A Pitagorasz tétel szerint derékszögű háromszögnél az átfogó négyzete egyenlő a befogók négyzetének összegével. Miért? Vagyis a*a+b*b miért egyenlő c*c-vel, miért nem mondjuk c*c*c-vel, vagy bármi mással?
Rajzolj egy derékszögű háromszöget, és mérd meg az oldalakat.
Ez nem olyan, hogy kitalálom reggel, hogy c=sqrt(a*a+b*b) és mostantól úgy van, hanem kísérleteket végzett, számolt, gondolkozott, bizonyított
A wikit én is láttam. Nem az a kérdés, hogy igaz-e, vagy sem, hanem hogy miért?
Mondjuk, ha az egyik befogót rögzítem, a másik befogót forgatom 0 és 180° között, az átfogó hossza 0 és a+b között változik. Miért lesz 90°-nál éppen a*a+b*b=c*c ? Hogy jön ki ez az algebrai alak?
Képzelj el egy derékszögű háromszöget, amelynek két befogója 3 és 4 cm, az átfogója 5 cm.
Emeld négyzetre ezeket a számokat.
9, 16 és 25.
Add össze a két befogó négyzetét. Azt fogod kapni, hogy az összegük megegyezik az átfogó négyzetével.
Nem tudom elmagyarázni, hogy ez miért van. Miért van két lábad? 2+2 miért 4? Csak.
Egyébként sztem tanítják közép szinten is matekból a Pitagorasz-tétel bizonyítását. Én már elfelejtettem, mert régen volt nekem. De ha majd tanuljátok, akkor világos lesz, hogy miért.
"Ja és még az előttemírónak mondanám, hogy 2+2 sem mindig 4....pl 3as számrendszerben 2+2 = 10"
Különbséget kell tenni egy (természetes) szám és a szám ábrázolása között. Attól hogy egy számot "4"-ként vagy "10"-ként ábrázolsz még nem lesz más.
Pl. a Peano-axiómák alapján mindkét egyenlőség a
0''+0''=0'''' egyenlőséget jelenti. A számrendszerek értelme az ábrázolás egyszerűsítése.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!