Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Szerintetek van okunk feltétel...

Szerintetek van okunk feltételezni, hogy létezik objektív valóság, ha az univerzumot a korlátozott képességű érzékszerveivel érzékelő intelligens megfigyelők (pl mi emberek) elkerülhetetlenül szubjektívek?

Figyelt kérdés
Illetve azt is kérdezhetném, hogy lenne e értelme az univerzum létezéséről vagy annak tulajdonságairól beszélni, ha nem léteznének benne öntudattal rendelkező intelligens megfigyelők, akik megfigyelhetnék azt? Mondhatjuk, hogy az öntudattal rendelkező megfigyelők adnak értelmet a dolgok létezésének pont azáltal, hogy van ki megfigyelje a dolgokat?
2016. febr. 14. 22:10
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
Vree, annyiban nem értek veled egyet, hogy ez alapján akkor a valós (vagy hogy nevezzem) világ nem ismerhető meg, és minden, amit tudni vélünk róla, szubjektív. De szerintem a belső világunk a tudomány eszközeivel lehet olyan, ami egyre közelebb kerül a "valósághoz".
2016. febr. 15. 15:01
 12/16 anonim ***** válasza:

Jogos a kétely.

Mióta a Mátrix-ot láttam, azóta magam is elbizonytalanodtam, és nem bírom kigondolni azt a mindent eldöntő kísérletet, amely kétséget kizáróan eldönti, hogy az objektív valóság eseményeit érzékelem, vagy csak egy virtuális figura vagyok a mátrixra kapcsolva...

Amúgy, ha nem a mátrixban vagyok, a villamos akkor is keresztül megy rajtam, ha becsukom a szemem - ha a sínpár közepén állok...

A nap akkor is keleten kelt, amikor még a Föld volt a mindenség központja, és most is keleten kel, amikor a Galaxisunk magja körül keringő egyik spirálkar majdnem közepénél van a mi naprendszerünk. Ez bizos nem az én szubjektív valóságom, ha nem a mátrixban vagyok...

2016. febr. 15. 15:06
 13/16 A kérdező kommentje:

Vree-nek

"Ez kaka, fából vaskarika, prófétálkodó sarlatánhoz illő okoskodás."

Nem az. Ez a te szubjektív véleményed. De hogy van e és hogy mennyi köze van a valósághoz a véleményednek, azt valszeg sose tudjuk meg. Bizonyítani meg nem tudod, csak leírni. Mint ahogy én sem tudom bizonyítani, hogy nagyon messze vagyok a prófétálkodó sarlatántól:) De valszeg sem neked, sem nekem nincs igényem rá, hogy bizonyítsuk :)

Más: érdekes, hogy a 'gazella' szót pont mostanában használtam párszor, előtte szinte soha, most meg belefutok általad is :)

Amúgy köszönöm a válaszod, tele volt értékes gondolatokkal, melyekkel teljesen egyetértek illetve ugyanúgy vélekedek.

2016. febr. 15. 15:15
 14/16 anonim ***** válasza:

Ha már a Mátrix szóba került, szerintem itt több rétege van, illetve lehet a valóságnak.

1. Van a saját belső modellünk, ami a fejünkben létezik a környezetről, és valójában ebben élünk. (Ebben Vree-vel abszolút egyetértek.)

2. Van egy környező világ, ami tudományos eszközökkel vizsgálható, és valamilyen szinten megismerhető.

3. És van az, hogy ez a környező világ vajon tényleg a valóság, vagy az is csak leképzése-e valaminek. Például ha egy "mátrixban" élünk, akkor a tudomány a szimulált világot vizsgálja, és ebben az esetben valóban fejtörést okozna, hogy a mögöttes, sokadik valóság-réteget hogyan vizsgáljuk.

2016. febr. 15. 17:12
 15/16 Wadmalac ***** válasza:
Inception-féle matrjoska-világ?
2016. febr. 16. 08:09
 16/16 anonim ***** válasza:
Kb. igen, csak az nem kifelé, hanem "befelé" építkezett. :)
2016. febr. 16. 13:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!