Az űr mint közeg valóban létezik vagy csupán
koholmány?
Plusz, ha valamit az űrben meg akarnak oldani, akkor nem ők mennek fel, hanem az űrhajósok, akik fent vannak az űrállomáson megcsinálják. Volt is mostanáában ebből balhé az ISS-en, hogy nem volt szabadidejük a sok kísérlet miatt, ezért sztrájkot hirdettek, mire lent befostak, és kaptak a fentiek egy fél szabadnapot (ami azért lényegesen jobb, mintha 3-5 perceid lennének, és ez a pisiszünet is.) Másik problémájuk volt, hogy ők ezeket nem is feltétlen értik, csak tekerik ezt ide, meg oda, ahogy mondták, és majd lent kiértékelik. Kb. olyan, mintha valaki azt mondaná egy embernek, aki életében nem látott zongorát, hogy üljön le, majd beszámozza a billentyűket, és eljátszatja vele a Für Elise-t. (Legalábbis hanghelyesen, ha nem is gyorsan.)
2015. máj. 26. 17:59
12/21 A kérdező kommentje:
Betanított űrmunkások? :-D egyébként az idő két esemény közötti távolság. Az hogy mi hogyan hat rá nemtudom. A teret nem tudom magamtól definiálni
Max az események helye. A Pálya. Amúgy az Interstellarba c. Film fogott meg nagyon ami hiába film van benne valami valóság is. Pl. Az idődilatáció.
Nem tudom az Interstellar-ban hogy magyarázzák el, meg mutatják be az idődilatációt, de azért vigyázzunk azzal, hogy filmekből informálódunk magasabb szintű fizikáról :D Amúgy ja tudományos szempontból az űrhajósok betanított munkások, bár valószínűleg érti a műszerek alap működését, de ja ők csak adatokat rögzítenek és a Földön értékelik ki azokat tudósok.
2015. máj. 26. 18:53
Nagyjából csak energia van jelen, ebből a szempontból nem üres, de ezt nehezen nevetném bármilyen közegnek. Anyag sehol, max 1-1 molekula elvétve, de kétlem mert már a kisebb részecskéket is bevonzotta a nagyobb testek gravitációja.
Igen, abszolút más mint a filmekben. Ha bekapcsolnék egy 2000000 megawattos erősítőre kötött hangfalat melletted, az ég világon semmit sem hallanál. Sokáig azt hittük hogy a hőt sem érzékelnéd, de mára bizonyított hogy a hőnek nem csak anyagi eredete van. Jóval könnyebben mozognál ruha nélkül (már ha ez lehetséges lenne) mert nincs semmiféle ellenállás, mint itt a földön a levegő, vagy a víz. Nagyjából ennyi ami eszembe jutott.
2015. máj. 26. 21:46
15/21 A kérdező kommentje:
Akkor gyakorlatilag közvetítő közeg nélkül nincs hang, mivel a hang a levegőben keletkező rezgéshullám?
Nem csak a levegőben terjed a hang, de igen terjedési közegre szüksége van ami nincs az űrben. Bár az nem igaz, hogy csak energia van ott, mert az univerzum nagyrésze sötét anyag és sötét energia (kb 97%) szóval sötét anyag is van az űrben, de ezek olyan dolgok, hogy még bőven kutatjuk mi lehet. Azt meg nem tudom mit jelenthet, hogy a hő nem csak anyagi dolog, alapból ilyesmi, hogy hő nincs csak a részecskék energiája. De valóban hőmérsékleti sugárzás az űrben is van csak ez a távolsággal nagyon hamar lecseng úgyhogy majd 0 kelvin van az űrben. Asszem jelenleg 4 K van általánosságban, de ez már nem biztos.
2015. máj. 26. 22:15
17/21 A kérdező kommentje:
4 kelvin az -269 'C fok. Az nem kevés egy kicsit? Milyen űrruhában lehet ezt kibírni?
Igen az pontosan annyi, bár fizikában nem nagyon szoktunk átváltani celsiusra a kelvint használjuk. Amúgy mivel nincs nagyon részecske az űrben ezért annyira nem probléma , hogy ott hideg van. A hőmérséklet átadására 3 módszer van ebből kettőben részecskék adják egymásnak az energiát és a. 3 a hősugárzás (minden test sugároz ki és nyel el hőt) ez a legkisebb hatótávú és legkevésbé jelentős energiakülönbséggel járó folyamat (röviden az űrben nincs részecske ami elvigye a te energiád csak a tested hősugárzása miatt veszítesz energiát szóval egy jobb hőszigetelésű ruha elég). Nagyobb probléma, hogy sértetlennek kell lennie és oxigént kell bepumpálni a rendszerbe szerintem, bár ez ahogyan oldjuk meg már inkább mérnök dolog én meg fizikus vagyok.
2015. máj. 27. 23:02
Igazából legalábbis az asztrofizika jegyzetem szerint 2,725 K a hőmérséklet az űrben, nem tudom miért emlékeztem 4-re.
2015. máj. 28. 09:24
20/21 A kérdező kommentje:
Egyébként a tárgyak teljesen szabadon mozognak? Tehát egy tárgy amíg nem kerül valamilyen testnek a vonzáskörébe addig ha pl. eldobok egy labdát az szabadon fog "repülni?"
Kapcsolódó kérdések: