Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Igaz lehet az elméletem?

Igaz lehet az elméletem?

Figyelt kérdés
Szerintem, ha gravitációs erőnél, pont szerű testek esetén nem számítana a távolság, tehát a pontszerű testek pontosan ugyanolyan erővel vonzanák egymást bármekkora távolságra is vannak egymástól, akkor a nem pontszerű testek pl. bolygók annál kevésbé vonzanák egymás minél közelebb vannak egymáshoz. Az más kérdés, hogy léteznének-e ekkor egyáltalán bolygók.

2015. ápr. 18. 17:26
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:

Nem lehet igaz az elméleted mert ellentmondáshoz vezet.

Azt jelentené hogy nagy távolságban a kisebb testek jobban vonzanák egymást mint a nagyobb testek.

Másrészt egy adott anyagnál a súlyos tömeg arányos a térfogattal azaz pontszerű test súlyos tömege tart a nullához.

2015. ápr. 18. 20:08
 12/19 A kérdező kommentje:

Nem látom, hogy ez minek mond ellent.

Egyébként, az elméletem azt mondja, hogy a kisebb kiterjedésű testek jobban vonzzák egymást főleg kis távolságban.

És mivel ez egy elmélet, nem kell olyan részletekkel foglalkoznom, hogy hogyan zsúfolok be nagy tömeget kis térfogatba.

2015. ápr. 18. 20:19
 13/19 anonim ***** válasza:
Az anyag valóban vonzza saját magát ha erre gondolsz de ettől független nem hatványozódik. Vannak más erők is, és nem a gravitáció tartja össze őket. Sok kis dolog, elektronoktól kezdve egy csomó apróság. Atomok közt a gravitáció olyan csöppnyi, hogy fizikai hatása lényegében nincs is. A gravitációnak van egy skálája. Van egy vége ami lényegében a semmi, és van az a vége amit már az anyag sem bír el és elpusztul még a molekula is a saját tömege alatt, ahol a fény csapdába esik, még a tér is magába fordul. A részecskék közti gravitáció az első végletbe tartozik. Az anyag sűrűsége más tészta, azt már nem a gravitáció tartja össze.
2015. ápr. 18. 20:46
 14/19 anonim ***** válasza:
De már lassan 3 felé beszélünk :D. Amúgy mondtam. Gyakorolj mágnessel. A gravitáció alap "kinézete" ugyanaz, akár kisebb, akár nagyobb, itt nem a méret a lényeg. 1 deka zsemlemorzsa ugyanannyi gravitációt fejt ki 1 deka búzadarára, mint 1 nap 1 noname naptömegű csillagra.
2015. ápr. 18. 20:48
 15/19 A kérdező kommentje:
Tudom, hogy nem a gravitáció tarja össze az anyagot. Csak arra utaltam, hogy nagy vonalakban a test gravitációja atomjai gravitációjának az összege.
2015. ápr. 18. 20:58
 16/19 anonim ***** válasza:

Hihetetlen, hogy ennyire nehezére esik mindenkinek megérteni a kérdezőt.

Valóban, igazad van, csak a gravitáció említésével sikerült pár embert összezavarni.

Tehát akkor az elméket lényege, hogy adottak pontjaid, és minden pont között ugyanakkora nagyságú erő hat.

Ponthalmazt meg akkor nevezünk kiterjedtek, ha a pontjai egymáshoz képest rögzítettek.

Agy valóban, egy egyszerű példán keresztül is könnyű belátni, hogy a kiterjedt ponthalmazok közötti vonzás kis távolságok esetén kisebb, mint olyan nagyoknál, mikor a kiterjedtség elhanyagolható a távolsághoz képest,

hiszen ekkor az erővonalak gyakorlatilag párhozamosak, közeli szituációnál pedig a két kiterjedt halmaz súlypontját összekötő egyenestől távol lévő pontok között ható erővonalak által bezárt szög közelít a 180-hoz, tehát erőik kioltják egymást.

Érdekes gondolat. Érdemes lenne továbbgondolni, hogy ha az univerzumban a gravitációnak hasonló tulajdonsága lenne, az mit eredményezne.

2015. ápr. 18. 20:59
 17/19 A kérdező kommentje:

Igen, pont erre gondoltam.

Csak azt nem értem, hogy miért írtad, hogy: "a gravitációnak hasonló tulajdonsága lenne".

Miért, nincs ilyen tulajdonsága az univerzumban a gravitációnak?

2015. ápr. 18. 21:17
 18/19 anonim ***** válasza:

"Egyébként, az elméletem azt mondja, hogy a kisebb kiterjedésű testek jobban vonzzák egymást főleg kis távolságban. "

Most akkor van távolságfüggés vagy sem?

Már itt is ellentmondás van az eredeti kérdéssel.

2015. ápr. 18. 21:20
 19/19 A kérdező kommentje:

Van is meg nincs is.

Az a lényeg, hogy ha a gravitáció alaptermészetéből fakadó távolságfüggést "kikapcsoljuk", akkor is marad távolságfüggés egy másik effektus miatt.

2015. ápr. 18. 21:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!