"pozitív tulajdonság elegendő-e előnyt tud nyújtani a többi fajtárssal szemben"
Ellentmondást érzek. Ha "szemben" - akkor nem pozitív.
El se kezdődött.
A devolúciónk viszont ütemesen halad.
"előnyt tud nyújtani a többi fajtárssal szemben"
Embertelenné válásunk folyamata?
Másrészt tegyük fel, hogy "embertelen" módon jutna valaki előnyhöz. Ez az állatvilágban teljesen megszokott: "az erősebb kutya b*szik", tehát evolúciós szempontból ez még mindig "pozitív", hiszen a mutáció sikeres (szerintem).
Ez az utóbbi példa azonban a jelenlegi civilizált világban nem fog bekövetkezni - ha egyáltalán bekövetkezik akármelyik is.
Egyébként köszönöm mindenkinek a válaszokat!
Már megint ez a kérdés :D
Még jó, hogy az értelmesebbek kapásból lelőtték.
Azt fogd fel, hogy amit általánosban hozzád vágtak: mutáció, aztán az életképtelenebbek meghalnak, ez az evolúció - mesének jó, de annyira leegyszerűsített, hogy szó szerint értve hazugság. Mind a kiválasztás metódusa (halál), mind a környezeti nyomás csak egy nagyon kis szelete az evolúció mechanizmusainak. Valamint semmit nem mond ez a történet a populációk szerepéről.
Minimum a "génáramlás" szónak próbálj meg utánaolvasni, ha tájékozódni akarsz egy kicsit.
Például ha vesszük azt a kiválasztási módszert, hogy a "hibás" alléllal megvert egyén elpusztul (pontosabban anélkül pusztul el, hogy szaporodna, ami helyette a lényeg);
akkor kivontál a forgalombol több millió másik allélt egyszerre.
Honnan tudjuk, hogy melyik alléllal volt a probléma? Nyilvánvaló, hogy ez a módszer baromira nem lenne hatékony, ha minden kiválasztás ezen múlna.
De vegyünk egy másik szempontot: talám tudod, hogy az embernek 23 kromoszómapárja van, és felét-felét a két szülőtől örökölte. Ha belegondolsz, rájössz, hogy akkor a szülő csak a kromoszómák 1/2-ét adta át, a másik fele kiesett. A folyamat pedig teljesen véletlenszerű. Újból végiggondolva ez azt is jelenti, hogy egy mutáció egyszerűen kieshet mindössze azáltal, hogy véletlenszerűen nem adódik tovább. Íme egy egyszerű példa egy evolúciós mechanizmusra, aminek semmi küze a környezeti nyomás okozta kiválasztáshoz. Csupán az örökítőanyagaink természete miatt IS folyamatosan változni fog a génkészletünk, nem lehet megállítani.
A másik fontos dolog, amire fent utaltam, hogy nem egyedek evolválódnak, hanem populációk.
Itt van még egy pár dolog, amit végiggondolhatsz:
- mi a helyzet a recesszív génekkel, amiket hordozhat egy család akár generációkon át is anélkül, hogy kifejeződnének? (lásd még genotípus/fenotípus)
- a nemek szintén véletlenszerűek, mi van, ha egy tulajdonságot csak nő vagy férfi hordoz?
mi van, ha egy tulajdonságot csak közeli rokonok hordoznak még hosszú távon is? (mert úgy alakul a véletlenszerű örökítés, vagy mert más hordozók nem szaporodnak stb.)
- mi történik, ha a népesség egy része elvándorol, vagy ha bevándorlók érkeznek máshonnan?
stb.
Na ez egy nagyon amatőr segítség próbált lenni. Ha az evolúció érdekel, olvass utána rendes helyen.
De asszem talán segített rámutatni néhány tévedésedre.
15-16 És mi lenne, ha elgondolkodnál azon, hogy az ember ember, az állat állat? Csak hogy ne kelljen a sok évezredes kultúrát a kukázni érdemes lenne rátekinteni, nem a szaporodásért vagyunk. És a tudati fejlődést vizsgálni, nem a kutya hasonlatodat, meg a rugózást az egyre embertelenebb ember kifejlődésén?
Előző!
Egyelőre csak gyorsolvasásban olvastam el, amit ajánlottál. Nagyon hasznos és átgondolandó írás.
Remélem, másoknak is ez a véleménye, még akkor is, ha ez az anyagi alapú evolúciós folyamatok tárgyalási kérdését kitágította. De hát az EMBERI evolúcióhoz ez is hozzátartozik.
"A szeretet fenntartható, nem káros;
a szeretet szeretetet gerjeszt,
tehát önfenntartó is.
A háború is csak egy gondolat, amíg el nem kezdik,
de ha elkezdik, még öngerjesztő is.
A háború is öngerjesztő,
viszont ugyanakkor pusztítja is a hordozóit -
nem úgy, mint a szeretet."
"ami megmaradásra képes és érdemes, előbb-utóbb azzal, lesz teli a világ."
#17-es, oké, utánanézek a fogalmaknak, bár hasznosabb lett volna, ha nem csak kérdéseket dobsz fel, hanem meg is válaszolod őket. egyébként nem állítottam semmit, csak kérdeztem.
#18-as, még mindig nem értem mit akarsz mondani?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!