Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A komplex számok halmazának...

A komplex számok halmazának létezik kibővítése? És ha igen, annak kibővítése? . És így tovább. Hogy hívják ezeket. Ha folytatható a "sor", milyen nevezéktan fogalmazható meg az egészre?

Figyelt kérdés
A komplex számok kibővítését kb. ugyanolyan értelemben értem, mint >ahogy< (amilyen módon, kivitelezéssel) a komplex számok kibővítése a valós számok halmazának.

2014. okt. 16. 19:58
1 2
 11/17 A kérdező kommentje:
Utolsó : Köszi a linket. Vetek rá pár pillantást, elolvasom, ameddig tudom, bár tény, hogy a matematika irányába az angol szaknyelvi ismeretem, készségem..... hááát, mondjuk úgy, nem túl erős.
2014. okt. 17. 20:24
 12/17 anonim ***** válasza:
Elég komoly algebra kell ahhoz, hogy az ember belássa, hogy ilyen szép tulajdonságú műveletekkel csak ezek a halmazok létezhetnek. De megfelelő matematikai tudással lehet másfajta algebrákat alkotni, csak ott a megszokottól eléggé eltérnek a műveletek.
2014. okt. 17. 21:16
 13/17 anonim ***** válasza:
100%

"Szvsz. akkor az idiótaság definiálni. Az efféle teljesen absztrakt definiálgatások miatt fogja megutálni a közember a matematikát."

A definíciók sohasem öncélúak és általában nem úgy történik a fogalmak definiálása, hogy "ezt nevezzük el ennek, aztán meglátjuk mit tud". Inkább úgy, hogy van egy összefüggésem, amiből elhagyhatok egy két feltételt és az összefüggés még mindig igaz. Akkor ezt a feltételrendszer teljesítő halmazt elnevezem valaminek (itt a definíció).

Az absztrakt definícióknak éppen az a célja, hogy a fenti módszerrel látszólag különböző dolgokra is kiterjeszthetünk bizonyos tulajdonságokat.

2014. okt. 17. 21:28
 14/17 A kérdező kommentje:

Utolsó : végülis ha mélyen belegondolnék talán, neked kellene igazat adjak. Bocsánat, ott tényleg elszóltam magam.

....

Hmmm, meg ilyenkor gondolkozok el rajta, lehet, hogy gazdálkodás-menedzsmentel szabadon választhatóként nem kellett volna egyből tisztán matekos tárgynak nekiugrani, csak az érdeklődés miatt... azért tűnnek néha ilyen gyakorlatiatlannak a dolgok... Nah, mindegy.

2014. okt. 17. 21:45
 15/17 anonim ***** válasza:
25%

"Mert ha jól tudom, fizikusok valahogy kiszámolták/utánajártak, hogy a fizikai dimenzió száma nem lehet több 11-nél. Akkor vajon a matematika is csak eddig engedné meg a számhalmazok kialakítását? "

Én nagyon keveset tudok matekból, de úgy tudom, hogy már a komplex számok sem léteznek a fizikában/univerzumunkban, ezért is hívják képzetes számoknak őket. Csupán afféle matematikai absztrakciók, amelyekre azért volt szükség, hogy egyes egyenleteket (amelyekben a részeredmények "gyök alatt mínusz akármennyi" eredményt produkálnak) is meg lehessen oldani. Tehát a matematikában sokmindent lehet alkalmazni a cél érdekében, ami a fizikában (létező világunkban) valójában soha nem bukkan fel.

Az einsteini egyenleteknek (áltrel) is van rengetegféle matematikai megoldása, amelyek közül a valóságban csak nagyon kevés valóban létező van. Elméletben lehetséges olyan univerzum, amelyben létezhet olyan helyzet, amely megfeleltethető ezen "valóságban nem létező" egyenletmegoldásoknak, de az nem a mi univerzumunk; továbbá egy ilyen univerzumban viszont az nem lehetséges, ami a mi univerzumunkban viszont létezik.

Ha mégsem így van, akkor valaki majd kijavít, és én is csiszolom kicsit a (-z alig létező) matektudásom :)

2014. okt. 18. 01:19
 16/17 anonim ***** válasza:
100%

„Isten teremtette az egész számokat; minden egyéb az ember műve" - Leopold Kronecker

De mi az, ami a valóságban létezik? Ha belegondolunk pl. egyenesek sem léteznek. Egyáltalán mit jelent az, hogy a valóságban létezik valami?

2014. okt. 18. 07:48
 17/17 anonim ***** válasza:

Kiegészíteném az előbbi halmazok bővítését:

R^1 = R - valósok

C^1 = R^2 = C - komplexek

C^2 = R^4 = H - kvaterniók

C^3 = R^8 = O - októniók

C^4 = R^16 = S - szedeniók

C^5 = R^32 = P - pafiók (pathions)

C^6 = R^64 = X - csingiók (chingions)

C^7 = R^128 = U - rutiók (routions)

C^8 = R^256 = V - vudiók (voudions)

R^végtelen = E - excellensek (excellents)

(Ezeket tényleg így hívják!)

De sajnos nagyon kevés infó van róluk.

Ha lenne/van általános szabály a bázisegységeik szorzására (i_n * i_m = i_x, x=?), akkor lényegében mindent tudunk róluk.

2015. aug. 18. 22:06
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!