Biológusként hogy látod : Van-e értelme multivitamin tablettát szedni?
Azért nem a tápl. topicba írom, mert ott már nagyon elfogultak, elszálltak vannak. A lényeg, hogy nagyon sok bartáom lett rákos, cukros és más krónikus betegség ragadt rájuk és látom, ahogyan az egészségügyben vergődnek. Az orvosok homlokegyenest más tanácsolnak jobb esetben vagy elhajtják a beteget. Kapnak 10 tablettát, mindből 3*5 azt jól van. Én ennek elejét akarok venni.
Egészséges vagyok ez a kiinduló stádium, de hosszú távon kell hogy ez is maradjak. Keveset sportolok, de ez már nem fog változni : időm, energiám, kedvem, motivációm sincs mozogni, de gondolom a rák nem függvénye a mozgásnak.
Alig eszek egy nap, így megörzöm a kondim. Ha azt a vitamin ásványi só adagot be akarnám vinni táplálkozással, 3 hónap alatt elhíznék. Semmi kedvem kilószámra fogyasztani naponta a húst, halat, züldséget, tejtermékeket, így valamilyen táplálékkiegészítőre gondoltam.
A neten homlokegyenest ellentétes cikkeket olvastam, de szó szerint még tudományos oldalakon is ! Onnantól kezdve, hogy a vitamin, ásványi anyag pótlás az egészség alfája, omegája odáig, hogy semmire sem jó, csak árt és pénzkidobás, mindent lehet olvasni és ezek tudományos oldalak, még nem is említem a többit. Mi lehet az igazság ?
Az első utam a patikusomhoz vezetett, aki szerint pusztán azért nem éri meg vitaminokat szedni, mert nagyon kicsi a dózisuk, úgysem tudsz megfelőt bevinni. Ezzel az a gondom, hogy amikor barátom Lenkei emelt dózisú agaokat szedett a B vitamintól bizsergett a teljes kezem, bőrpír és egyéb B vitamin túladagolási tüneteim voltak. Akkor?
Szia!
Téli időszakban, amikor kevesebb friss gyümölcshöz, zöldséghez lehet hozzájutni (a kényszerérlelt, gyakorlatilag nulla vitamintartalmú termékeket nem említem)igenis van értelme szedni vitamin-ásványi anyag készítményeket. Télen én is szoktam. Nekem eddig a nagy dózistól se lett semmi bajom. Se Lenkeitől, se Vitaking , se pedig Scitec multivitamin csomagtól. Amikor már van itthoni, friss gyümölcs, akkor nem szoktam szedni ilyen készítményeket. Ősz közepétől ismét elkezdem. Most sem voltam beteg télen, néha egy kis torokkaparás és ennyi.Akkor vettem be még plusz C vitamint, és D vitamint. Egy tanács: Próbálj olyan készítményt választani, amely minél több szerves összetevőt tartalmaz. Gondolok itt szerves ásványi anyagok, minél több természetes eredetű vitamin. Az összetevőknél részletesen fel vannak sorolva apró betűvel, miben mi van.
Még mielőtt megkapnám, hogy nem megy a szövegértés közlöm, hogy nemvagyok biológus, és azért válaszolok, mert úgy gondolom, hogy a válaszolók közül senkinsem az. Ezt nem firtattad így gondolom ez nem probléma.
Bioflavonoidok nem csak a citrusban és a csipkebogyóban vannak. Lényegében mindenben, ami színes zöldség, gyümölcs.
A kérdésre pedig igen érdemes kiegészítőt szedni. Én viszont úgy látom, hogy nincs olyan vitamin-komplex a forgalomban, ami teljesen jó lenne.
A patikai vitamint fölösleges szedni. Erősebb vitamin, valamint zöldség gyümölcs kombót ajánlom, plusz gyógyteák.
Tudod az a baj, hogy több olyan tanulmány is készült, ami azt mutatta ki, hogy a most termesztett gyümölcs zöldség kb. 30% nyi vitamint tartalmaz, az 1950 ben termesztetthez képest. Az álattenyésztés pedig katasztrófa, a rengeteg gyógyszer miatt, amit használnak. A feldolgozott étel meg még plusz teletömve minden sz©.ral.
Kellene a természetes, vagy legalább jól összeállított vitamin, és ásványianyag komplex multi vitamin.
Köszönöm kedves utolsó!
Én eddig mindenhol ahol a mai vitaminellátottságot olvastam és persze az ásványi anyagokét, hisz azokat aztán egyiket sem tudja előállítani a szervezet és fontosak, mindenhol 10% alatt írták beltartalmi érték csökkenést.
Ez azt jelenti, hogy ha ma megeszel 10 db paradicsomot, de annyit úgysem eszel minden nap, akkor tartasz ott mint 20 éve egyetlen darabbal.
Ez nem ilyen egyszerű, de igen, a lényeg ez.
Szóval a nemesítéssel az ízre mentek rá. Mármint arra, hogy édesebb legyen minden. A répa, a barack, a torma, a borsó, a kukorica, a tetek, ...stb.
Ezzel gyakran elveszítették a beltartalmi értéket, mert csak egy cukor felhalmozó növényt nemesítettek, génkevertek. Az ősi fajták természetes trágyázási módszerekkel, kevesebb, nem egyforma termést, de jóval értékesebb beltartalommal teremnek.
Mivel csökkent a tápértéke a mostani fajtáknak, így képtelenség akkora mennyiséget bevinni belőlük, ami ebben a fokozott stresszhelyzetekkel teli vilábgban szükséges volna.
Persze biztos lesz aki másként gondolja, ám egyre több kutató, kutató orvos van ezen a véleményen.
Nem biológuskénz válaszolva:
Van-e értelme multivitamin tablettát szedni?
Már lassan egy éve nem vettem c vitamint meg multivitamint. Gondoltam kéne szedni, de nem érzek változást.
Mondjuk ha kiszámolnám, hogy napi 2-3kg gyúmölcs vagy zöldség kell a c vitamin szinthez akkor annyit senki mem eszik meg. Arra jó a multivitamin, de mégse létszükséglet.
Az öregeink enélkül éltek 80-90 éveket!
Inkább a mai zsír, olaj, cukor és sóalapú tápanyagban szegény műkaják követelik ezt meg.
A mai zöldség és gyümölcs termesztés az afféle gyors növesztéssel megy, olyan tápoldatokat adnak hozzá, amitől gyorsabban és nagyra nő, de nem kap elég tápanyagot és ideje sincs azt felvenni. Valamint másik összetevője az ipari mezőgazdaságnak, hogy hibrideket fejlesztettek ki, amiknek a külleme eladható és ellenáll betegségeknek, így bővebb a termés és több és stabilabb a nyereség. És akár még valódi napfényt se kapnak. Az ízetlenségük sem látszat, valóban íztelek, íztelenebbek. A déli és trópusi gyümölcsök meg olyan hosszú utaztatáson esnek át, hogy képtelenség jó állapotban idáig elhozni, így leszedik éretlenül és keményen. Ehhez társul még a termőtalaj kimerítése, mert nem hagynak időt a talaj feltöltődéséhez, márpedig a termőtalajban nem korlátlan tápanyagok vannak, mondjuk nyilván. Ezek összessége miatt ízetlenek és egyben hasznos anyag tartalom nélküliek a zöldségek, gyümölcsök.
A modern hibrid fajok előállításánál nem a jobb a cél, hanem a jövedelmezőbb fajta, és az annyit jelent, hogy 1 ellenállóbb, 2 gyorsabban növekszik, 3 szebb a külleme. Nem azon dolgoznak a nemesítők, hogy tápanyag dúsabbat fejlesszenek ki. Nincs ilyen gazdasági cél, hanem többet, gyorsabban, ellenállóbbat és szebbet.
Ettem már Németországban óriási barackot és epret, de kb annyi íze volt, mint egy uborkának, vagy krumplinak. Erről ennyit.
A vitamin táblázatokat felváltotta a vitamin abc, amiben listázva van ugyan, hogy mondjuk A vitamin miben van, de nincs ott, hogy mennyi van benne. Vajon miért nincs ott tartalmazott mennyiség? Példa:
A-vitamin (retinol)
Fő forrása: máj, tengeri hal, tej és tejtermékek, margarin, tojássárgája, saláta, petrezselyem, paraj, sárgarépa, barack.
Oké, csak mennyi van benne, ugye?
Nem riogatás gyanánt, de szélesítve a rálátást, egy cikk:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!