Mitől számít valami gyümölcsnek és zöldségnek? A paprika minek számít?
A gyümölcs az egy termés. Egy virág megtermékenyül és ebből fejlődik ki a termés.A gyümölcs.
Paprika,dinnye,tök,paradicsom!,padlizsán,stb.
A zöldség meg olyan növény ahol magát a növényt fogyasztjuk.
A gyökerét,a gumóját,a szárát, a levelét.
Hagyma,saláta,répa,krumpli.
A paradicsomnak meg a paprikának sem a szárát esszük meg.
Persze tudom, hogy megegyezés kérdése,de a tudomány mit és miért sorol oda ahova?
A hüvelyesek mik?Gyümölcsök?
“A zöldség meg olyan növény ahol magát a növényt fogyasztjuk.”
Ez nem igaz. Pl. a tök ugyanolyan cucc, mint a dinnye, rokonnövények hasonló termései. A tök mégis zöldség, a dinnye meg gyümölcs.
A karfiolnak a virágát esszük, a bodza virágából meg szörp lesz, amit gyümölcsök esetén készítünk, mégse nevezzük a bodzavirágot gyümölcsnek.
Azt mindenképp értened kell, hogy a szavak jelentéstartalma eltérhet egyes helyzetekben. A bogár mást jelent biológiaórán és mást Manyi néninek otthon, akinek a hangya és a csótány is bogár. Az energia más a fizikában, mint amikor azt mondjuk, hogy “tele vagyok energiával”. Van ilyen, hogy a tudomány kisajátít szavakat, konkrét jelentéssel és definícióval, de a köznyelvi jelentés is megmarad a köznyelvi használatban.
A zöldségnek és a gyümölcsnek, ha lenne is valami tudományos definíciója, a köznyelv használhatná máshogy. A köznylevben nincsenek éles definíciók, hanem az van, hogy amira az anya rábök, hogy na fiam ez zöldség, azt úgy nevezzük. Neki is az anyja tanította, akinek szintén…
A zöldség/gyümölcs tehát egy köznyelvi elkülönítés, a zöldség az, ami (többnyire) kevésbé édes, amit beleteszünk a lecsóba vagy a csalamádéba, amit (gyakrabban) fogyasztunk nem nyersen, amit egy salátában el tudunk képzelni anélkül, hogy gyümölcssalátának neveznénk, de amit nem teszünk el kompótnak. Anatómiailag amúgy nem minden gyümölcs termés, van köztük áltermés is.
Az egész sztori amúgy az USA-ból indul ahol valami olyasmi volt a történat alapja, hogy a gyümölcsre kevesebb volt az adó, mint a zöldségre. Ráadásul az angolban a fruit egyszerre jelent hétköznapilag gyümölcsöt és biológiailag termést, csakúgy, mint a bogár Mari néninek lehet csótány, de egy biológusnak nem. Ez a jelentésbeli átfedés a magyarban nincs is meg, mert a magyar biológiai szakzsargonban nem szerepel olyan, hogy “gyümölcs”, csak olyan, hogy “termés”. Pont ezért veszti értelmét az egész vita, ha magyarul próbáljuk a dolgot megérteni.
Szóval az egész egy leleményes vállalkozóval indult el, aki a törvénybeli, köznapi értelemben vett “fruit = gyümölcs” szót a biológiai “fruit = termés” definícióval akarta helyettesíteni, hogy adókedvezménye legyen paradicsomra, mert angolul a paradicsom biológiailag csakugyan "fruit", azaz termés, de attól még nem gyümölcs. A pert amúgy elvesztette, de a hülyeség elterjedt.
Ha elvesztette a pert akkor a paradicsom gyümölcs maradt.
Leginkább a tudomány hozzáállása érdekelt volna és nem az, hogy a nép mit minek tart.
A tök is virágzik és termést nevel ami szerint gyümölcs. :-)
Szerintem a bodzavirágot felesleges ide keverni.
Áltermés pl az eper(ami a fán terem)
Szerintem az a nézet, hogy a zöldség esetében magát a növény esszük meg elég érthető.
Persze tudom, hogy az emberek ettől még nem fognak viszonyulni az egészhez csak kellene nekem valamiféle tudományos magyarázat, hogy ha nézeteltérésbe keveredek akkor tudjak mivel védekezni :-)
"Ha elvesztette a pert akkor a paradicsom gyümölcs maradt."
Azt akarta, hogy gyümölcs legyen, vesztett, tehát NEM lett gyümölcs.
Tudományosan nincs olyan fogalom, hogy gyümölcs. Olyan van, hogy termés, áltermés és mag.
A zöldség pedig egy konyhatechnikai fogalom, nincs is egzakt definíciója.
Általában gyümölcsnek a húsos termést szokták érteni, de ez egyáltalán nem pontos definíció, mivel pl. a diót és a mandulát is oda szokás sorolni, holott ezek csonthéjas magok, és sehol nincs rajtuk gyümölcshús. Továbbá így pl. sem az eper, sem a dinnye nem lenne gyümölcs.
Van, aki azt mondja, hogy az a gyümölcs, ami édes. Így már gyümölcs az eper, a dinnye, de nem gyümölcs a citrom.
Próbálkoztak olyan meghatározással is, hogy az a zöldség, amit főételnek készítünk el, gyümölcs pedig az, amit desszertnek. Ez viszont megint csak pontatlan megfogalmazás, mivel nincs kikötve, hogy mit minek készíthetünk el.
A legpontosabb megfogalmazása a zöldségnek és gyümölcsnek: az, amit a kultúránk annak tart. Tudományosan nem lehet pontos szabályt adni, hogy mi zöldség és mi gyümölcs. Zöldség az, amit zöldségnek tartunk, gyümölcs pedig az, amit a gyümölkcsök közé sorolunk. Jobb definíció nincs. A tudomány meg mint mondtam, nem sorol semmit sehová, mivel ezek nem tudományos kategóriák.
"A zöldség meg olyan növény ahol magát a növényt fogyasztjuk."
A borsót mióta is nem emlegetjük zöldségként?
"A paradicsomnak meg a paprikának sem a szárát esszük meg."
A reteknek sem. Sőt, a krumplinak sem. Meg a karfiolnak és a brokkolinak sem.
Menj egy zöldséges részlegre, ahol magadnak kell címkézned a vásárolt árut és meglátod, melyiknél dobja ki az kódos árcédulát a mérleg.
Nem árulom el, hogy melyiket nyomd meg, győződj meg magad róla.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!