Létezhet elméletben olyan élőlény az univerzumban, amely gázokból áll?
Tippünk sincs. Még azt sem sikerült igazán meghatározni, mit számítunk életnek.
A földi típusú élet nem létezhet gázformában (legalábbis abban nem fejlődhet ki) mert a gázok nagyon szeretnek elkeveredni egymással.
De, egy minta nem minta - szóval ha találunk egyéb életformákat, akkor lehet majd erre többet mondani :)
Nem feltétlenül kell egy más fajta életnek a mienkhez hasonlítania.
Mi csak a "szén alapú" életet ismerjük, ahol a szerves fehérjék alapvető építőanyaga a szén atom.
De még azt sem tudjuk, hogy kizárólag szén alapú élet létezhet, vagy kifejlődhetett-e más anyagra alapozva is élő anyag, élő szervezet?
Elméletben akár a fluor, akár a szilícium viselkedhet ugyanúgy mint a szén, és épülhet belőlük/köréjük a szén alapúhoz hasonló óriásmolekula. (Mondjuk a szilícium alapú óriásmolekulákról tudjuk, hogy sokkal kevésbé stabilak.)
Amíg az ilyen alapvető kérdésekre nem tudunk válaszolni, addig megválaszolhatatlan a kérdésed.
Olvasd el Fred Hoyle (csillagász) könyvét, a Fekete Felhőt. Éppen egy hasonló, gáz alapú élet lehetőségét veti fel egy regénybe ágyazva. (A könyv szerepel a Times "a 100 legjobb sci-fi és fantasy könyv" listáján is.)
Pedro
Bocs, elküldtem, mielőtt végiggondoltam volna, mit is akarok írni.
Szóval nem csak a cselekmény miatt elgondolkodtató, hanem Hoyle saját elmondása szerint az a gondolat ihlette a regény írására, hogy "bármikor" találkozhatunk egy olyan életformával, amelyre a legvadabb álmainkban sem gondolnánk.
És ebben szerintem nagyon igaza van.
Pedro
Lehet, hogy csal az emlékezetem (bár kétlem, mert elég elborult Clarke-fan vagyok), de azok a lények a Jupiteren NEM gáz halmazállapotúak voltak, csupán nagyon kis sűrűségű lények, mint egy viaszból szőtt ritka háló vagy membrán. Tényleg igaz lehet a fenti felvetés, hogy egy biokémiára alapuló életnek (jelenleg másra nem használjuk az élet kifejezést) alapvető feltétele, hogy legyenek egy rendszert összetartó, megalapozó fázishatárok. Ha ez nincs, csupán egy gáz, akkor nincs szerveződésed, nem is lehet, mert ahhoz a gázmolekuláknak (mint legnagyobb önálló egységnek) kellene sejtszintű interaktivitást mutatnia. Önmagában egy gázmolekula erre képtelen. És ha nem egy molekula, hanem sokmillió, akkor is.
Csak példaként, az RNS meg mondjuk a H2 közt bonyolultságra van azért pár nagyságrendnyi különbség. Nem ismerek olyan gázmolekulát (lehet, hogy csak én), amely elegendő információtároló-képességgel rendelkezne egy életnek nevezhető tevékenységhez.
Persze olyan nyomáson-hőmérsékleten, ahol a hétköznapi megszkásaink szerinti gázok már folyadék és szilárd fázisban vannak, más a helyzet. De akkor nem nevezhetjük őket gáznak.
Azt hiszem, nem vállalok nagy tudományos kockázatot azzal a kijelentéssel, hogy szerintem tisztán gáz fázisú élőlény nem létezhet, semmiképpen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!