Melyik a legoxidálóbb és legredukálóbb sav?
Jó kérdés. :-)
Ha a savasság alatt azt érted, hogy olyan vegyület, ami vízzel szemben savként (proton donorként) viselkedik, akkor talán a legerősebb oxidáló tulajdonsággal a hidrogén-perxenát (H4XeO6) rendelkezik. Azonban ez a vegyület tisztán nem állítható elő és vizes oldatában is igen gyorsan elbomlik xenon-trioxidra és oxigénre.
Hasonlóan bomlékony és roppant erős oxidálószer a vassav (H2FeO4) is.
Az asztalra letehető, viszonylag stabilis savak közül talán a peroxo-dikénsav (H2S2O8) a legerősebb oxidálószer.
A legredukálóbban kevésbé vagyok biztos. :-)
Igen erős redukálószer például a bórsav (H3BO3).
Valóban, a kémiai elemek közül a legerősebb oxidáló szer elemi állapotában a fluor. Ugyanakkor a legerősebb redukáló tulajdonságú kémiai elem a lítium.
Mondjuk én inkább az alig létező franciumra tippeltem volna először, de az alábbi lista szerint a lítium lesz a nyerő:
Szerintem teljesen mindegy. Attól még, hogy egy elem valamiben a legjobb, nem jelenti, hogy rögtön azt is kell legjobban szeretni. Nem minden elem ugyanolyan. Vannak különbségek, vannak azonosságok és van olyan, hogy nincs semmi. A lényeg, hogy minden elemben van valami jó és találd meg azokat. Akkor leszel igazán boldog.
Remélem tudtam segíteni :)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!