Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Azt olvastam valahol hogy az...

Azt olvastam valahol hogy az izomláz az nem is a a tejsav miatt van ez igaz vagy nem?

Figyelt kérdés

2015. aug. 28. 11:04
 1/9 A kérdező kommentje:
2015. aug. 28. 11:07
 2/9 anonim ***** válasza:
" illetve a szaunázás jót tesz az izomláznak, mert a meleg hatására javul az izom vérkeringése és így gyorsul az izomrostok regenerációja." Nos a vérkeringés segít a tejsavat is kimosni. Ezt, hogy 20 perc a felezési ideje, nem tudom, de a tejsav "szúrja" az izmokat, ezt érzi az ember az izomláznál, ezért mondják, hogy dolgozz rá egy kicsit, hogy felpezsdüljön a vérkeringés és kimossa. Tehát én úgy tudom, mindenképp felelős érte, valamint ezek a "mikroszkopikus szakadások" is.
2015. aug. 28. 11:45
 3/9 Sunshinedoll ***** válasza:
100%

Valóban nem a tejsav miatt van izomláz, sőt újabb kutatások szerint az izom a tejsavat használja fel energianyerés céljából, mikor más oxigénforrások kimerültek. Edzés közben (illetve pontosabban olyan minőségű és mennyiségű edzés közben, amihez az izom nincs hozzászokva) az izmon apró mikrosérülések keletkeznek, és ez okoz fájdalmat.

Az izomláz 24-72 óra után jelentkezik, míg a tejsav kb egy-két óráig van csak az izmokban.

2015. aug. 28. 13:23
 4/9 sadam87 ***** válasza:

A vizsgálatok alapján a tejsavnak valóban nincs szerepe az izomláz kialakulásában. Erre egyrészt valóban abból következtetnek, hogy az izmokban az anaerob mozgás után legfeljebb egy órával visszaáll a normál tejsav koncentráció (és általában a vérben is hamarabb visszaáll a nyugalmi szint, minthogy az izomláz elkezdődne), másrészt van olyan izom-összehúzódás típus ("koncentrikus kontrakció"), amely esetében bár termelődik tejsav, de nem vezet izomlázhoz.

[link]

[link]

(3. fejezet eleje)

[link]

(sajnos a cikk francia, nekem meg nem túl jó a francia tudásom, de az 5. fejezet szól a tejsav szerepéről -illetve enne hiányáról - az izomlázban, ha valaki érti)

A valós okok nagyjából jól vannak leírva a magyar wikin is (bár a valós folyamatok azért ennél jóval bonyolultabbak). Annyit hozzátennék, hogy a könnyű mozgás, átmozgatás is segíthet a tünetek csökkentésében, hiszen szintén javítja a vérkeringést.

2015. aug. 28. 13:46
 5/9 sadam87 ***** válasza:

" sőt újabb kutatások szerint az izom a tejsavat használja fel energianyerés céljából, mikor más oxigénforrások kimerültek"

A válasz többi részével teljesen egyet értek (csak azért írtam le kb ugyanazt még egyszer, mert még nem láttam a választ, mikor elküldetem), de ezt a fél mondatot kicsit ki tudnád fejteni, mivel nem tudom értelmezni.

2015. aug. 28. 13:51
 6/9 Sunshinedoll ***** válasza:

Az izom háromféleképpen juthat energiához. 1: Aerob módon, ami a leglassabb, de a legtöbb energiát biztosítja, hiszen ATP-t képez cukorból, fehérjéből, zsírból, laktátból, 2: anaerob módon, ami gyorsabb, viszont csak glükózból keletkezik energia - ATP, illetve az ATP-CP (kreatin-foszfát) rendszer formáján, ami nagyon rövid idejű és nagyon gyors formája az energianyerésnek.

Anaerob mozgás során a glükóz (mint a metabolizmus kiinduló vegyülete) tejsavvá alakul. A tejsav azonban nem kifejezetten marad sokáig tejsav hamar laktátra és hidrogénre bomlik. (A laktát és a tejsav nem ugyanaz, abban az értelemben, hogy a laktát egy deprotonált forma, és nem viselkedik savként) A laktát az izomsejtben maradhat és energiaként használódhat fel, attól függően, hogy az izomrostok mennyire vannak aerob módon edzve. (főleg állóképesség-edzésmódok során) De továbbjuthat az agyba, májba, vesékbe.

Ezt egyébként George Brooks publikálta azt hiszem a The Journal of Physiology című folyóiratban talán 2009-ben (nem biztos), és összefüggést vél felfedezni a glikolitikus és oxidatív metabolikus utak között, hiszen az egyik terméke (a tejsav/laktát) a másiknak szolgáltatja az energiát.

2015. aug. 28. 14:59
 7/9 sadam87 ***** válasza:

Köszönöm a választ, bár amit írsz az mind világos (még azt is tudom, mi az a laktát ;). Attól tartok nem voltam elég egyértelmű. Amit nem értek, hogy azt írod, a tejsav energiaforrásként hasznosítható "mikor más oxigénforrások kimerültek." Azonban tudtommal a tejsav (vagy épp laktát) csak aerob módon bontható le.

Gondolom, amit a végén írsz, erre a cikkre vonatkozik:

[link]

Érdekes cikknek (illetve hipotézisnek) tűnik az absztrakt alapján, de amennyire látom, ez sem támasztja alá, hogy a tejsav anaerob körülmények között energiaforrásként volna hasznosítható.

* A teljesség kedvéért (ha valaki más érdeklődését is felkeltette a hipotézis) belinkelem a kapcsolódó wikipediás szócikket is:

[link]

2015. aug. 28. 16:07
 8/9 Sunshinedoll ***** válasza:

Upsz, megnéztem melyik cikket használtam referenciának, és félrefordítottam ott valamit, gondolkoznom meg nem sikerült azon, hogy értelmes-e, amit írok lol. Bocs.

Anaerob körülmények között valóban csak glükóz hasznosul.

Mindenesetre bocs a variálásért. :D

2015. aug. 28. 20:02
 9/9 sadam87 ***** válasza:
Semmi gond, mindenki tévedhet, ezért is kérdeztem rá. :)
2015. aug. 29. 11:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!