Miért káros a fehér cukor?
Ha túl sokat eszel belőle, akkor kövér leszel, az pedig nem túl egészséges. Persze ugyan ez lesz, ha bármiből túl sokat eszel, túl sok kalóriát viszel be.
Ezen kívül nem káros.
Nem szénhidrátként tároljuk az energiát, hanem zsírként. A szénhidrát-raktárok néhány perc alatt kimerülnek, csak arra jók, ha hirtelen kell az energia. A plusz zsírt le lehet dolgozni, de nem könnyű. Minél nagyobb a felesleg és minél régebb óta van meg, annál nehezebb.
A magas vércukorszint hatásait majd egy biológiában jártasabb ember elmagyarázza.
A magas vércukorszint azért rossz, mert a sok glükóz rengeteg vizet köt meg a vérben, amely miatt romlik a szövetek vérellátása. Ez ischaemiához (szöveti oxigénhiányhoz) és tápanyagellátási zavarokhoz vezet, így szöveti károsodás áll be (lásd diabetes). Az előbbi okok miatt a szervezet még több cukrot szabadít föl (mivel a szövetek éheznek), ami tovább emeli a cukorszintet, és így az egész egy circulus vitiosust alkot.
Summa summarum maga a fehér cukor azért rossz, mert hirtelen felemeli a cukorszintet, amit nagy erőkkel a szervezet lecsökkent, emiatt étkezés után hamar alacsony vércukorszintre kerülsz, ergo megint éhezel, miközben pedig 1 csomó energiát raktároztál el (a sok cukrot a máj zsírrá alakítja, majd a zsírszövet raktározza).
Remélem így érthetőbb, ha maradt még kérdésed szívesen válaszolok!
Szerintem ez, ilyen szinten, ahogy előttem leírták, már egy emelt szintű érettséginek is eleme kellene hogy legyen. Nem tudom hogy van most, de szerintem szégyen lenne, ha még ilyen szintet sem ütne meg az emelt szintű érettségi.
Gratula a válaszok írójának, tényleg érthető volt a folyamat egyszerű bemutatása. Nagy zöld pacsi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!