Hogyan állapították meg a világegyetem korát?
A Hubble állandó értékéből kiszámítható.
"A Hubble-konstans avagy Hubble-állandó (H) a Világegyetem tágulásának ütemét jellemző számérték. A H = v/d képlettel számolható ki, amelyben a v egy galaxis távolodási sebessége, a d pedig a távolsága. Értéke megmutatja, hogy megaparszekben (Mpc) mérve (1 Mpc = 3,26 millió fényév) miként növekszik a megfigyelőtől egyre messzebb lévő galaxisok távolodási sebessége kilométer/másodpercben kifejezve (km/s/Mpc).
Mivel az egész Világegyetem tágul, minél messzebb van egy objektum a megfigyelőtől, az annál nagyobb sebességgel látszik távolodni. Ezt fejezi ki a Hubble-állandó: a messzebb lévő objektumok gyorsabban távolodnak - az állandó értéke tehát megmutatja, hogy a távolságot megaparszekenként növelve, mekkora értékkel emelkedik a távolodási sebesség."
Az ebből következő dolgok:
*így kijön hogy 13.7 milliárd éves a ma ismert világunk.
Ha visszafelé telne az idő ugyanilyen sebességgel 13.7 milliárd év kéne hogy elérjük az ősrobbanás pillanatát.
3-nak:
" A távolodás sebességéből vissza lehet számolni egészen az ősrobbanásig, mikor minden egy pontban volt. "
- Ezt hogy érted? Ha azt mondom, hogy egy vonat 120 km/h-val megy abból te meg tudod mondani, hogy honnan indult a vonat? Mégis hogy??
"Ha azt mondom, hogy egy vonat 120 km/h-val megy abból te meg tudod mondani, hogy honnan indult a vonat?"
Nem. De ha van 2 vonatom, amelyek más-más irányban távolodnak egymástól ismert sebességgel, akkor meg tudom mondani, hogy honnan és mikor indultak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!