A tudomány mi alapján következtet arra, hogy az ősrobbanás 13,7 milliárd éve történt?
Az ősrobbanás-elmélet azon a megfigyelésen – az úgynevezett Hubble-törvényen – alapul, mely szerint a távoli galaxisok színképvonalai vöröseltolódást szenvednek. Ezt a kozmológia elméletével összevetve azt kapjuk, hogy a tér az általános relativitáselmélet Friedmann-Lemaître modellje szerint tágul. Ha a múltba extrapoláljuk, akkor ezek a megfigyelések azt mutatják, hogy a világegyetem egy olyan állapotból kezdett tágulni, melyben az anyag és az energia rendkívüli hőmérsékletű és sűrűségű volt.
Az ősrobbanás kifejezést szűkebb értelemben arra az időpontra értik, amikor a megfigyelt tágulás elkezdődött – számítások szerint 13,7 milliárd évvel ezelőtt (2%-os pontossággal) –, tágabb értelemben pedig arra az uralkodó kozmológiai elgondolásra (paradigmára), mely a világmindenség keletkezését és fejlődését eszerint magyarázza...blabla
Ezt én is tudom.:)
De engem az érdekelne, hogy mi alapján gondolják azt, hogy 13,7 milliárd éve történt.
Olvasd el az egészet az első betűtől az utolsóig. Ha valamit nem értessz keress rá elsőnek a wikipedián és a google-ben és ha ott nincs, nézd, meg, hogy itt megkérdezte e már valaki ugyan ezt, és ha nincs hasonló téma sem akkor tedd fel a kérdésed.
1 - Elolvastam.
2 - Kíváncsi vagyok, miféle kulcsszavak bírásával próbálnád meg meglelni azt a cikket, amelyben megmagyarázzák, hogy miért gondolják azt, hogy az ősrobbanás 13,7 milliárd éve történt.
(ha pusztán ősrobbanást írsz be, akkor rengeteget kidob)
3 - Mutasd meg azt a kérdést, amely az általam feltett kérdéssel azonos.
"...mi alapján gondolják azt, hogy 13,7 milliárd éve történt."
Extrapoláció alapján.
De én őszintén szólva annak örülnék a legjobban, ha választ adnál a kérdésemre.
Vagy esetleg úgy oktatsz ki másokat kérdések kapcsán, hogy nem is értesz ahhoz a dologhoz, amire a kérdés rákérdez?
Akkor az egész lényege számítás, és nem az, amit itt állítanak- http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__termeszettudomanyo..
?
Igen, de a kérdésem nem arra vonatkozik, hogy mi az ősrobbanás, hanem arra, hogy azok szerint, akik szerint ez a helyes elmélet, miért akkor történt, amikor gondolják.
De azért köszi minden hozzászólónak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!