Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Eszement teória? Kvantumösszef...

Wadmalac kérdése:

Eszement teória? Kvantumösszefonódás, térgörbület, féreglyuk egy lapon?

Figyelt kérdés

Támadt egy eszement ötletem. Sajnos gyakori. :D

De kérek mindenkit, akinek tudományos érve van, cáfolja, hogy megnyugodva kukába vághassam.

A kvantumösszefonódott részecskéket tekinthetem-e úgy, hogy gyakorlatilag nem két külön részecske, hanem egy és ugyanaz a részecske két térbeli helyen?

Mert ha igen, akkor jöhet a teória: mi van, ha ez a részecske egy mikroszkopikus féregjáratban ülő részecske, terünkben a féregjárat két végpontján észlelve?

Esetleg nem simán a mi 3D terünkben, hanem a feletti, nagyon nagy görbületű, ezért nagyon kicsi térdimenziók mentén záródó féreglyukban?

Csakis arra lennék kíváncsi, van-e bármi ismert fizikai törvény, ismeret, bizonyíték, ami ezt kizárja, illetve, ha nem, van-e bármi, ami esetleg alátámaszthatná.

2015. ápr. 17. 13:35
1 2 3
 11/27 A kérdező kommentje:

#6: Vree: ezt nem ismertem, köszi.

Ez azért extrémebb ötlet az enyémnél. :D

2015. ápr. 20. 07:21
 12/27 A kérdező kommentje:

"Csak a Nobelre hajt :D"

Köszönöm, meghoztad a mai első vigyoromat. :D

2015. ápr. 20. 07:22
 13/27 A kérdező kommentje:

2XSü:

"De akkor a két különböző helyen két fele akkora tömegű, fele töltésű elektronnak kellene észlelnünk, ha a megmaradási tételeket komolyan vesszük. (Miért ne tennénk?)"

Ezzel még szerintem nincs baj. Ha bent van egy kétablakos dobozban egy mérlegsúlyom, a bal ablakon meg a jobb ablakon benyúlva is egy grammosnak mérem az egy grammos tömeget.

Kivéve, ha egyszerre teszem fel a két mérlegre, egy elektron esetén viszont az egyidejűség alapból értelmét veszti, arról nem is beszélve, hogy, legalábbis a hullámfüggvény-összeomlás szerint, ha a bal ablakon benyúlok mérni, a jobb ablak már nincs is többé.

"Ha a spint megmérjük, megszűnik az összefonódott állapot, elvileg két kutya közönséges elektront fogunk kapni, amik külön életet élnek. Ez így nekem sántít."

Ez már nekem is.

:)

2015. ápr. 20. 07:33
 14/27 A kérdező kommentje:

"Ha az egyiken mérést végzel, az ellentétes lesz a másik tag mérésével ( a spinjük legalábbis). Valóban egy rendszert alkotnak, de szerintem emiatt nem lehet ugyanannak nevezni őket."

Na EZ önmagában még nem lenne gond.

Egy háromdimenziós test negyedik dimenzióban, a három D valamelyik síkja körül 180 fokkal elforgatva a saját tükörképébe megy át. Vagyis, négydimenziós térben két oldalról megnézve a 3D-s vetülete pont tükörkép.

A hullámfüggvény összeomlása után jelenlévő két részecske nagyobb gond, az ötletem igaza esetén az egyiknek el kellene tűnnie. Hacsak nem akarjuk felrúgni az energia-megmaradást (ami azért 3+ dimenziókban nem kizárt, csak semmi alapja egyelőre az ötletnek) vagy nem akarjuk rögtön belekényszeríteni a multiverzum-elméletet is.

Ez így már valóban túlbonyolódik és megokolja, hogy ha nem is tény-bizonyítékkal, de legalábbis Occam borotvája felhasználásával minimum jegelve legyen, amíg van egyszerűbb, konzisztensebb hipotézis.

2015. ápr. 20. 08:04
 15/27 anonim ***** válasza:
Egyébként jól gondolom, hogy a korrelált párok "kíséteties távolbahatás" problémájára( fénysebességnél gyorsabb információ csere) keresed ezzel a megoldást? Ezért írtam, hogy a Nobelre hajtasz :D
2015. ápr. 21. 10:55
 16/27 A kérdező kommentje:
Feltevésed jogos, ez a probléma volt tulajdonképpen az elsőrendű alapja az ötletnek. :D
2015. ápr. 22. 10:58
 17/27 A kérdező kommentje:
...de azért az meg nem fordult a fejemben, hogy bármit én találnék ki elsőnek. Csak színtiszta kíváncsiság.
2015. ápr. 22. 12:03
 18/27 anonim ***** válasza:
Szerintem olyan teórián gondolkodj, amiben olyan tényezők szerepelnek, amikre bizonyíték is van, vagy nagy valószínűséggel feltételezhető. A féreglyukakat sokkal inkább a sci-fivel azonosítják (szerintem). Lehet badarság amit mondok, de helyettesíthető a féreglyuk húrral? Talán lehetővé teszi a közvetlen információ cserét. :)
2015. ápr. 22. 19:21
 19/27 A kérdező kommentje:

"Lehet badarság amit mondok, de helyettesíthető a féreglyuk húrral? Talán lehetővé teszi a közvetlen információ cserét. :)"

Látod, ezt nem tudom felmérni, de nem hangzik nagyobb hülyeségnek az enyémnél. :D

Őszintén szólva, a mikroszkopikus féreglyukak és az összefonódás összefüggése nekem a kvantumfluktuációnál esetleg keletkező féreglyukak alapján jött.

És ha (bár valószínűleg az) nem hülyeség az ötletem, az azt jelentené, hogy az összefonódás létrehozódása vagy "gyártani", vagy nyújtani tudja a mikroszkopikus féreglyukakat, akkor meg az sem kizárt, hogy ezek mérete még tovább növelhető. És akkor a teleportáció máris nem sci-fi. Még ha csak mikroszintem működne is.

Szóval én valódi gyakorlati okokból reménykedtem, hogy nem hülyeség a teóriám. De sajnos a múlt idő valószínűleg jogos.

2015. ápr. 24. 10:39
 20/27 A kérdező kommentje:
* " létrehozódása " = létrehozása
2015. ápr. 24. 10:40
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!