Valaki segítene abban, hogyan tudok otthon csinálni egy tesztet ami kimutatja, hogy a világ szubjektív és nem objektív?
Mert ugyebár lehet erre következtetni a kvantumfizika alapján..
Olvasd az alábbi cikket ha van időd: [link]
Persze nem csak ebből indulok ki.. jó pár éve olvasgatok kvantumfizikai és afféle cikkeket.
Szóval a lényeg, hogy kell egy esemény ami vagy A vagy B végkimenetelű.
Azt xy embernek meg kell néznie illetve kapnia róla egy információt, hogy A vagy B volt de kódolva kell, hogy kapja hogy Ő maga ne is tudja hogy melyik volt sem senki se.
A kódolt üzenetet megjegyzi és elküldi egy központi rendszernek ami feldolgozza mind az xy embertől jövő kódolt üzeneteket és kiírja, hogy mindenkinek A volt vagy B volt-e vagy voltak-e különbségek.
A lényeg, hogy kódolt és visszafejthetetlen legyen az egész csak egyszeri alkalom aztán törölje önmagát visszafejthetetlenül pl a HDD-n a program azon területét felülírja egymás után többször.
A lényeg, hogy ki kell zárni azt, hogy vissza lehessen fejteni, hogy ki milyen üzenetet kapott és abból visszafejteni h A vagy B volt azon személy számára.
Na már most van egy ötletem erre csak nem tudok programozni..
Kell egy esemény pl egy pc-n futó szám ami vagy páros vagy páratlan ha megállítjuk.
Ha páratlan akkor egy A csoportból amibe vannak pl 30 jegyű számok és van belőlük pl 500 kell válogasson egyet és küldje el az első embernek. Majd véletlenszerűen egy másik számot ugyanabból a csoportból egy másik embernek. A célszemélyek a 30 karakterű számot leírják egy papírra pl.
Mikor mind a xy ember megkapta a magának való A vagy B csoportból kiválasztott 30 jegyű számsorozatot és leírták maguknak egy papírra akkor következik a visszaküldés.
Visszaküldik a rendszernek illetve programnak, hogy ki milyen számot kapott, és a papírt elégetik megsemmisítik a számot pedig elfelejtik mert sok számjegyű..
A program megnézi kinek a száma melyik csoportból való...
Ha meg van kiírja hogy volt-e mindkét csoportból szám-e vagy nem és utána megsemmisül.
Tehát egy program, egy kijelző, pl 10 ember akik sorban leülnek leírják a magukét a papírra.
Aztán újra leülnek beírják a számot papírt elégetik. Megnézik az eredményt ami pl felvillan fél másodpercre és a program már semmisíti is meg önmagát.
Itt jönne képbe az, mint ami az interferenciánál is..
Ha a gépet kitépem a hálózatból ott marad a HDD-n az adat 100 év alatt visszafejtem a kódolását és azt fogom minden esetben látni, hogy mindig csak A vagy B volt.
De ha hagyom a programot törlődni ami a felvillant kép után létrejön azonnal akkor lehet különbség.
Sőt előbb semmisítse meg a bizonyítékokat és csak aztán írja ki.
Sőt a számok helyett lehetne szétkódolt bináris adatok amit nem is lát az illető csak pl egy pendriven van amit később megsemmisít.
Szóljatok hozzá, helyes az elméletem? van benne ráció?
Szerintem csak próbálkozok de lehet sokkal bonyolultabb az egész..
Mindegy is témázgatásnak szerintem jó indító..
Hajrá! :)
Kicsit besűríthetnéd a lényeget, hol kellene itt megjelennie az állapot-szuperpozíciónak, mert gondolom a célod Schrödinger élőhalott macskája.
És azt is, hogyan lehetne az eredményt kiértékelni.
Nem értesz a kvantumfizikához, ezért azt javaslom ne is olvasgass róla ordas nagy baromságokat. Mia baromság? Minden baromság, ami nem egy egyetemi jegyzetben van, vagy egy egyetem által felügyelt oldalon jelenik meg, vagy a tudományos publikációkat rendszerező oldalakon tölthető le. Gondolom nem az előbbiekből mazsoláztál, amiből egyenesen következik az, hogy csupa marhaságot olvasgattál.
Te magad is most mutattad meg, hogy a világ szubjektív - jelentsen is ez bármit....
Sok ember szubjektív módon hiszi azt, hogy érti a világ legapróbb dolgát is fizika tudás nélkül.
Bármennyire is szeretnéd, hogy a világ szubjektív legyen, azért van benne egy jó nagy adag objektivitás is, különben a tudomény nem működne. Annak érvényességi köre ugyanis az embertől független valóság, amelyet olyan összefüggésekkel ír le, amelyek függetlenek a megfigyelő konkrét személyétől és általános elveket testesítenek meg.
És persze kicsit szubjektív is, nemcsak olyan értelemben, hogy különben mindig mindenki egyetértene mindenben, hanem hogy ugyanazt a jelenséget különböző megfigyelők lehet, hogy különbözőképpen írják le. Azonban ezen különbözőségek közti kapcsolat már nagyon is objektív és jól meghatározott, és a világ össze tankönyveiben ugyanúgy vannak leírva.
És mindez a nemkvantumos világra is igaz, nemcsak a kvantumfizikára.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!