Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Agy, tudat, elme: ki az úr,...

Agy, tudat, elme: ki az úr, kié a döntő szó?

Figyelt kérdés

Az agyban lejátszódó vegyi folyamatok hatására kialakulhatnak érzelmek, de fordítva is működik, a tudatosan elhatározott megváltoztatása a hozzáállásunknak visszahat az agy kémiájára, és az más anyagokat kezd termelni. Akkor melyik volt előbb, a tyúk vagy a tojás?

Pl.:

"Depressziós vagyok, nem tehetek róla, ez betegség, az agyban lejátszódó kémiai folyamatok eredménye."

Avagy, az agy "mondja":

"Bizonyos hormonokat termelek, de nem tehetek róla, a "gazdám" által kényszerítve vagyok, én csak az ő gondolatainak engedelmeskedem."

2014. nov. 13. 02:04
1 2 3 4
 31/34 Angelo84 ***** válasza:

Illetve még egy dolog, hogy a kiírt kérdéshez visszacsatolódjunk.

A második eset szerint tehát az agy egy amolyan közvetítő, átjátszó eszköz, és végrehajtó a fizikai állapotban. A tudat az agyhoz (testhez) kötött pszichológiai állapot, ami az individuális elme téves azonosulása során nyer "teret", míg az individuális elme az, ami egyrészről használja az agyat (test), másrészről pedig élteti a tudatot.

Ezért használtam a számítógépes analógiát, hiszen ekkor az agy egy hardver, a tudat egy szoftver és az individuális elme pedig a felhasználó.

Azért az elme kifejezést használtam a felhasználónál és nem a tudatot (mert végül is ezek definíció alapján akár fel is lennének cserélhetőek), mert gondolatiságról beszéltem, és a gondolathoz az elme szó párosul, hiszen az elme gondol.

2014. dec. 13. 20:52
 32/34 anonim ***** válasza:
Istené ! Mindíg Isten dönt. Ámen.
2014. dec. 13. 21:55
 33/34 anonim ***** válasza:
Ne, ne, ne indíts újabb vitát, ne, ne!
2014. dec. 13. 22:12
 34/34 A kérdező kommentje:

"Istené ! Mindíg Isten dönt. Ámen."

Miért vetted le a felhasználó nevedet? :)

2014. dec. 14. 02:26
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!