Lehetséges, hogy hő hatására megfagy valami? Részletek lent!
Az a lényeg, hogy az anyagoknak megvan a három halmazállapota (tudom, hogy 5, mert van a plazma meg a Bose-Einstein kondenzátum, de most egyszerűsítsünk).
A három halmazállapot között az átjárást a hőváltozás biztosítja, mivel a hőmérséklettől függ, hogy milyen gyorsan mozognak a részecskéi, attól pedig a halmazállapota.
Ez minden esetben egy reverzibilis folyamat, mertha megfagyasztod a vizet, utána a melegen újra kiolvad.
De ami a tojás fehérjéjével történik az egy szerkezetváltozás, aminek csak mellékterméke a halmazállapot megváltozása. Mivel itt a halmazállapot azért változott meg, mert más anyag lett belőle, és ugyanazzal a folyamattal nem lehet az új anyagot a régivé tenni, ezért ez irreverzibilis, vagyis megfordíthatatlan.
Lefordítom köznapiasra az előttem szólók mondatait (tiszteletem, nagyon jól leírtátok):
Akkor mondjuk azt, hogy "csak halmazállapotváltozás", ha az anyag maga nem változik meg (pl. megfagy a víz). A te esetedben a tojásfehérjéből kicsapódnak a fehérjék, tehát kémiai változás történt. A kicsapódott fehérje szilárd (pudingszerű).
Van olyan halmazállapot, amiről nem beszéltetek: ez pedig a plazma.
A plazma állapothoz pedig extrém magas hőmérséklet kell, és még néhány egyéb körülmény..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!