Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Van olyan távcső. Amelyben...

Van olyan távcső. Amelyben fényesebb a kép, mint szabad szemmel? Nem a nagyítás a lényeg, hanem a fényesség. Mert szerintem ez az alábbiak szerint lehetetlen:

Figyelt kérdés
A pupillánk ugye maximum 7 mm-esre tud tágulni fiatalon is. Tehát max. ekkora lehet a távcső kilépő pupillája, hogy az összes fénye hasznosuljon. De a kilépő pupilla mérete az az objektív átmérője/nagyítás, vagyis hiába nagyobb az objektív, a nagyításnak ugyanannyiszor kell szintén nagyobbnak lennie, hogy a kilépő pupilla ne legyen nagyobb, és így hiába gyűjt össze több fényt az objektív, a nagyobb nagyítás miatt az nagyobb felületen oszlik el, és a fényessége maximum ugyanakkor lesz, mint szabad szemmel, vagy még kisebb. Igazam van?

2015. aug. 27. 12:44
1 2 3
 1/22 anonim ***** válasza:
Ha távcsővel belenézünk a Napba, akkor akár rögtön meg is vakulhatunk. Sőt, én hallottam olyat, hogy aki távcsővel szűrő nélkül nézte a holdat, annak is maradandóan károsodott a szeme a nagy fényerő miatt. Úgyhogy ha egy távcsőbe belenézel, akkor az mindenképp fényesebb, mint szabad szemmel.
2015. aug. 27. 12:58
 2/22 A kérdező kommentje:
És mekkora távcsővel nézte a Holdat?
2015. aug. 27. 13:09
 3/22 anonim ***** válasza:
73%

Igazsag szerint ez a lenyege a tavcsonek....

A tavcso nagy aperturaju objektive osszegyujt jo sok fenyt es belenyomja a 7mm-es pupilladba.

Ha 40 centis lenne a pupillad, latnad a Szaturnusz gyurujet, nem kene tavcso...

2015. aug. 27. 13:56
 4/22 A kérdező kommentje:
Na de a fénynyaláb csak akkor lesz 7 mm-es, ha elég nagy a nagyítás, és akkor a fény újra olyan nagy területen oszlik el, hogy a fényesség nem lesz nagyobb szerintem.
2015. aug. 27. 14:47
 5/22 anonim ***** válasza:

Én nagyon szívesen eladom neked az opticron 10x es binokuláromat 70 ért papirokkal dobozban és akkor kipróbálhatod hogy ugyan az a fehér felhő szabadszemmel milyen és távcsövön keresztül . Garantálom neked hogy el fog vakítani.

A távcsöket sajnos pont azért kell úgy gyártani hogy az objektív átmérője arányos a nagyítással mert a távcsövek célja a fény erősítés is hogy éjjel nappal jobban lásd azt amit akarsz . Lehet távcsövet építeni úgy hogy ezt az aranyszabályt nem veszik figyelembe de ott minél nagyobb a nagyítás annál sötétebb a kép.

Próbáld ki hogy két távcsövet egymás elé teszel pl két 8x ost így kapsz egy 64x es nagyítást de a kapott kép már olyan sötét hogy csak déli napban tudod használni.

Ezért van az hogy egy 64x távcső objektívje nem lehet akkora mint egy 8x de ezt láthatod is .

2015. aug. 27. 21:59
 6/22 A kérdező kommentje:
De hogyha nappal nézem a tájat az is csak nagyobb a távcsőben, de nem fényesebb.
2015. aug. 27. 22:50
 7/22 anonim ***** válasza:
Fényesebb is, csak ez nappal nem olyan feltűnő. Egyébként a kérdéssel kapcsolatba. Igazad van, ha azt akarod hogy minden fény hasznosuljon növelned kell a nagyítást, de ekkor anfényesség lecsökken. Viszont ha egy nagyobb távcsövet használsz, az több fényt gyűjt, így fényesebb lesz kép. A kilépő pupilla nem a távcsőtől, hanem az okulártól függ.
2015. aug. 27. 23:42
 8/22 A kérdező kommentje:
Akkor mi határozza meg pontosan a kilépő pupilla méretét? Mert én eddig úgy tudtam, hogy objektív átmérő/nagyítás.
2015. aug. 28. 17:34
 9/22 anonim ***** válasza:

Igen az !

De nem tudom mit értetlenkedsz ,nem is gyártanak emberi szemmel belenézős távcsöveket olyanokat amik átlépnék a 7mm kilépő pupillát. Hazudok mert a gagyi zoomolhatóakban találsz ilyet de ott is azért mert 10-90x nagyítást tud és egyértelmű hogy nem a 10x állapotára gondoltak a tervezők amikor ráraktak egy 80mm es objektívet hanem a 90x esre és ott már csak 0,8mm a pupilla .

De minőségi netalán profi távcsőben ritka a 6 osnál nagyobb. A fényességét pedig nem csak ez határozzam meg hanem az összes fénytörő -tükröző elem ami benne van és azért kell egy vagyont fizetni.

Ha mindenáron a legfényesebb alsó közpép kategóriás távcsövet akarod és nem teszkós műanyag gagyit akkor ennél többet nem tudok ajánlani: [link]

Ennek a "relatív fényessége" 40 es. ( a pupilla négyzetét kell venni)

2015. aug. 28. 21:00
 10/22 anonim ***** válasza:
És még annyit hogy ez 40 es ,inkább holdvilágos éjszakára való ,én a 17 es fényindexűmmel megvakulok ha napsütésben a városi panelházak fehér falát pásztázom!
2015. aug. 28. 21:08
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!