Miért hallhattam azt, hogy bizonyos részei az univerzumnak idősebbek 90 milliárd évnél?
Tudtommal 14,7 milliárd éves a kozmosz.
Egy dokumentum filmben hallottam, hogy bizonyos dolgok 30, 90 milliárd éve keletkeztek. Ez miért lehetett?
Ha érdekel megkeresem a videót.
Még mindig nem érted.
A "hihetetlenül sűrű katyvasz"-ból keletkezett a mi jó ritka és kis energiás világunk.
És te nem tudsz elképzelni egy olyan világot, ahol még sokkal nagyobb részecskék vannak, még kisebb energiával.
Na, ez már a te korlátod.
És nem: továbbra sem végtelen semmi. Sem a részecskék, sem a világ.
Az energia meg nem nulla.
El tudok képzelni ilyen világot. Azt viszont nem, hogy egy végtelen nagyra tágult világegyetem ilyenné fejlődne. Ugyanis ezt minden fizikai és egyéb törvény kizárja.
A világegyetem nem végtelen, de a végtelenbe tágul. Ennek jelentősége anyagmennyiség szempontjából nem sok van.
Ha minden anyagi részecske elbomlott, és beüt az abszolút nulla fok a teljesen üres világegyetemben, akkor mégis mennyi energia marad egy ilyen univerzumban?
Csak azért kérdezem, mert jelenleg ez a legvalószínűbb forgatókönyv, nem a Big Crunch vagy a Big Bounce.
Nem: továbbra sem tudod elképzelni. Képtelen vagy rá.
Tudod, amikor 1000 milliárd fokos volt a világ, és kisebb, mint egy proton - ki a fene tudta volna elképzelni, hogy olyan hatalmas képződmények keletkezzenek benne, mint egy atom?
Vagy mint egy molekula?
Vagy akár egy sejt?
Ráadásul ezeket annyira nevetségesen kicsi energiával szét lehet bontani, ami már majdnem az abszolút nulla foknak felel meg az 1000 milliárd fokhoz képest.
Tehát - ha már minden X részecske elbomlott, és a világ nagyobb egy méternél, és már csak 100 millió fok van, ami már gyakorlatilag abszolút nulla - akkor nem az a normális dolog, hogy vége a világnak?
Így van, elképzelni se tudom, sajnos fantázia dolgában ennyire jól nem állok.
De figyu - attól, hogy elképzeljük, még nem lesz valóság. Azt is elképzelhetjük, hogy a világegyetemünkön túl abban a másik lufiban csokoládé fák nőnek, csillámpónik röpködnek és éneklő rózsák nyílnak, ugyanannyi értelme lesz.Azaz semmi.
Amit leírtál - miszerint abból a forró őskatyvaszból hogy lettek részecskék, meg protonok meg pláne élet - azért elképzelhető, mert végső soron itt vagyunk, létezünk, tehát működött a dolog.
A felvetésed jogos azzal kapcsolatban, hogy miért nem lett vége a világnak, amikor az X-részecske elbomlott és lett anyag-antianyag, ezzel kapcsolatban a tudósok hallgatólagosan feltételezik, hogy anyag-kvarkból jóval több volt mint anti-kvarkból. Akik párra találtak, kilőtték egymást, akik meg nem, azok elkezdtek protonná, neutronná stb. szerveződni. Ez akkor történt meg, amikor a tűzgömb már "csak" 3000 fokos volt.
Ha vissza tudnánk nézni az egész ősrobbanást valami őrült videólejátszón, valószínűleg ennél cifrább dolgokat is látnánk. Viszont semmi olyasmit, ami ellentmondana a fizika törvényeinek.
Márpedig az, hogy pár elektronból meg neutrínóból egy akkora hatalmas nagy részecske keletkezik a semmitől az univerzum hőhalála után, hogy nagyobb lesz még magánál az univerzumnál is a mérete, ez kb. minden fizikai törvényt megszeg.
Mondom: képtelen vagy elképzelni.
De legalább magad is látod.
Szerintem itt vágjuk el. Fölösleges róla tovább beszélni, mert ilyen mélységben nem érted.
Ehhez képest vagy 6-8 helyre beírtad itt a fórumokon a dolgaidat, hatalmas mellénnyel...
Semmiféle törvényt nem szeg meg.
Ja, a kérdezőnek:
a világunk minden egyes része egészen pontosan ugyanannyi éves: mind kb. 14 milliárd éves.
Kivétel nélkül.
És ráadásul minden egyes pontja egészen pontosan ugyanolyan messze van a középponttól.
Ez a középpont jelenleg NINCSEN benne a világunkban. Ha benne lenne, akkor oda tudnánk menni és megnézni.
Szerintem is fölösleges tovább beszélni róla, mert a mi univerzumunk törvényei szerint erre kereken nulla az esély, hogy megvalósuljon. Álmodozni lehet, csak felesleges.
Ha szembe akarsz menni a jelenlegi tudományos felfogással, megteheted - de légy felkészülve rá, hogy sokkal durvább kérdéseket fognak neked szegezni ám, mint én.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!