Lehet-e (ha igen - hogyan) átírni pl. egy 3-as számrendszerben megadott számot közvetelenül (a 10-esbe való átírás nélkül) pl.4-es számrendszerbe?
Miért kéne, hogy a tízes számrendszer bármilyen szempontból kitüntetett legyen? Természetesen lehet így is váltani.
Vagy maradékos osztások sorozatával hármas számrendszerben, ahogy az előző válaszoló írta, vagy pedig a Horner elrendezéssel 4-es számrendszerben számolva. (Ugye ez utóbbi annak felel meg, amikor összeadod a számjegyek „valódi értékét”: a n-es helyi értéken álló számjegyek és 3^n szorzatát, csak kevesebb művelettel, mert a Horner-elrendezésnél nem számolod ki külön a háromhatványokat.)
Nagyon köszi, de lehetne ezt egy konkrét példán bemutatni? Ha nem ittam volna (szeszt), lehet, hogy ennyi is elég lenne.
(most ez van)
120(3) -> ?(4)
1*21(4) + 2*3(4) + 0
[ 2*3(4)=12(4) ]
21(4) + 12(4) = 33(4)
Bocs' - semmi baj a példával.
Legfeljebb annyi megjegyzésem lenne, hogy azért nincs teljesen kiiktatva a 10 - es számrendszer, csak azt a számolást nem írjuk le (fejben végezzük) - így végül is (szerintem) nézőpont kérdése, hogy direktben történik -e ilyenkor az átírás (végül is maga az ÍRÁS igen).
Itt talán nem is az a lényeg, hogy direkt-e, hanem hogy az agyunk a 10-esre van ráállva, emiatt kényelmesebb papíron azon keresztül, vagy legalábbis 10-es számokkal leírva számolni. Amit írtam, csak annyi, hogy a helyiértékes felbontást eleve a cél számrendszerben írtam fel, és abban számoltam.
Maga az átváltás a második sorban történik:
120(3) = 1*9 + 2*6 + 0
A 9-et és a 6-ot eleve 4-es számrendszerben írtam fel, és minden műveletet abban végeztem. :)
"120(3) = 1*9 + 2*6 + 0 "
Bocsánat, elírtam:
120(3) = 1*9 + 2*3 + 0
"A 9-et és a 6-ot eleve 4-es számrendszerben írtam fel,"
Ezt is elírtam. :D
A 9-et és a 3-at eleve 4-es számrendszerben írtam fel
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!