Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Segítségre lenne szükségem...

Segítségre lenne szükségem egy kémia dolgozatra gyakorláshoz. Bővebben lent. Ötletek?

Figyelt kérdés

Fel kéne írnom olyan karbonsavakat, amelyek kapcsolatba hozhatók ezekkel az anyagokkal:

csalán, savanyúság, izomláz, sóska, vaj, befőtt, olaj, citrom

Arra rájöttem hogy a csalán hangyasav, a vaj vajsav az olaj olajsav, a citrom citromsav. De mi a helyzet a savanyúsággal, az izomlázzal, a sóskával és a befőttel?

Köszönöm



2014. febr. 27. 20:58
 1/5 sadam87 ***** válasza:
100%

Az izomlázat kialakulását régebben a tejsavval hozták összefüggésbe. Ma már egyre több mutat arra, hogy az izomlázat nem ez váltja ki, de tény, hogy nagy megterhelés esetén (oxigénhiányos állapotban, erjedéssel) tejsav képződik az izmokban.

A sóska tartalmaz oxálsavat (ezt sóskasavnak is nevezik néha).

Savanyúság: hát itt nem tudom, mire gondolnak pontosan. A savanyú káposzta, és a kovászos uborka készítésekor szintén tejsav képződik, de ecetsavat is szoktak savanyításra használni.

befőtt: passz

2014. febr. 27. 21:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 NoodIy ***** válasza:
100%
Befőttnél szalicilsav. ;)
2014. febr. 27. 23:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 anonim válasza:

A wikipédiának van egy tudakozó része, ott szoktak tudni az ilyesmikre válaszolni, sztem próbáld meg ott is:

[link]

2014. febr. 28. 07:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 sadam87 ***** válasza:

#NoodIy

Valóban! :-)

2014. febr. 28. 10:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen mindenkinek nagyon sokat segítettetek! :)
2014. febr. 28. 19:21

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!