Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ha egy részecskének nincs...

Ha egy részecskének nincs tömege, például a fotonnak, hogyan képes rá hatni a gravitáció, hogyan képes gravitációs térben elhajolni?

Figyelt kérdés
A gravitációt közvetító graviton (bár még senki sem látta) is tömeg nélküli részecske, ennek "elhajlását" elméletileg okozhatja-e más kölcsönhatás?

2015. nov. 27. 14:18
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:

#9,

Tehat mivel a relativitas elmelet nem allit semmit a gravitron letezeserol, ezert hamis az az allitas, miszerint a foton a ter gorbuletet koveti es nem kozvetito reszecske fejti ki a hatasat?

Ha azt allitom, hogy az autom benzinnel megy, es nem fuzios energiaval, akkor hamis az allitas, mivel a kocsi kezikonyve nem emliti sehol a magfuziot?

Vagy nem ertem a logikat, mitol hamis az allitasom :D

2015. dec. 1. 10:51
 12/13 anonim ***** válasza:

"Tehat mivel a relativitas elmelet nem allit semmit a gravitron letezeserol, ezert hamis az az allitas, miszerint a foton a ter gorbuletet koveti es nem kozvetito reszecske fejti ki a hatasat?"

Nem azért nem igaz meg nem is állítottam hogy azért ne lenne igaz. Nem hosszú választ akartam írni, gondoltam, ha valakit érdekel, akkor megkérdi, különben meg feleslegesen nem strapálom magam. Kezdjük ott, hogy nem a tér görbült, hanem a téridő. Egyszerűen azt mondjuk, hogy a téridő görbült, vagy helyette több oldal formulát is leírhatunk. Minden anyag gravitál, a fény is anyag, de nem atomos anyag teljesen máshogy viselkedik, mint az atomos anyag, fotonokból áll és jellemző rá a hullám részecske kettősség. Minden anyag aktívan és passzívan is részt vesz a gravitációba, aktívan, mert ő maga is gravitál, passzívan, mert hat rá gravitáció. A gravitáció egy univerzális tulajdonsága a téridőnek. Mivel miden anyag résztvevője ezért olyan állításokat lehet tenni, mint pl, általános iskolában matekórán ismert, hogy minden háromszög belső szeginek összege 180°. A gravitáció a téridőnek geometriai tulajdonsága. A relativitáselmélet a téridő geometriáját írja le, konkrét részecskékről nem ír. A régi szóhasználattal gravitációt mondunk a modernebb szóhasználattal téridő görbületet.

A másik, hogy a fény máshogy terjed közegben, mint légüres térben, a közeg törésmutatója befolyásolja terjedési irányát, melyet a Snellius–Descartes törvény ír le. Optikai kísérlet szokott lenni, hogy vesznek egy változó törésmutatójú folyadékot és átvilágítják lézersugárral. A lézersugár szemmel láthatóan görbén fog haladni.

2015. dec. 1. 23:44
 13/13 anonim ***** válasza:
7-es vagyok: az EM hullámok impulzusát.
2015. dec. 11. 22:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!