Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Van egy medúzafaj, amely...

Van egy medúzafaj, amely 100%-ban tudja, DNS törés nélkül regenerálni a biomasszáját. Örökké élhet?

Figyelt kérdés
Ne kérdezzétek a faj nevét mert rohadt hosszú, és sajnos nem tudom! :( Tegyük fel, hogy létezik, és ilyen tulajdonságai vannak. Természetes halált elszenvedhet?

2015. aug. 1. 16:12
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:

# 9

Kékbaktériumok sírhatnak is. Ugyan van jó pár "soksejtű" élőlény prokarióták között is, de nincs közel se olyan szintű kooperáció és munkamegosztás, differenciáció közöttük mint eukarióta gerinceseknél.

Ha az embernek is kör alakú lenne a DNS-e, elvileg akár örökké is élhetne.

Bár tekintve az élet "célját" - már biológiai, genetikai értelemben - ez se lenne "kifizetődő", így evolució valószínűleg kiiktatna egy ilyesmit (esetünkben nem is létezik).

2015. aug. 4. 12:07
 12/17 anonim ***** válasza:
94%

"Ugyan van jó pár "soksejtű" élőlény prokarióták között is, de nincs közel se olyan szintű kooperáció és munkamegosztás, differenciáció közöttük mint eukarióta gerinceseknél. "

Ez persze igaz, de ebből még nem következik, hogy ne lehetne örök életű eukarióta sejt. A sejtosztódások során keletkező hibákat ki lehet javítani, a hibás sejteket meg lehet ölni. Sok növényfajt gyakorlatilag vég nélkül lehet dugványozással/oltással szaporítani, ami tulajdonképpen egyazon egyed örök élete. És éppen a csalánozók között találunk olyan fajokat, amik folyamatosan képesek ivartalan szaporodásra. Ami feltételezi, hogy sejtjeikben van valami mechanizmus, ami képes megfiatalítani a sejteket, ivaros szaporodás közbeiktatása nélkül.

2015. aug. 4. 12:30
 13/17 anonim ***** válasza:

"A sejtosztódások során keletkező hibákat ki lehet javítani, a hibás sejteket meg lehet ölni."

Nézz utána a telomeráknak, előbb utóbb minden differenciált eukarióta sejt meghal. Nem tudja kijavítani a hibáit és az "életnek" nem is célja, hiszen ha az élőlények így járnának el, akkor évmilliók alatt a Föld tömve lenne normális életre képtelen genetikai hulladékokkal.

2015. aug. 5. 04:13
 14/17 anonim ***** válasza:
94%

"Nézz utána a telomeráknak, előbb utóbb minden differenciált eukarióta sejt meghal."

Elég jól tudom, hogy mit csinálnak a telomerek, viszont azt is tudom, hogy létezik egy telomeráz nevű enzim, ami a végek rövidülését helyreállítja. Ez az enzim pontosan olyan szabályozás alatt áll, mint akármelyik másik gén a genomban. Ha az adott élőlény genetikai programjában az van benne, hogy a telomeráz gént ki kell fejezni, akkor az helyre fogja állítani a végek rövidülését, és annyi. Így képesek növények és bizonyos csalánozók folyamatosan fenntartani a sejtosztódást, és elvileg vég nélkül folytatni a vegetatív szaporodást, amit nem gátol a telomer régiók rövidülése, ezzel elvileg örök életet biztosítva az adott egyednek. Nincs ebben semmi mágia, de úgy látom hiába magyarázzuk többen is neked.

"Nem tudja kijavítani a hibáit és az "életnek" nem is célja, hiszen ha az élőlények így járnának el, akkor évmilliók alatt a Föld tömve lenne normális életre képtelen genetikai hulladékokkal."

A két dolgonak semmi köze egymáshoz. Az élet egyetlen célja a reprodukció hatásfokának maximalizálása. Ez persze nem igényli azt, hogy az egyedek halhatatlanok legyenek, de nem is zárja ki ennek lehetőségét.

2015. aug. 5. 05:19
 15/17 anonim ***** válasza:
0%

"de úgy látom hiába magyarázzuk többen is neked. "

Mit magyaráztok nekem többen is, te vagy az egyetlen aki azt állítod , hogy léteznek halhatatlan élőlények.

Pedig növények sem azok, (egyébként növényi sejtek nem olyan differenciálatlanok egy másfajta "regenerálódásra" képesek, mint az emberi sejtek , ugyanis náluk már differenciált sejtek is képesek visszaalakulni az eredeti állapotukba).

Telomeráz nevű enzim nem egy újdonság, már jó pár éve azt is felfedezték. Gondolom akkor tudsz arról is, hogy az expresszója normál körülmények között csak az élet korai fázisában érvényesül, és azon sejtekben melyekben ez a gátlás mégsem történik meg elrákosodnak.

2015. aug. 5. 20:36
 16/17 anonim ***** válasza:
100%

Oh bakker, nagyon kerevered a dolgokat. Azt állítottad, hogy a prokarióták azért élhetnek örökké, mert cirkuláris a DNSük, míg az eukarióták azért nem, mert a telomerek rövidülnek. Én erre rámutattam hogy ez több élőlénycsoportnál sem limitálja az elérhető életkort, erre te most tök mással jössz. Találd már ki, hogy mit akarsz mondani valójában.

"Mit magyaráztok nekem többen is, te vagy az egyetlen aki azt állítod , hogy léteznek halhatatlan élőlények. "

Félre érted az egészet. Én és még a 4-es válaszoló azt állítjuk, hogy a telomerek rövidülése nem limitálja szükségszerűen az egyed életét. Ezek a csalánozók, kvázi immortalizáltak, ahogy a rákos sejtek is, de a rákos sejtek is csak addig élhetnek, amíg a rákban szenvedő egyed meg nem hal, vagy abba nem hagyják a sejtvonal fenntartását. A "halhatatlanság" egy elvi konstrukció és csak arra vonatkozik, hogy elvileg nem limitálja semmi az egyed életét, pontosan úgy, ahogy a baktériumoknál.

"egyébként növényi sejtek nem olyan differenciálatlanok egy másfajta "regenerálódásra" képesek, mint az emberi sejtek , ugyanis náluk már differenciált sejtek is képesek visszaalakulni az eredeti állapotukba"

De ez totálisan mindegy, hogy az egyes sejtek képesek-e visszatérni a korlátlan szaporodáshoz, ha a genetikailag egyeséges egyed képes fenntartani a szaporodást és a növekedést és genetikailag azonos új egyedeket képes létrehozni (ahogy a baktériumok teszik).

Nézd meg ezt a növényt: [link]

A levelek szélén új sarjak növekednek, majd lepottyanva gyökeret eresztenek. Az új sarj nem az F1 nemzedék. Genetikailag teljesen azonos azzal a növénnyel, amiről származik, annak klónja, pontosan ugyan úgy, ahogy az osztódás utáni két baktériumsejt. Ha te azt mondod, hogy a baktérium örökké élhet, mert folyamatosan fenntarthatja a szaporodást, akkor ilyen elven ez a növény is örökké élhet. Ennél szájbarágósabban nem tudom elmondani, ha most se érted meg, akkor nem tudok mit tenni...

A kérdésben felhozott csalánozók azért különlegesek, mert ilyen viselkedést az állatok között nem nagyon látni, sőt a fenti növényes példánál még "immortálisabb", mert az örök élete nem kizárólag a vele genetikailag teljesen azonos klónokon keresztül valósul meg, hanem az egyes egyedek is képesek visszatérni egy korábbi fejlődési stádiumba (lásd a feljebb hivatkozott 4. hozzászólás ide vonatkozó wiki linkjét).

2015. aug. 5. 21:22
 17/17 sadam87 ***** válasza:

"Gondolom akkor tudsz arról is, hogy az expresszója normál körülmények között csak az élet korai fázisában érvényesül, és azon sejtekben melyekben ez a gátlás mégsem történik meg elrákosodnak."

Én arról tudok, hogy ez nem így van. (Vegyük például a felnőttkori őssejteket.)

[link]

[link]

[link]

2015. aug. 5. 23:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!