Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Igaz, hogy a TTK-sok nem...

Igaz, hogy a TTK-sok nem szeretik a mérnököket?

Figyelt kérdés
Ahogy a mérnökök kritizálják a bölcsészeket, úgy a mérnököket a természetkutatók?
2015. febr. 4. 22:21
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
100%
Én nem vettem észre ilyesmit.
2015. febr. 4. 22:22
 2/17 anonim ***** válasza:
100%

Egyáltalán nem ugyanúgy viszonyulnak a mérnökökhöz, mint a mérnökök a bölcsészekhez. Én inkább azt tapasztalom, hogy a TTK-sok megbecsülik a mérnököket. Legfeljebb azért irigylik őket, hogy ugyanolyan ösztöndíjátlagra sokkal több ösztöndíjat kapnak… A bölcsészeket pedig együtt nem szeretik.

Szakterület szerinti hierarchia van, a bölcsészek messze balra lennének a képen:

[link]

2015. febr. 4. 22:31
 3/17 anonim ***** válasza:
38%
Senki se szereti a mérnököket saját magukon kívül.
2015. febr. 4. 23:12
 4/17 anonim ***** válasza:
50%

Én TTK-ás vagyok és ki nem állhatom a mérnököket. Azt hiszik kiváló intúiciójuk van az elméleti természettudományokhoz, közben teljesen laikusak benne !

Szerelgetni azt jól tudnak, ennyi :-)

Volt egy Csákány Antal nevű elektronika tanár a fizikus szakon, szinte az egyetlen elektronika tanár volt, aki mérnök végzettségű volt és mindenki útálta. Nagyképű, pöchendi volt. Magasztosan beszélt az értelemről előadásokon, de lenézte az embert, ha nem ismert fel egy billenőkört ránézésre :-)

Ok, kiváló mérnök volt, ez rendben van, de ő is azt hitte, hogy kivételesen affinitása van a természettudomány elméleti részére. Közben, nem. Egyébként azt vettem észre, hogy valaki vagy jó elméleti szakember TTK-sok vagy jó mérnökök BME-sek, de egyik sem egyszerre. Én is kimagasló intuitív elméleti szakember vagyok, de simán leégetek egy katódsugárcsövet a laborban :LOL.

2015. febr. 4. 23:24
 5/17 anonim válasza:
100%
hát én inkább azt vettem észre, hogy a mérnökök néznek le minket :( főleg ha a bme-sek meghallják hogy elte... milyen könnyű stb... hát jó :D
2015. febr. 5. 00:49
 6/17 Wadmalac ***** válasza:
100%

Én inkább azt vettem észre, hogy felsőfokú végzettséggel is lehet valaki paraszt szinten előítéletes, szűk látókörű, szakbarbár, begyöpösödött egoista.

Függetlenül a szakterülettől.

volt már, hogy vörösdiplomás kohómérnöknek kellett színes ceruzával kiszíneznem egy gép összeállítási metszetét, hogy felfogja, hol szeparálódnak az alkatrészek és még utána is ceruzával követte le a kontúrvonalakat.

Volt, hogy 20 év szakmai tapasztalatú villamosmérnöknek papíron, móricka-rajzzal kellett magyaráznom, hogy ha vezetékkel (rövidzárral) práhuzamosan beköt egy ellenállást, az xart sem ér. És nem értette meg.

És volt már, hogy miután egy bölcsész kijelentette, hogy a sci-fi irodalom nem irodalom ,hanem ponyva szemét, megkérdeztem, olvasott-e már életében Philip K. Dicket, Vonnegutot, Huxley-t, Kim Stanley Robinsont....Egyet sem, soha. Hugo-díjról nem is hallott. De sziklaszilárd véleménye, az van.

Szóval, TTK, mérnök, bölcsész, mindegy, a bunkó az bunkó. És aki csatlakozik az általánosításhoz, az szép lassan ugyanebbe a bandába sorolja magát.

Mondom ezt, mint gépész.

2015. febr. 5. 10:00
 7/17 anonim ***** válasza:
100%

Wadmalacnak igaza van.

Én csak bölcsészkaron tanulóként kicsit unom már, hogy eddig ahány mérnökkel beszéltem, mindegyik úgy beszél magáról és a szakterületéről, mintha legalábbis az emberi evolúció következő lépcsőfokai lennének, mindenki más, de különösen a bölcsészek pedig az emberiség legalja, egy halom idióta aki semmire sem jó. Természetesen nem kérdőjelezem meg a mérnöki munka fontosságát, csak nem értem miért kell a különböző diszciplínákat egymás alá-fölé helyezni, mikor kiegészítik egymást.

2015. febr. 5. 11:21
 8/17 Wadmalac ***** válasza:
100%

Én személy szerint igyekszem nem minősíteni azon terület művelőit, amihez nem értek.

A bölcsészettel kapcsolatban egyetlen szubjektív véleményem van, az, hogy sokkal többet produkál belőlük a felsőoktatásunk, mint amennyire szükség van, miközben produktív mérnöki területen meg hiány van.

Lehet, hogy hülye profitorientált gondolkodásnak tűnik, hogy prioritást adok a termelő irányok továbbképzésének, de ez produkálja a GDP-t és hosszú távon nem lehet üres gyomorral elmélkedni sem. :)

2015. febr. 5. 11:33
 9/17 anonim ***** válasza:
100%
Tény, de furcsállom a mérnökök hiányát. A 40 fős osztályunkból kb. 20-25-en mentek mérnöknek, míg bölcsésznek én egyedül (már amennyire a régészetet annak lehet nevezni, de ez más téma). A többi osztályban is hasonló volt a tendencia. Mellesleg a bölcsészkarok egyre kevesebb támogatást kapnak, és nem hiszem, hogy akik idejönnek egyébkén mérnöknek mentek volna. Vagy ha igen ugyanúgy kihullanának az első szemeszter után, mint a mérnökhallgatók fele. De mindegy nem akarok ezen vitázni, mert nincs sok köze a kérdéshez, csak kicsit kiéltem a frusztrációmat.
2015. febr. 5. 14:43
 10/17 Wadmalac ***** válasza:

"csak kicsit kiéltem a frusztrációmat."

:D

Szíved joga.

Egyébként a mérnökhiány oka sokrétű.

Részben nagy a kihullási arány a felsőoktatásban, részben rengeteg ifjú mérnök meg sem áll a diplomával a nyugati határig. Ami azért a bölcsészekre annyira nem jellemző. :)

De nézd csak meg, mennyien futnak média/kommunikáció szakon, banki közgazd irányban, marketingben.... ehh...

2015. febr. 5. 14:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!