Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Milyen evolúciós magyarázat...

Milyen evolúciós magyarázat van erre?

Figyelt kérdés

CHARLES DARWIN („ Ha felmutatható lenne bármely olyan szervezet, amely valószínűleg kifejlődhetett számos egymást követő csekély változások nélkül, akkor az elméletem teljesen összeomolna”

Az egyszerűsíthetetlenül összetettség elve minden élő szervezetben ott van!

Az ostoros baktérium nem fejlődhetett ki az evolúciós elmélet kiválasztódási folyamata révén, hiszen Darwin szerint, kizárólag akkor és csak akkor tekinthető egy változás/ módosulás/ mutáció evolúciós változásnak, ha az az egyed szempontjából valamiféle fajfennmaradási előnnyel, életben maradási esélyek növelésével jár!

Tegyük fel, hogy a bemutatott ostoros baktérium flagellumma (ostora) , mondjuk 10 alkatrészből lemodellezhető! A baktérium számára az ostor csak akkor fog evolúciós előnnyel járni( ami a helyzetváltoztatás ez esetben), ha az képes működésbe jönni! Ez csak akkor történik meg, ha mind az összes "alkatrész " és az utolsó "csavar" is a helyére kerül!

Darwin szerint a folyamat már az első lépésnél ( "alkatrésznél) elbukna, hiszen az még nem biztosít semmiféle előnyt sem a szervezetnek! Akkor, hogy volt képes ez a baktérium kifejleszteni az ostorát az évszázadok alatt! A természetes szelekció, hogyan tudta megőrizni, és tovább örökíteni a még fejlesztés alatt álló alkatrészeket? Erre jött a kooptációs elmélet, amely szerint, a szervezet a már meglévő, de a szervezetben más pontokon található fehérjékből képes újat alkotni!

Az ostor esetében 40-ből tíznek beazonosították a meglétét, de a maradék 30-at nem találják! Ha megtalálnák, akkor is ott a kérdés, hogy honnan jön az összeválogatás, átcsoportosítás és összeszerelési parancs?

Magának a fehérjéknek a lizoszómában végbemenő " összeszerelése" is több lépcsős folyamat! Ezeknek a parancsoknak is , az összesnek át kell öröklődnie úgy, hogy a szervezetnek már az első pillanattól kezdve előnyt is tudjon biztosítani, máskülönben fenn akadna a darwini természetes szelekció rostáján!

2015. márc. 10. 22:06
1 2 3 4
 1/36 anonim ***** válasza:
89%
Ezek az evolúciót megkérdőjelező kérdések annyira szánalmasak. Most azt akarod bizonyítani, hogy isten teremtette az embert, mert a baktérium ostora nem alakulhatott ki az evolúció során, vagy mi?
2015. márc. 10. 22:15
 2/36 anonim ***** válasza:
91%
Nem olvastam el, de ez most megint legalább 50-60 éve megcáfolt szalmabábok, ugye?
2015. márc. 10. 22:16
 3/36 anonim ***** válasza:
78%

Ó megint egy antievo poszt, ami alkalmas lesz arra, hogy 50 oldalnyi adok-kapokot generáljon. Megjelennek majd a write-only valláskárosultak és önjelölt hittérítők, néhány jószándékú, ám a gimis oktatás szintjén megrekedt (és éppen ezért számos téves érvvel felfegyverzett) evolucionista, no meg persze pár idealista biológus akik ismét értékes órákat fgnak beleölni abba, hogy a menthetetlen idióták legalább ne fertőzzenek meg meg másokat.

A kérdező meg nyilván olyan magasról tesz a biológiára, hogy a lizoszómát összekeveri a riboszómával. Bocs, de aki még az alapokat se tudja, az hogy veszi a bátorságot, miből meríti azt a végtelen önteltséget, hogy az évtizedes kutatásokat maguk mögött tudó professzorok munkáját ignorálva kijelenti, hogy jobban tudja?

2015. márc. 10. 22:44
 4/36 Ozmium42 ***** válasza:
2015. márc. 11. 00:47
 5/36 Vree ***** válasza:
91%

Nem kell ilyen borólátónak lenni, 3as. :) Az ilyen kérdéseket a többség ignorálja - ha nem, akkor pedig remek alkalom, hogy felfrissítsük mi is a tudásunkat. :)

nyilvánvaló, hogy az állítás

"Az ostoros baktérium nem fejlődhetett ki az evolúciós elmélet kiválasztódási folyamata révén, hiszen Darwin szerint, kizárólag akkor és csak akkor tekinthető egy változás/ módosulás/ mutáció evolúciós változásnak, ha az az egyed szempontjából valamiféle fajfennmaradási előnnyel, életben maradási esélyek növelésével jár!"

tökéletesen inkorrket, kezdve attól, hogy fordítva nézi a kérdést: a kiválasztódás nem az előnyöket tartja meg, hanem a hátrányokat eliminálja. Ha egy mutáció nem jár életbevágó hátránnyal, azzal semmi dolga - és valójában az emberi DNS tele van ilyen 'szemét' génnel.

Egy egyszerű példa a vitaminok létezése. Ezek olyan anyagok, amiket a test valamilyen mutációs hiba miatt nem tud előállítani, de mivel a faj fel tudja venni őket táplálékból készen is, nem okozzák a faj kipusztulását. A vitaminok megjelenése természetes bármilyen fajnál, ami más szerves élőlényeket eszik, azaz készen hozzájut már a táplálékából egy szerves vegyülethez.

Ami a flagellumot illeti, az a szép az ID és hasonló fajta érvelésekben, hogy ugyanazokhoz az érvekhez ragaszkodnak - bárhányszor és bármilyen látványosan cáfolták azokat. Bár ez dühítőnek tűnhet, azt is jelenti, hogy bármilyen érvre, amit felhozhatnak, tucatnyi dokumentált válasz létezik a nem szakértő számára is.

A kérdező nyilván nem vér profi (ja, persze xD...valószínűleg Ctrl+V-zte), különben hallott volna a talán leghíresebb ID-s esetről, a Kitzmiller versus Dover-i Iskolakörzet perről. Néhány bevadult kreacionizmus-párti megpróbálta az ID kotatását kötelezővé tenni az evolúció mellett - amit a bíróság, 21 napos tárgyalás után súlyosan elmarasztalt. Ami minket érdekel, az bizonyos Michael Behe, aki pontosan a fenti példával (flagellum) igyekezett a bíróságot meggyőzni a csökkenthetetlen összetettségről.

A jegyzőkönyveket el lehet olvasni pl. a

[link]

vagy a

[link]

oldalakon, minket konkrétan az utolsó rész

[link]

érdekel.

Többek között elhangzik, hogy a TTSS (type three secretion system) is a flagellum része, következésképp a flagellumnak van egy önállóan működő kisebb egysége, következésképp hamis az állítás, hogy a legkisebb önállóan működőképes egység, amiből elvéve már csak működésképtelen dolgokat kapunk.

Ha nagyon-nagyon sok ráérő ideje van valakinek, elolvashatja, lévén elég híres per. :)

2015. márc. 11. 02:14
 6/36 Tom Benko ***** válasza:
96%

Egyébként a flagellum-érvet már rég szétcincálták. Egyrészt eredetileg nem is flagellum volt, az másodlagosan alakult ki, másrészt amikor egy mutációval a motort elrontották, akkor a sejt létrehozott egy újat.

Az evolúció során pedig az a génváltozat fog elterjedni, amelyik nem csökkenti a hordozó szaporodási esélyeit. Így a baktériummotor egységei szépen ki tudnak fejlődni külön-külön is, ha kell, de, mint mondtam, már meglévő egységek alakultak át ostorrá. Hirtelenjében két magyar írás a témában: [link]

2015. márc. 11. 13:33
 7/36 hollófernyiges ***** válasza:
95%
2015. márc. 11. 15:25
 8/36 A kérdező kommentje:

James Tour a Rice Egyetem professzora a kémia, nanotechnológia és az informatika területein jeleskedik, az elmúlt 30 évben több, mint 500 kutatási anyagot publikált. A világ egyik legbefolyásosabb tudósaként tartják számon. NEM TEREMTÉS HÍVŐ!! Mégis őszintén a következőket nyilatkozta:

“Elmondhatom tudósként és szintetikus vegyészként, ha bárkinek értenie kellene az evolúciót, az én vagyok, mivel én abból élek, hogy molekulákat készítek, nem valami készletet vásárolok, összekeverek ezt meg azt és megkapom amazt. Amit értek ez alatt, hogy ab initio (alapjaiból), molekulákat építek. Pontosan értem, milyen nehéz molekulákat alkotni.”

“Nem értem az evolúciót és ezt meg is vallom Önöknek. Elfogadható-e számomra, hogy azt mondjam ‘nem értem’? Rendben van ez így? Tudom, hogy sokan vannak a világban, akik semmit nem értenek a szerves anyagok szintéziséből, de mégis értik az evolúciót. Én sok minden értek a molekulák létrehozásával kapcsolatban; az evolúciót viszont nem értem. És erre azt mondhatod, szokatlan ember vagyok.”

“Hát hadd mondjam el, hogy mi történik a tudomány színpada mögött a Tudományos Akadémia tagjaival, Nobel-díj nyertesekkel. Sokukkal ültem már le és amikor kettesben maradunk, nem a nyilvánosság előtt, amely ijesztő lehet, ha azt mondod, amit az imént mondtam, és azt kérdezem tőlük: ‘Érted ezt az egészet, honnan jött mindez és hogyan történik?’”

“Minden alkalommal, amikor szintetikus vegyészekkel ülök le, akik értik szakmájukat, azt mondják ‘Uh, uh. Nem.’ És ha félnek ‘igent’ mondani, akkor nem mondanak semmit. Csak bámulnak rám, mert nem mondhatják ki őszintén.” [5]

A közvélemény miatt nagyon kevesen merik felvállalni azt, amit Tour felvállal. Nagyon sok negatív megkülönböztetés éri azokat, akik megkérdőjelezik az evolúció elméletét. Így a tudósok jelentős része csak hallgat..."

Ti meg osztjátok az észt.

2015. márc. 11. 22:06
 9/36 anonim ***** válasza:
84%

Szerinted ez olyan egyszerű, hogy molekulák szintjén át lehetne látni az egészet? Ha így lenne akkor már képesek lennének a tudósok szintetikus emberi DNS előállítására...

És igen, próbáljuk osztani az észt mert láthatóan neked nem sok jutott belőle.

2015. márc. 11. 22:17
 10/36 Vree ***** válasza:
89%

Na jó szerintem 3asra hajazva itt zárjuk a témát.

Kérd., ha majd tudsz is valamit a genetikáról, hogy érdemben lehessen beszélgetni, nem csak tekintélyből érveléssel dobálózol, kiragadva 1-2 tudóst a sok százezerből, aki ID-hívő (de ez nem biológiai érvelés: az én mamám sosem hazudik, és ő azt mondta, hogy X, és ért hozzá, tehát úgy van), akkor majd érdemes lesz részletes válaszokra időt szánni, addig felejtsd el a témát, jó?

2015. márc. 11. 22:18
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!