Milyen struktúra a komplex számok azon részhalmaza, ahol a valós és a képzetes rész is csak racionális szám lehet?
Igaz, hogy ez is test?
Vannak valami érdekes tulajdonságai, látja ezt valaki első pillantásra?
Az igaz, hogy test és ez látszik első pillantásra.
Mit értesz az alatt, hogy érdekes tulajdonság?
Igen, ő a Q(i), azaz a racionális számok teste a képzetes "i"-vel bővítve. Bővebben: [link]
Az, hogy test az elég nyilvánvaló :)
Hát, magam sem tudom pontosan mit akarok. Arra lettem volna kíváncsi, hogy a komplex számok egésze mennyire helyettesíthető ezzel a struktúrával gyakorlati számítások esetén. De már a legegyszerűbb dolgoknál is arra jutottam, hogy nem elég ez szinte semmire, folyton irracionális számokra van szüksége az embernek.
Pl. a komplex egységkörre szerettem volna felvenni n pontot úgy, hogy egy pont mindkét legközelebbi szomszédja azonos távolságra van. Szóval egyenletesen lepakolni őket. De már ez sem megy recionális számokkal. Az alapműveletekre hiába zárt, a sin, cos kivezet belőle. Természetesen az exp is meg a gyök is. :(
Ha "gyakorlati célra" használás mondjuk számítógépes felhasználást jelenti, akkor az a megnyugtató hírem, hogy irracionális számokat úgy általánan nem lehet ábrázolni számítógépen (mert még az egész számoknál is többen vannak).
Pontosan mi a gyakorlati cél?
Tisztában vagyok azzal, amit mondasz.
És igen, számítógépes ábrázolásról van szó. Mivel racionális számokat tudok kezelni lényegében tetszőleges pontossággal, mert akármilyen nagy egészet tudok ábrázolni (csak a memória a korlát), így jó ötletnek tűnt a komplexeket így közelíteni. De sajnos falakba ütköztem, mindenhol irracionális számok ütik fel a fejüket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!