Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogyan bizonyítjuk: n^ (n+1)...

Hogyan bizonyítjuk: n^ (n+1) > (n+1) ^n, n>=3?

Figyelt kérdés

2015. szept. 9. 22:06
 1/7 Tom Benko ***** válasza:
Teljes indukcióval.
2015. szept. 10. 07:17
 2/7 anonim ***** válasza:

Leosztjuk n^n-el, ez pozitiv szam n>0-ra.

A jobb oldal (1+1/n)^n sorozat amirol tudjuk hogy mindig szigoruan harom alatt van. Itt [link] lathatsz egy szep kis elemi bizonyitast hogy 3-1/n egy felso korlatja.

A bal oldalbol meg egyszeru n marad. n>=3-ra tehat

n^(n+1) >= 3 * n^n > (n+1)^n

Nem kell ehhez indukcio...

2015. szept. 10. 07:46
 3/7 anonim ***** válasza:

Matekban az a szép, hogy nem csak egy megoldás létezik. Legelemibb a teljes indukció. Azzal tévedni nem könnyű.

Én közös hatványkitevő alá vonásával kezdtem volna elsőre, azaz n ad n -el leosztottam volna mindkét oldalt és onnan már sorozatok határértékeire használt kritériumok egyértelműsítik.

Ez a matek nagyon színes!

2015. szept. 11. 17:13
 4/7 anonim ***** válasza:

az előzőhöz:

bár a matek valóban színes, de az általad említett határértékek igazolásához épp a felvetett egyenlőtlenséget használjuk fel

így nem egészen korrekt az indoklásod

2015. szept. 11. 18:25
 5/7 anonim ***** válasza:
Értem, akkor pontozz le :)
2015. szept. 11. 19:02
 6/7 anonim ***** válasza:
3-as nem is tudom mit keresel itt, teljesen baromság szerintem is. Megoldás csak az jó, amit a többiek mondtak, a tiéd legfeljebb egyetemi anyagban van benne, fúúúj
2015. szept. 11. 20:29
 7/7 anonim ***** válasza:
Higgadj le, a probléma az, hogy amit a hármas mondott (sorozatok határértéke) az nem egyértelműsít semmit -- az hogy (1+1/n)^n az 3 alatt van, az nem következik az égvilágon semmiből. Ha azzal akarsz jönni, hogy tudod, hogy ez egy olyan sorozat aminek a határértéke e akkor meg fogom kérdezni a) Te hogy definiáltad az e-t b) honnan tudod hogy 3 alatt van... Elemi példát hasznosabb elemi módszerekkel bizonyítani, ahogy pl. azt a 2-esben leírtam.
2015. szept. 11. 22:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!