Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ha valóban több millió km-re...

Ha valóban több millió km-re van a Nap a Földtől, akkor a Föld különböző pontjairól ugyanabban az időben miért nem közel azonos irányban látható a Nap?

Figyelt kérdés

Mutatok egy konkrét példát. Kiválasztottam találomra 3 nagyobb várost a Földön: Rejkjavik (Izland), Pretoria (Dél Afrika), Hong-Kong (Kína). Vannak Nap pozíció kalkulátorok a neten, kiválasztottam egyet:

[link]

(Annak, aki esetleg nem látja a linket: www.suncalc.org).

A 2016.09.18-as dátumra és a greenwich-i 10:00-ra (Magyarországon, ha UTC+2-esre van a számítógépünk órája beállítva, akkor 12:00-es időpontot kell megadni) megnéztem mindhárom várost, hogy milyen irányban látható onnan a Nap.

Rejkjavikból dél-keleti irányban a horizonthoz képest kb 18°-os szögben, Pretoriából északi irányban a horizonthoz képest kb 63°-os szögben, Hong-Kongból pedig nyugati irányba a horizonthoz képest kb 4°-os szögben látható a Nap.

Ezek nagyon nem párhuzamos irányok! A Nap sokkal kisebb, mint a hivatalos álláspont, és közel van a Földhöz. A fenti időpontban valahol Egyiptom, Szudán, Szaud-Arábia fölött kellett lennie.

Egy időpontot kiválasztva lehet kattintgatni a térképen.

2016. szept. 19. 00:58
1 2 3 4
 11/33 anonim ***** válasza:
100%
Igen. Én is megvilágított félgömböt írtam. De min változtat ez? Ami a Föld egyik pontján nyugat, az a másik oldalról nézve kelet.
2016. szept. 19. 02:51
 12/33 Mojjo ***** válasza:
100%

[link]

Enjoy!

2016. szept. 19. 07:37
 13/33 anonim ***** válasza:
100%

Az megvan, hogy a Nap mindenhol keleten kel és nyugaton nyugszik?

Kiválasztasz egy olyan pontot ahol épp kel, delel, lemegy a Nap és 0,90,180 fokban fogják látni ezeken a pontokon a napot.

Ha ezt elfogadod, nem lehet problémád az, hogy a "fokok" különböznek, akkor viszont nem tudom mivel van gondod.

2016. szept. 19. 08:25
 14/33 anonim ***** válasza:
100%
Nagy az isten állatkertje. Ahogy a föld és a nap forog, a föld egyik részén kel fel a másik oldalán meg megy le a nap. Persze hogy az egyik részén más irányba lesz.
2016. szept. 19. 08:49
 15/33 Koplárovics Béci ***** válasza:
100%

"a Föld különböző pontjairól ugyanabban az időben miért nem közel azonos irányban látható a Nap?"

Közel azonos irányban van. Elnézést a gagyi képért, talán érthető:

[link]

Szóval az irány a "világ" viszonylatában azonos. Ha a Föld középpontja felől nézed (merthogy te többé-kevésbé arra merőlegesen állsz, mint ahogy a kinyúló vonalak vannak), ahhoz képest viszont nyilván másképp kell tartanod a fejed, hogy a napot nézd. De azt már elég régóta tudjuk, hogy a Föld nem a világ közepe.

2016. szept. 19. 09:06
 16/33 anonim ***** válasza:
100%
Jól indul a hét. Ez a kérdés kacagtató.
2016. szept. 19. 09:10
 17/33 A kérdező kommentje:

Elnézést mindenkitől, azonosak az irányok:

[link]

2016. szept. 19. 10:27
 18/33 Wadmalac ***** válasza:
100%

Vártam, hogy kiderüljön, hogy valami hiba van a kalkulációban.

Amúgy kíváncsi voltam, mennyi a mért szögeltérés, mert ha csak pár fok, az lehetett volna a légkör fénytörésétől.

2016. szept. 19. 10:49
 19/33 anonim ***** válasza:
100%
Bele se merek gondolni, hogy mi lenne velünk a földgömböd nélkül?
2016. szept. 19. 11:33
 20/33 anonim ***** válasza:
100%

Én is vártam. És miután magamhoz tértem a döbbenettől, megpróbálom megvilágítani. Nem biztos, hogy annyira sikerül, mint a napnak.

Az rendben, hogy a föld (lényegében) bármely pontjától nagyjából azonos a szög (6000 km a másfél millióhoz valóban nem számít). De az nem zavar, hogy mindenki függőlegesen áll a földön? Azaz Teheránban a fejed iránya éppen ellentétes azzal, mint mikor Kaliforniában állsz. Mindkét helyen felnézel az égre, egymáshoz képest éppen ellentétes irányban. Ne csodálkozz hát, ha egyik helyen a fejed felett a nap és dél van, a másik helyen a talpad alatt és éjfél.

2016. szept. 19. 11:40
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!