Agy, tudat, elme: ki az úr, kié a döntő szó?
Az agyban lejátszódó vegyi folyamatok hatására kialakulhatnak érzelmek, de fordítva is működik, a tudatosan elhatározott megváltoztatása a hozzáállásunknak visszahat az agy kémiájára, és az más anyagokat kezd termelni. Akkor melyik volt előbb, a tyúk vagy a tojás?
Pl.:
"Depressziós vagyok, nem tehetek róla, ez betegség, az agyban lejátszódó kémiai folyamatok eredménye."
Avagy, az agy "mondja":
"Bizonyos hormonokat termelek, de nem tehetek róla, a "gazdám" által kényszerítve vagyok, én csak az ő gondolatainak engedelmeskedem."
Illetve még egy dolog, hogy a kiírt kérdéshez visszacsatolódjunk.
A második eset szerint tehát az agy egy amolyan közvetítő, átjátszó eszköz, és végrehajtó a fizikai állapotban. A tudat az agyhoz (testhez) kötött pszichológiai állapot, ami az individuális elme téves azonosulása során nyer "teret", míg az individuális elme az, ami egyrészről használja az agyat (test), másrészről pedig élteti a tudatot.
Ezért használtam a számítógépes analógiát, hiszen ekkor az agy egy hardver, a tudat egy szoftver és az individuális elme pedig a felhasználó.
Azért az elme kifejezést használtam a felhasználónál és nem a tudatot (mert végül is ezek definíció alapján akár fel is lennének cserélhetőek), mert gondolatiságról beszéltem, és a gondolathoz az elme szó párosul, hiszen az elme gondol.
"Istené ! Mindíg Isten dönt. Ámen."
Miért vetted le a felhasználó nevedet? :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!