Segítségre lenne szükségem egy kémia dolgozatra gyakorláshoz. Bővebben lent. Ötletek?
Fel kéne írnom olyan karbonsavakat, amelyek kapcsolatba hozhatók ezekkel az anyagokkal:
csalán, savanyúság, izomláz, sóska, vaj, befőtt, olaj, citrom
Arra rájöttem hogy a csalán hangyasav, a vaj vajsav az olaj olajsav, a citrom citromsav. De mi a helyzet a savanyúsággal, az izomlázzal, a sóskával és a befőttel?
Köszönöm
Az izomlázat kialakulását régebben a tejsavval hozták összefüggésbe. Ma már egyre több mutat arra, hogy az izomlázat nem ez váltja ki, de tény, hogy nagy megterhelés esetén (oxigénhiányos állapotban, erjedéssel) tejsav képződik az izmokban.
A sóska tartalmaz oxálsavat (ezt sóskasavnak is nevezik néha).
Savanyúság: hát itt nem tudom, mire gondolnak pontosan. A savanyú káposzta, és a kovászos uborka készítésekor szintén tejsav képződik, de ecetsavat is szoktak savanyításra használni.
befőtt: passz
A wikipédiának van egy tudakozó része, ott szoktak tudni az ilyesmikre válaszolni, sztem próbáld meg ott is:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!