Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Miért nő fenyő a plutóniumos...

Miért nő fenyő a plutóniumos talajon Csernobilban?

Figyelt kérdés
tegnapelőtt 15:16
 1/9 sadam87 ***** válasza:
73%
Mert ott vak plutóniumos talaj van, máson nem tud nőni. (Vagy nem értem a kérdést.)
tegnapelőtt 15:19
 2/9 A kérdező kommentje:
Erősen radioaktív a talaj. A lomb nem bomlik, állítólag.
tegnapelőtt 15:22
 3/9 anonim ***** válasza:
62%
Ha nincs bomlás, akkor élő növényzet sem lenne.
tegnapelőtt 15:43
 4/9 anonim ***** válasza:
100%

"A lomb nem bomlik, állítólag."

A kecskék meg az ördög leszármazottai.

Állítólag...

tegnapelőtt 16:01
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem azért, mert a fenyőt nem érdekli a sugárvédelmi előírás, hogy lakosként évente maximum 0,001 Sv extradózist kaphat a természetes háttérsugárzáson felül (vagy a sugárveszély elhárításán dolgozó szakemberként 1 Sv-et, ha az életmentéshez szükséges)…

Ez a cikk a 2022-es helyzetről szól, és hogy akkor már kezdett visszatérni az állati élet is:

[link] Beresford: PLoS ONE 17(2):e0263600; doi: 10.1371/journal.pone.0263600

A második táblázatban ír néhány dózisteljesítményt, ami alapján ha odamennénk sátorozni, akkor évente 2-3 Sv dózist kapnánk maximum, ami azért egészségtelen, de az LD50 dózis (gyors besugárzás esetén, ami 50% eséllyel öl meg 30 napon belül) az 4-5 Sv. Szóval néhány évig még egy ember is jó eséllyel elélne ott (aztán persze mindenféle rákban, kínok közt halna meg, szóval ne telepedj oda, csak viszonyításként gondoltam említeni).

[link] enwp.org/Sievert#Dose_examples

Hogy a fenyők jobban bírják, az pedig azért lehet (azon felül, hogy ezt az értéket a maximum oszlop alapján becsültem), mert jóval egyszerűbb életformák az embernél, kevesebb szervük van, és ha például az egyik águkban kialakul egy rosszindulatú daganat, akkor az leesik, és van még száz másik águk (még egy embernek egy agya van, és ha pont abban alakul ki ilyen, akkor meghal). De passz. Szerintem ehhez a feléhez sadam87 jobban ért nálam.

tegnapelőtt 16:09
 6/9 anonim ***** válasza:
91%
A fenyő az egyik legigénytelenebb fa, szinte minden talajon megél.
tegnapelőtt 16:49
 7/9 A kérdező kommentje:
Olvastam olyat, hogy a ginkgó jól bírja, ezt arra vezetik vissza, hogy hosszú fejlődése alatt már találkozott ilyennel ez a faj. Ez is spekuláció:)
tegnapelőtt 18:50
 8/9 A kérdező kommentje:

Kutatómunkájuk nagyrészt ebben az erdőben zajlott, amely nevét az elpusztult fák ijesztő, vörösesbarna színéről kapta. A rejtély megfejtése céljából más erdők aljáról gyűjtöttek több száz adag levélmintát. Az avarral teli zsákokat harisnyával bélelték, hogy a rovarokat távol tartsák, ezután elhelyezték őket Csernobil körül, és vártak kilenc hónapot. Döbbenetes eredményt kaptak: azok a levelek, amelyeket erősen szennyezett ponton hagytak, 40 százalékkal kevésbé bomlottak le, mint a tiszta vidékre helyezett avarminta. A bomlás foka arányban állt az adott helyszín radioaktív szennyezettségének fokával. A sugárzás károsan hat a mikroorganizmusokra: a baktériumokra, gombákra. „Valószínűleg a bomlást előidéző mikrobák csökkent mennyisége miatt nem bomlik le az avar, amely olyan, mint a gyújtós: száraz, könnyű és elég gyorsan ég".

Mousseau és más kutatók is aggodalmukat fejezték ki, hogy az erdőtalajon felhalmozódott avar veszélyes lehet, és a jövőben katasztrofális erdőtüzeket idézhet elő. Ha erdőtűz ütne ki, 28 év lebomlatlan avarja ideális táplálékul szolgálna neki. A füst messzire szállítaná a balesetből származó céziumot és más szennyező anyagokat.

tegnapelőtt 18:54
 9/9 anonim ***** válasza:
100%
Állítólag nem a radioaktív talaj a legfőbb ellenségük, hanem a karácsony.
tegnapelőtt 19:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!