Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogyan állapították meg a...

Openyoureye kérdése:

Hogyan állapították meg a világegyetem korát?

Figyelt kérdés

2015. máj. 31. 09:08
1 2
 1/11 Shai-Hulud ***** válasza:
75%

A Hubble állandó értékéből kiszámítható.

"A Hubble-konstans avagy Hubble-állandó (H) a Világegyetem tágulásának ütemét jellemző számérték. A H = v/d képlettel számolható ki, amelyben a v egy galaxis távolodási sebessége, a d pedig a távolsága. Értéke megmutatja, hogy megaparszekben (Mpc) mérve (1 Mpc = 3,26 millió fényév) miként növekszik a megfigyelőtől egyre messzebb lévő galaxisok távolodási sebessége kilométer/másodpercben kifejezve (km/s/Mpc).

Mivel az egész Világegyetem tágul, minél messzebb van egy objektum a megfigyelőtől, az annál nagyobb sebességgel látszik távolodni. Ezt fejezi ki a Hubble-állandó: a messzebb lévő objektumok gyorsabban távolodnak - az állandó értéke tehát megmutatja, hogy a távolságot megaparszekenként növelve, mekkora értékkel emelkedik a távolodási sebesség."

[link]

Az ebből következő dolgok:

[link]

[link]

[link]

[link]

2015. máj. 31. 10:15
 2/11 A kérdező kommentje:
Értem, hogy tágul de attól, hogy tőlünk milyen messze van egy galaxis és az milyen gyorsan távolodik tőlünk, hogy magyarázza a megállípított 15 milliárdos kort?
2015. máj. 31. 12:08
 3/11 anonim ***** válasza:
66%
Szimpla. A távolodás sebességéből vissza lehet számolni egészen az ősrobbanásig, mikor minden egy pontban volt. Így kijön hogy ez 13.7 milliárd éves a ma ismert világunk.
2015. máj. 31. 13:14
 4/11 anonim ***** válasza:
49%

*így kijön hogy 13.7 milliárd éves a ma ismert világunk.

Ha visszafelé telne az idő ugyanilyen sebességgel 13.7 milliárd év kéne hogy elérjük az ősrobbanás pillanatát.

2015. máj. 31. 13:15
 5/11 A kérdező kommentje:

3-nak:

" A távolodás sebességéből vissza lehet számolni egészen az ősrobbanásig, mikor minden egy pontban volt. "

- Ezt hogy érted? Ha azt mondom, hogy egy vonat 120 km/h-val megy abból te meg tudod mondani, hogy honnan indult a vonat? Mégis hogy??

2015. máj. 31. 15:31
 6/11 anonim ***** válasza:
Ennek a sínnek van egy végállomása, egy pontból távolodik minden kifelé, szóval ha ezzel a sebességgel és gyorsulással számolunk akkor igen. Szóval van a vonat, elindult a kiindulási ponttól ahonnan visszább már nem mehet, és a sebessége folyamatosan nő, minél nagyobb távolságot tesz meg. Ha visszafelé számolsz megtudhatod hogy hol és mikor volt 0 km/h a sebessége.
2015. máj. 31. 16:01
 7/11 Shai-Hulud ***** válasza:

"Ha azt mondom, hogy egy vonat 120 km/h-val megy abból te meg tudod mondani, hogy honnan indult a vonat?"

Nem. De ha van 2 vonatom, amelyek más-más irányban távolodnak egymástól ismert sebességgel, akkor meg tudom mondani, hogy honnan és mikor indultak.

2015. máj. 31. 16:31
 8/11 anonim ***** válasza:
Igen, ez így mégis csak kompaktabb. :D
2015. máj. 31. 19:48
 9/11 A kérdező kommentje:
Akkor tehát tudják hol volt a világegyetem középpontja?
2015. jún. 2. 09:43
 10/11 Shai-Hulud ***** válasza:
Nem. De azt tudják, hogy a különböző irányban távolodó galaxiscsoportok/galaxisok/csillagok mikor voltak egy helyen.
2015. jún. 2. 10:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!