Szerintetek van okunk feltételezni, hogy létezik objektív valóság, ha az univerzumot a korlátozott képességű érzékszerveivel érzékelő intelligens megfigyelők (pl mi emberek) elkerülhetetlenül szubjektívek?
Jogos a kétely.
Mióta a Mátrix-ot láttam, azóta magam is elbizonytalanodtam, és nem bírom kigondolni azt a mindent eldöntő kísérletet, amely kétséget kizáróan eldönti, hogy az objektív valóság eseményeit érzékelem, vagy csak egy virtuális figura vagyok a mátrixra kapcsolva...
Amúgy, ha nem a mátrixban vagyok, a villamos akkor is keresztül megy rajtam, ha becsukom a szemem - ha a sínpár közepén állok...
A nap akkor is keleten kelt, amikor még a Föld volt a mindenség központja, és most is keleten kel, amikor a Galaxisunk magja körül keringő egyik spirálkar majdnem közepénél van a mi naprendszerünk. Ez bizos nem az én szubjektív valóságom, ha nem a mátrixban vagyok...
Vree-nek
"Ez kaka, fából vaskarika, prófétálkodó sarlatánhoz illő okoskodás."
Nem az. Ez a te szubjektív véleményed. De hogy van e és hogy mennyi köze van a valósághoz a véleményednek, azt valszeg sose tudjuk meg. Bizonyítani meg nem tudod, csak leírni. Mint ahogy én sem tudom bizonyítani, hogy nagyon messze vagyok a prófétálkodó sarlatántól:) De valszeg sem neked, sem nekem nincs igényem rá, hogy bizonyítsuk :)
Más: érdekes, hogy a 'gazella' szót pont mostanában használtam párszor, előtte szinte soha, most meg belefutok általad is :)
Amúgy köszönöm a válaszod, tele volt értékes gondolatokkal, melyekkel teljesen egyetértek illetve ugyanúgy vélekedek.
Ha már a Mátrix szóba került, szerintem itt több rétege van, illetve lehet a valóságnak.
1. Van a saját belső modellünk, ami a fejünkben létezik a környezetről, és valójában ebben élünk. (Ebben Vree-vel abszolút egyetértek.)
2. Van egy környező világ, ami tudományos eszközökkel vizsgálható, és valamilyen szinten megismerhető.
3. És van az, hogy ez a környező világ vajon tényleg a valóság, vagy az is csak leképzése-e valaminek. Például ha egy "mátrixban" élünk, akkor a tudomány a szimulált világot vizsgálja, és ebben az esetben valóban fejtörést okozna, hogy a mögöttes, sokadik valóság-réteget hogyan vizsgáljuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!