Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Miért taszítják egymást az...

Miért taszítják egymást az azonos mágneses pólusok, és az azonos töltések? És miért vonzzák ez ellentétesek egymást?

Figyelt kérdés
Egyáltalán, miért van az elektronnak töltése? Honnan tudja az egyik mágnes, hogy van közelben egy másik?
2010. márc. 28. 13:23
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
42%
Mert csak. Szerintem nem is tudja erre a választ senki (legalábbis hivatalosan elfogadott tudománnyal foglalkozók nem), csak azt írják le, hogy van. Meg erre húzzák fel a képleteket.
2010. márc. 28. 13:40
 2/11 anonim ***** válasza:
Ezek az axiómák, melyek a tudomány minden területén kellenek. Ezért volt hülyeség az egyik ógörög filozófiai irányzat (most hirtelen nem tudom, melyik), amely azt mondta, hogy minden változik, semmi sem állandó és mindent be lehet bizonyítani, meg annak az ellenkezőjét is (mondjuk ilyen van, csak ezt ma statisztikának hívjuk).
2010. márc. 28. 13:45
 3/11 anonim ***** válasza:
6%
Nem tudom miért kellene mindent tudni bizonyítani mikor úgy van.Miért kell egyes embereknek milliószor bebizonyosodott dolgokat még bizonyítani?
2010. márc. 28. 13:52
 4/11 anonim ***** válasza:
25%

Gondolom konkrétabb válaszra gondoltál, mint mit írok, de ezen érdemes elgondolkodni:

Gondolj bele, ha olyan világ alakult volna ki, amiben a különböző töltések taszítják egymást és az ellenkezőek vonzzák.

A pozitív töltések gyorsan összetapadtak volna, meg a negatívok is, így ugyebár a töltések összeadódtak volna, így egy hatalmas nagy negatív töltéső részecske halmaz és egy másik hatalmas pozitív töltésű részecske halmaz alakult volna ki, amik elkezdtek volna folyamatosan távolodni egymástól. Az atomok, molekulák s ezáltal bonyolult szerves élőlények kialakulására esély se lett volna.

Tehát a válasz: (Többek között) azért van így, mert ha nem így lenne, könnyen elképzelhető, hogy nem lennél te se, hogy megkérdezhesd.

2010. márc. 28. 14:44
 5/11 anonim ***** válasza:
0%

Nem bizonyítást kérdezett a kérdező.

De amúgy tényleg szar a tudomány szerintem ilyen téren. Amit nem tud megmagyarázni, hogy miért, arra rámondja hogy mert az a természet törvénye.

2010. márc. 28. 14:54
 6/11 anonim ***** válasza:

Ez egy természeti törvény. Megkérdezheted, hogy "miért" van így, de nem kaphatsz rá választ, mert nem tudományos kérdés, hogy miért vannak természeti törvények és miért pont ezek.

"Honnan tudja az egyik mágnes, hogy van közelben egy másik?"

Sehonnan. Ha van egymás mellett két mágnes, akkor hatnak egymásra. Ez fizikai törvény.

2010. márc. 29. 04:53
 7/11 anonim ***** válasza:

14:54

A tudománynak egyáltalán nem feladata mindent megmagyarázni, ennek megfelelően a tudomány számára nem kudarc, ha pl. nem tudja megmagyarázni, miért létezik töltés.

2010. márc. 29. 04:54
 8/11 anonim ***** válasza:

13:45

"Ezért volt hülyeség az egyik ógörög filozófiai irányzat (most hirtelen nem tudom, melyik), amely azt mondta, hogy minden változik, semmi sem állandó"

Ez nem hülyeség. Semmi sem zárja ki, hogy pl. május 1 13 óra 50 perckor megszűnjenek a mostani természeti törvények. Nem tudod bebizonyítani, hogy ez nem következhet be. Nem hülyeség, csak nem tartjuk valószínűnek, és főleg nem tartjuk praktikusnak az ezen való töprengést.

2010. márc. 29. 04:56
 9/11 anonim ***** válasza:

A válasz írója 91%-ban hasznos válaszokat ad.

A válasz megírásának időpontja: 2010-03-28 14:44

Ez ám nagy hülyeség, amit írtál, hisz ez a két halmaz a mai állapotban is kialakulhatott volna.... Nem kéne ehhez megcserélődni. Kicsit gondolj bele.

Hogy kicsit on is legyen:

Szerintem ez határoz meg mindent a világon. AZ ellentétek vonzzák egymást, az azonosak taszítják. Ez mindenben így van.(Még az embereknél is pl.) Ez a világegyetem őstörvénye. Szerintem.

2011. máj. 28. 18:27
 10/11 anonim ***** válasza:

"Ez ám nagy hülyeség, amit írtál, hisz ez a két halmaz a mai állapotban is kialakulhatott volna.... Nem kéne ehhez megcserélődni. Kicsit gondolj bele."

Jól van, akkor gondoljunk bele együtt, jó?

Ha jelenlegi állapotban összeáll két ellentétes töltés, akkor mivel ellentétesek, a kettő együtt semleges lesz, így már nem vonz, nem taszít semmilyen töltést.

Ha két egyforma vonzaná egymást és állna össze, akkor nyilván nem lesznek együtt semlegesek, hanem dupla töltésük lesz és még jobban vonzzák a hasonló töltésűeket és taszítják az ellenkező töltésűeket...

Tehát értelemszerűen spontán módon soha nem állna össze semleges halmaz, hanem egyre jobban folytatódna a szeparálódás... én nem látom, hogy a mai állapotban mitől szeparálódnának két halmazba a részecskék de ha te igen, akkor izgatottan várom a leírást.

Mindenesetre azért javaslom, hogy ha lehülyézel valakit mert szerinted nem gondolkodott, akkor ha lehet két dolgot tegyél meg:

1. Kicsit gondolj bele te is, hátha netalántán esetleg mégsem a másik a hülye.

2. Írd le kissé pontosabban, hogy hol a hiba a másik gondolatmenetében, hogy megértse miért is ő a hülye.

2011. máj. 28. 19:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!