Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Miért nem minden olyan, mint...

Miért nem minden olyan, mint az "Evolúció" c. filmben az életformák terén?

Figyelt kérdés
Ott ugye egy teljesen más életforma van, de a lényeg az, hogy osztódással szaporodnak, így sokkal gyorsabban játszódhat az evolúciójuk, és így a hirtelen bekövetkezett változásokra is tudnak reagálni és nem halnak ki ha mondjuk egyszerre 20 fokot melegszik a hőmérséklet, mert az általános életformáknak 20 fokhoz való alkalmazkodáshoz akár többmillió évre is szüksége lehet. Sokkal gyorsabban alkalmazkodnak így életképesebbek, nem fenyegeti őket a kihalás...Előny, ha olyan valaki válaszol, aki már látta a filmet s így tudja miről beszélek. https://www.youtube.com/watch?v=BO8f3lnhvto
2016. márc. 16. 18:17
1 2
 11/15 Cerevisiae ***** válasza:

Wadmalac:

„Az a tévhit, hogy az osztódás gyorsabb evolúciót ad”

Szvsz nem tévhit. Lásd. az Androméda törzs esete is, ill. előző megjegyzésem. Másról van szó inkább.

Egy nagy sejttömeg duplikációja hatalmas méretű energiamennyiséggel járna, aminek "szüléskor" ott abban a pillanatban egy csomagban kellene rendelkezésre állni, és ami így egy organizmuson belül szerintem fedezhetetlen mennyiség lenne, ráadásul ilyen sejttömegekben történő másolódásnál már kiszámíthatatlan mennyiségű mutáció is keletkezne (előző megjegyzésemben erre kitértem). Egy hatalmas sejttömeg egy organizmusba való másolásához olyan bonyi plusz koordinálás kellene, ami sokkal, de sokkal bonyolultabbá tenné a "szülési" folyamatot, mint ami az egyéb ismert szaporodási mechanizmusok esetén létezik, ahol utólagosan az utód fizikai kiteljesülése (felnőtté való válása) nagymértékben független a szülő közvetlen testi energiaháztartásától és biológiai adottságaitól, és ezért persze hosszú ideig tart, de ezt a hátrányt a nagyobb számú előnyök alaposan felülírják. És még lehetne sorolni…

Összefoglalva: a nagy tömegű sejtekből álló organizmusok egy az egyben osztódása sokkal nagyobb pontosságú mechanizmusokkal-, így jóval-jóval nagyobb összetettségű vezérlő struktúrák szükségességével járna, vagyis, mindez lényegesen több hátrányt jelentene, mint előnyt (sőt, egy mérettartományon túl, kivitelezhetetlennek tűnik) egy pl. szexuális szaporodással szemben.

2016. márc. 17. 14:17
 12/15 Cerevisiae ***** válasza:
56%

Wadmalac:

„Itt tulajdonképpen valami olyasmiről van szó, hogy a film lényei irányítottan tudták változtatni a génjeiket és ezzel a köv. generáció képességeit.

Hogy ennek mennyi a realitása?”

Van, abban az esetben, ha az idegen lények genomját (vagy mijét) a fejlődő lényben egy tudatos kis génmanó hatalmas mérnöki tudással újraszerkesztette nem evilági sebességgel, a nem bevált megoldásuk tanulságának alapos figyelembevétele közben. És mindegyik ilyen kis génmanónak istenien zseninek kellett lennie, ha azonnal úgy improvizált, hogy az új körülmények tükrében képes iziben kitalálni pl. egy működő tüdőt… :D

A film eszerint a szokásos naiv lamarckista beütéssel képzeli el az evolúció működését, ráadásul azt is értelmezhetetlen gyorsaságú ütemezéssel bonyolítja le (rosszabb, mint gondoltam). Vagyis kb. nulla a realitás… :D

Csak ajánlani tudom ismét az Androméda törzset. Ugyanerre a „mindenhez képes alkalmazkodni” eredményre jut, csak sokkal de sokkal alátámaszthatóbban, olyannyira, hogy éppen ezért sokkal félelmetesebb is, mert a realitása jóval nagyobb…

2016. márc. 17. 14:37
 13/15 Cerevisiae ***** válasza:

Hát, ha már Sci-Fi…

Wadmalac:

„Itt tulajdonképpen valami olyasmiről van szó, hogy a film lényei irányítottan tudták változtatni a génjeiket és ezzel a köv. generáció képességeit.”

Kedves Wadmalac!

Mondjuk, ha az ötletedet jobban megrágjuk…hm…azért azt nem tartom elképzelhetetlennek – a javaslatod alapján -, hogy olyan speciálisan megszerkesztett osztódó sejtekkel árasztanánk el a meghódítandó bolygót, amelyik tényleg rendelkezik mechanikus "intelligenciával" (valami nanotechnikás cuccossal lenne ellátva). Arra gondolok az Androméda törzs itinere alapján, hogy az ilyen sejtek véletlenszerűen evolváló templátok tömegét gyártaná le, ahol ezek kommunikálnak (pl. Wi-Fi :)) egymással, és az evolúciós sikert szavatoló megoldások így pillanatokon belül elterjednek a populációban, ami okán az alapsejt szinte azonnal képes egy következő evolúciós lépcsőre lépni. Az alapsejtek később többsejtű állapotba tömörülnek, és a nanoprogram erre van felkészítve, hogy a felderített újfajta sejtműködés tükrében, koordináltan a sejtcsomót egy az egyben osztódással szaporítja (az ehhez szükséges plusz energiát a program a környezetből vonja el, majd ismét templát szórás). Na persze ez a folyamat se lehetne olyan földöntúli gyorsaságú, mint ami az "Evolúció" c. filmben van, de mondjuk a nanoprogram készteti az így létrejövő egyre bonyibb lényeket a hatékony bujkálásra is… azután támadás olyan 50-100 év múlva…

Mindenesetre, ha ezt valaki megvalósítja, én mindent rád kenek…

:D

2016. márc. 17. 15:21
 14/15 Cerevisiae ***** válasza:

Kedves kérdező! (#7)

Köszönöm. Nekem ez afféle fura egyvelegének tűnik az élveszülésnek és az osztódásnak (minden sejtjében ott van a nanoprogi... :))

2016. márc. 17. 15:41
 15/15 Wadmalac ***** válasza:

Én mindent tagadok, az ötlet nem az enyém.

:D

Sok évvel ezelőtt már olvastam egy sci-fi képregényt, ugyanilyen evolválódó lényekkel.

2016. márc. 18. 13:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!