Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Űr, gravitáció, hogyan is van...

Űr, gravitáció, hogyan is van ez pontosan?

Figyelt kérdés

Utánaolvastam mert nem értettem hogy van az hogy egy űrbe fellőtt műholdra rá van állítva a házamból egy parabola antenna, de ha a Föld forog akkor hogy a fenébe tud „rajta maradni” az űrben egy helyben lebegő műholdon.

Máig azt hittem azért kell rakétával kilőni a műholdakat, űrhajót etc.. mert át kell üssön valami légkört hogy kikerüljön az űrbe, a légüres térbe, ahol már nem hat a Föld gravitációja.

Kicsit utánaolvastam, hogy ez nagyon nem így van, de legalább még bonyolultabb lett és nem biztos hogy értem.

Tehát el kell érni egy sebességet (kb 7.9 km/s) ahhoz hogy kijussak az űrbe, vagyis pontosabban Föld körüli pályára álljak ami X száz km-re a föld felszínétől ekkora sebességgel forog a centripetális erő következében. Ha így van akkor nagyjából érteném hogy egy műholdon hogyan tud állandóan rajta állni a rá állított parabola antenna, de ebben azért erősítsetek meg, hogy jól gondolom-e hogy így van.

Tehát az űrbe kilőtt dolgok Föld körüli pályára vannak állítva, és ugyan a gravitáció ugyanúgy hat rájuk mint itt lent, de azért nem zuhannak le mert akkora sebességgel haladnak hogy a centripetális erő nem teszi ezt lehetővé, közegellenállás pedig nincs (vagy csak minimális) ezért nincs ami lefékezze ezért állandóan ottmaradnak. Súlytalanság pedig azért van, mert az a 7.9 km/s sebesség kiegyenlíti a gravitáció erejét? (tehetetlenségi erő?)

Tehát ez azt jelenti, hogy egy repülőgépnek kb. 10 km magasan ha nem volna légellenállása és megfelelő sebességgel haladna akkor ő is azon Föld körüli pályán tudna haladni? ÉS azért nem tud egy bizonyos határtól magasabbra repülni mert nem tud akkora sebességet elérni? Ha igen mi történik akkor ha elmenne a határig, valami „visszalökné”? Erősítsetek meg kérlek, hogy jól gondolom-e.

Szóval ha jól értem a Föld gravitációra szinte végtelen, nincs olyan hogy kimegyek az űrbe és magam mögött hagyom a Földet. És minél gyorsabban haladok annál tovább jutok? Ha 7.9 km/sec –el haladok, akkor nem tudok messzebbre jutni, jól gondolom? Nem úgy van hogy kimegyek az űrbe, a vákuumba ahol EGY HELYBEN ÁLLOK és elindulok a Mars felé (vagy jobbra, balra, le, fel)olyan sebességgel amennyivel én szeretnék, vagy amilyennel a technológia engedi. Azért állok egy helyben mert súlytalanságot érzek a centripetális erő miatt, tehát ha én kint vagyok űrben és kiszállok az űrgépből és a gépem mellett lebegek akkor valójában nagyon gyorsan forgok a Föld körül, igaz?

DE akkor hogyan jutok el mondjuk a Jupiterig? Folyamatosan a Föld körüli pályán keringek, hogyan tudok ettől elvonatkoztatni és elindulni egy másik bolygó felé? Úgy képzelem el hogy az űrben mindig valamelyik bolygó, hold gravitációjának hatása alatt vagyunk. (olvastam hogy a második kozmikus sebességgel már nem a Föld hanem a Nap körüli pályáján vagyunk). DE akkor sem értem hogyan tudunk irányt változtatni, elhagyni a Föld, vagy Nap körüli pályát és elindulni más irányba? Mondjuk a Föld forgásának ellentétes irányába, nem lehetséges? Eddig úgy tudtam, hogy az űrben csak lebegünk semmilyen hatás nem hat ránk, az űrben való haladás viszont azért nem emészt fel sok energiát mert ha egyszer felgyorsulunk akkor a közegellenállás hiányában végig azon a sebességen tudunk haladni amire felgyorsulunk, és ezért nem lassulunk mert nincs ami fékezzen. És csak ha már odaérünk közel egy bolygóhoz akkor hat ránk a gravitációja, egyébként az üres semmiben vagyunk.

Tehát ez a része még mindig nagyon nem világos nekem.

2016. jún. 3. 11:16
1 2
 11/11 Wadmalac ***** válasza:

Bizony ez vákuumban lenne csak elég talajszinti kezdősebességnek.

De hát ugyebár nem Verne ágyúját használjuk, a rakétáink folyamatosan gyorsulnak és ahol kiégnek, abban a magasságban már csaknem tökéletes vákuum van.

Egy, a mostanában sokat emlegetett elektromágneses ágyús kilövéshez ennél magasabb sebesség kellene, éppen a légellenállás fékezése miatt.

Meg is kockáztatom az állítást, szerintem ez az ágyús rajtoltatás a Földön maximum az első rakétafokozat kiváltására lesz alkalmas.

2016. jún. 6. 14:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!