Létezik szubjektív és objektív valóság?
Mind a kettő létezik.
Az érzékszerveidre az objektív valóság hat, az agyad idegi jelekből képezi le a szubjektív valóságot. Gyakorlatilag ha egy alma objektíven létezik, akkor látod, de ha látod, az nem jelenti azt, hogy objektíven is létezik.
ಠ_ಠ
1. Az, hogy jó esetben a szubjektív leképezésed nem független az objektív valóságtól, hanem annak a leképezése.
2. Ha a szubjektív képed független az objektívtől, azt más alanyok bevonásával lehet megállapítani. Ha mások nem látnak észlelnek engem, csak te, akkor csak a te fejedben létezek, egyébként nem.
Én nem csak rátok értettem, elnézést, hogy nem fogalmaztam pontosabban.
Lehetséges, hogy az objektív valóság létezne nélkülünk?
NEM.
A kvantumfizika arról szól, hogy bizonyos parányi objektumok (elektronok, fotonok, stb.) nem úgy viselkednek, ahogy a nagyobb méretű társaiktól newtoni fizika szerint megszoktuk. A newtoni fizika írja le a testek mechanikáját és a hullámok viselkedését. A kvantumfizika objektumai pedig olyan különlegesek, hogy mind a két természetüket elő lehet hozni.
Először is: a mérési eredményt nem az befolyásolja, hogy merre veted tekinteted sugarát! Amiről beszélünk, olyan kicsik, hogy semmilyen mikroszkóppal sem lehet őket látni!
Építesz egy műszert, ami képes arra, hogy detektálja őket. A detektáláshoz a műszernek kölcsönhatásba kell lépnie azzal, amit mér. Ez a kölcsönhatás pedig eleve megváltoztatja a megfigyelt objektum viselkedését, és ezért van az, hogy a detektor működési elvétől, a detektálás közbeni kölcsönhatás jellegétől (vagyis "a megfigyeléstől") függ, hogy hullám vagy részecske természetet detektálsz, de soha nem egyszerre a kettőt. Megméred egy másfajta műszerben, és más eredményt kapsz. Ha pedig nem használsz műszert, vagyis "nem figyeled", akkor tudod, hogy potenciálisan mind a két természetet magában hordozza, amíg békén hagyod.
Talán feltűnt, hogy az emberi érzékelés teljesen ki van zárva a műveletből. Az ezotérikusok és a szenzációhajhász "ismeretterjesztő" források magyarázzák félre teljesen a jelenséget.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!