Minusszor minusz miért plusz?
Ez alapján szerintem inkább a negatív szám elképzelésével van problémád. Ne gondold valami hiányának a negatív számot (még ha a példák ezzel is magyarázzák), csak egyszerűen egy számnak a 0 másik felén.
Ha nem lennének negatív számok, nem tudnánk kiszámolni mennyi 2-3. Az teljesen mindegy hogy ennek mennyi értelme van, onnan hogy valaki kitalálta hogy többet akar kivonni egy számból mint amennyit lehetne, kialakult az igény a negatív számokra.
Ez is segíthet:
5 x -2 = -10
4 x -2 = -8
3 x -2 = -6
2 x -2 = -4
1 x -2 = -2
0 x -2 = 0
-1 x -2 = ?
Én egy olyan geometriai értelmezést is eltudnék mellé képzelni, hogyha a számsíkon a -1 szorzási műveletet egy 180 fokos elforgatásnak vesszük, akkor ha valamit 2x elforgatsz egymás után a kezdeti helyzetébe kerül.
Ez persze minden páros forgatásnál ugyanígy van. (-1)^(2n)
Pedig nagyon egyszerű; próbáljunk meg ezekre az egyszerű kérdésekre válaszolni;
vegyünk egy számot, mondjuk az 5-öt;
Mennyi az 5 ellentéte? -5, szerintem ez még megy.
Hogy kaptuk meg? Úgy, hogy eléírtunk egy mínuszjelet. Ennek matematikai jelentése az, hogy megszoroztuk -1-gyel: (-1)*5=-5, csak úgy, mint sok esetben, az 1-es szorzót nem írjuk ki.
Most jöjjön egy fogós kérdés; mi a -5 ellentéte? Rögtön rávágod, hogy 5, na de ez hogy? Azon kívül, hogy megtanultátok, hogy egy szám ellentettjének ellentettje önmaga. Úgy, ahogy az 5-ből -5 lett; megszorozzuk -1-gyel, tehát -(-5)=(-1)*(-5)=5. Ha pedig az a kérdés, hogy mennyi (-2)*(-5), akkor azt úgy kapjuk meg, hogy a tényezőket szétbontjuk így: 2*(-1)*(-5), a szorzótényezők felcserélhetőek, ezért átírjuk úgy, hogy (-1)*(-5)*2, az előbb láttuk, hogy az első két tényező szorzata 5, így marad 5*2=10, ez is +. Ugyanígy felbontható akármilyen szorzat, tehát két negatív szám szorzata mindig pozitív lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!