Szerintetek pár száz év múlva lesznek olyan mostani elméleteink, amik a tudomány baklövésének számítanak majd?
pl. mint ahogyan a középkorban a Földet laposnak gondolták és h a Nap jár körülötte?Ma már csak nevetünk rajta.Vagy azért már nem várható ilyesmi?
Ha igen,mik várhatóak?
Bebizonyítják majd pár száz év múlva, hogy a Föld még csak nem is geoid alakú, hanem hasáb.
... majd reggel írok még ha más nem válaszol, fáradt vagyok:D
Biztosra veszem hogy lesznek olyan momentumok, amiket meg fognak cáfolni. Viszont azt kétlem, hogy ezek olyan szintűek lennének, mint az említett "Föld alakja" probléma. Ehhez már túlságosan műszerezettek vagyunk :)
Én elképzelhetőnek tartom, hogy a termodinamika egyes főtételeit megcáfolják a jövőben. Ha nem is olyan formában ami kihat a mindennapi életünkre, hanem elméleti vonatkozásban (a főtételek lényege, hogy valósnak tartjuk őket, viszont egzakt módon nincsenek bizonyítva, tehát csupán megfigyelésekből következtetünk igazságtartalmukra).
Ez része a fejlődésnek, azaz 100% hogy lesz ilyen. Én az űrkutatásban várok nagy áttöréseket, a sok újonnan felfedezett exobolygókról, vagy a CERN-ben végzett kutatásokról jöhetnek olyan hírek, amik áttörést jelenthetnek.
Ha van egy kis szerencsénk, akkor talán a következő 100-150 évben fel tudjuk venni a kapcsolatot a galaxisunkban élő idegenekkel, mert gondoljunk csak bele, 100 éve ültünk autóba, ma meg már a Marson "rallizunk"
velük.
A galaxisunk pedig olyan óriási, hogy ha egyedül vagyunk az olyan mintha egyedüli ebihal lennénk egy élettelen óceánban...
Biztos hogy lesznek ilyen sorsdöntő momentumok. És én meg is merem kockáztatni, hogy nagyobb visszhangot fognak kelteni mint annó a "föld gömbölyű" kijelentés. Még sokkal fontosabb kérdések várnak válaszra, amelyeknek megválaszolása hatalmas tudományfilozófiai lavinát indíthat el.
Ha pont egy ilyen elvont elmélet bizonyosodik be (pl: szolipszizmus) akkor annak társadalomromboló következményei is lehetnek és akár recesszióba taszíthatják a civilizációt (ha kitudódik). Nagyon remélem ez nem következik be, de mostanában nagyon előre járunk a tudományban. Ki tudja mit hoz a holnap.
JustFeelGood
ELFOGADOTT elmélet nem hiszem.
Ami meg nem elfogadott - pl. a hidegfúzió - arról már ma is lehet tudni.
Ez egyetemi anyagban mindig vannak ilyen változások.
Jártunk úgy, hogy a könyvtárban olvasgattuk a friss tudományos szaklapokat, és arról írtak, hogy megcáfoltak egy olyan elméletet, amit pont előző órán adott le a tanár. Ő még nem olvasta azt a cikket. Ilyenek mindig lesznek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!