Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mi az a rendezett számhalmaz?

Mi az a rendezett számhalmaz?

Figyelt kérdés
Kalkulus I.-ben találkoztam a kifejezéssel.

2016. szept. 12. 22:08
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
0%

Egy számhalmaz akkor rendezett, ha összes elemére nézve létezik mérték. Tehát valami olyan tulajdonság, amelynek alapján bármely két elemről el tudom dönteni a sorrendjüket.

A valós számok halmaza például rendezett. A sok rendezőelv lehetséges, egy közülük a "nagyság". Két valós szám közül egyik mindig nagyobb, mint a másik. Ennek alapján az összes valós számot sorba tudjuk rakni, azaz "rendeztük".

Léteznek olyan halmazok is, hogy nincs olyan tulajdonság, amely minden elemről eldönti a sorrendet. Ezek a halmazom nem rendezettek, nem is rendezhetők. Ha például a (szem számára érzékelhető és az agy által feldolgozott) színek halmazát tekintem, az egy rendezetlen halmaz. De létezik olyan elv, amely rendezni tudja. A szín sugárzás. Mint ilyen, rendelkezik hullámhosszal (rezgésszámmal). Ha minden, az agy által érzékelt színhez egy-egyértelműen hozzárendelünk egy hullámhosszt, akkor a színek és hullámhosszok halmaza egymással egy-egyértelmű megfeleltetésben van. A hullámhosszak halmaza rendezett, és a megfeleltetésen keresztül mondhatjuk, hogy ebben az értelemben a színek halmaza is rendezett (az "ebben az értelmemben" azt jelenti, hogy ilyen megfeleltetés esetén igaz, de más megfeleltetés esetén nem biztos).

2016. szept. 13. 13:25
 12/13 Tom Benko ***** válasza:
@10: Hm. Részben rendezett, ha értelmezve van rajta rendezés, és rendezett halmaz, ha a rendezés értelmezési tartománya a teljes halmaz. Lánc, ha bármely két elem összehasonlítható. Ennyiben valóban tévedtem.
2016. szept. 13. 17:31
 13/13 anonim ***** válasza:
51%

Már jó régen egy bölcs ember azt mondta: az öntelt és fölényes beképzeltség fordítottan arányos a tudással, a szerénység és óvatosság pedig egyenesen arányos.

Mindig akadnak, akik újra és újra bizonyítják az állítást.

2016. szept. 13. 17:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!