Az agy melyik területén keletkeznek a gondolatok?
Ragyogó kérdés! Saját, empirikus véleményem:
Az agy eszköz. Azt aki kérdez, aki megfigyeli: az "én".
(ha a gondolatok ott termelődnének, mint valami váladékok, akkor soha semmi új gondolat nem lehetne.) Olyan ez, mintha egy korsóból vizet töltesz valakinek (beszéd) és azt mondod, ott termelődött a korsóban a víz (a gondolat). Nem. A forrásnál töltötted. Most következne: mi az "én" mi a "forrás". Én gondolkodom, nem azt agyam. Én látok, nem a szemem (ezek eszközök: de a szemnél kitűnően látható: valakinek a recehártyán keletkező képet értelmezni kell, sőt! a kép a receh.-n keletkezik, de még én ki is vetítem: ott látom magam előtt az asztalt:)))
"A mai tudomány állása szerint igenis biztos, hogy az agyban keletkeznek"
Nem érdekel a tudománya mai állása, amikor TAPASZTALATI TÉNYT fogalmazok meg. A saját tapasztalatomat. Ami az ihlet, az intuíció keletkezésére is fényt derít.
(a tudomány semmikori állása ezt nem tudja megtenni)
Az ihletre, intuícióra vannak kísérletek, hogy megismerjük. J.S.Bach mindenesetre minden műve végén megköszönte Istennek (fittyet hányva a tudománymaillásaszerintre):DD
'Soli Deo Gloria'
Nagyon elmélyültek Goethe, Klee művészetelméleti fejtegetései. És még sok tanulmányt említhetnék, azokát, akik EMPÍRIKUSAN tudnak ezekről, nem tankönyvekből, de "keskeny a margó, nincs hová írni":D
Sziasztok.
Egy pár éve egy srác feltett egy kérdést ezen a fórumon, és elég érdekes kis beszélgetés keveredett ki a kérdés alatt. Ha gondoljátok, főleg a kérdező, hiszen ő érdeklődik, olvassátok el, annyira azért nem hosszú. Itt van a kérdés:
http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__egyeb-kerdesek__13..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!