Mi lehet a legnagyobb állat, amely megőrződhet borostányba zárva?
Az ilyen dolgoknak altalaban nincs abszolut limitjuk. Tegyuk fel, hogy talalsz egy 10 mm-es allatot egy borostyanban. Miert ne lehetne benne 11 mm-es, az csak 1 mm-rel tobb. De ha van 11, akkor miert ne lehetne 12? Es ezt igy igazabol folytathatod a vegtelensegig, hiszen sehol sincs egy eles hatar. Ha van 60 mm-es, akkor lehetseges 61 mm-es is.
Amit ilyen esetben tenni lehet az az, hogy megnezzuk, hogy milyen az eloszlasa a valos, megtalalt allatoknak, es abbol extrapolalunk. Peldaul veszunk egymillio olyan borostyant, amiben van valami allat, es megnezzuk, hogy mekkora allatokat talalunk benne. Tegyuk fel, hogy talalunk egy darab 7 mm-es, 10 db 6 mm-es 100 db 5 mm-es, 1000 db 4 mm-es, 10000 db 3 mm-es valamint 100000 db 2 mm-es allatot, a tobbi mind 1 mm-es. Akkor konnyen felallithatunk egy szabalyt, minden mm-rel tizedeljuk a valoszinuseget, azaz kiszamolhatjuk, hogy ha 7 mm-es allat egymilliobol egyszer van, akkor 8 mm tizmilliobol egyszer, 9 mm szazmilliobol egyszer, stb. Nyilvan ki lehet szamolni innentol kezdve egy balnara is, aztan osszevetjuk a vilagon eddig talalt borostyanok szamaval es kiderul, hogy ha az egesz Fold borostyanbol lenne, akkor sem igen talalnank egy balnat benne. (Nyilvan ezek kitalalt adatok, a valos szamolashoz ismerni kellene a valos adatokat.) Lehet, hogy ha kibanyasszak az osszes borostyant, talalnak majd egyet amiben lesz egy patkany meretu allat. De ez nem azt jelenti, hogy az elmeleti limit a patkany-meret, elvileg akar egy kecske-meretu valami is is lehetne benne, csak az eselye ici-pici.
Na a masik lehetoseg, hogy megnezed, mekkora a legnagyobb eddig talalt borostyan es azt mondod, hogy ebben akar lehetne is egy allat. (Az hogy lesz-e benne allat vagy sem, valoszunesegszamitasi kerdes megintcsak.) Amit en talaltam legnagyobb borostyan (Europaban) az 35 centis, abban mar elferne egy patkany. Nyilvan ekkora borostyanbol max ha 10-20 van az egesz vilagon, es talan ezret vagy tizezret is ki kene banyaszni, hogy tenyleg legyen az egyikben egy patkany vagy hasonlo meretu cucc.
Mind az első 3 válaszoló együttesen jót ír. A statisztikai alapon és a gyanta megszáradásán alapulva alakul ki egy nem éles meghatározható maximális méret és maximális "eltárolt állat méret" a természetes borostyánnál.
Viszont mesterséges úton nincs fölső határa, és csinálják is. A "The Bodies" kiállításon látott preparált emberek is fölfoghatók egyfajta mesterséges borostyánnak, mert műanyagba/műgyantába ágyazták a szöveteiket. (Csak nem hagytak rajtuk vastag átlátszó réteget, mint a borostyán.)
Illetve árulnak műgyantába öntött skorpiókat, rákokat stb. is.
Gyermekkoromban magam is csináltam ilyen "mesterséges borostyánt". Egy "fekete dongót" egy "lótetűt" és egy "keresztespókot" Technokol Rapidba ágyaztam. És ezek így fönnmaradtak évtizedekig! Az egyiket később félbevágtam és meg volt minden szerve. Sajnos már nem tudom hova tettem őket. De érdekes volt hallani később arról hogy kb ugyanez az acetonos technológia a "Bodies" -nak is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!