Alkohol megkötése?
Rengeteg mítosz kering a neten az alkoholszonda átveréséről. A pénzérme szopogatása megfogott. Na nem azért, mert működik. De az ötlet jó kiindulópont. Az elmélet szerint a réz megköti az alkoholt, amit kilélegzünk, és amit a szonda mér. Hogy lehetne sokkal hatékonyabban megkötni az alkoholt?
Réz szivacs, nátrium, stb?
Komoly válaszokat várok!
Az a baj, hogy azok a reagensek, amivel az alkoholt el lehetne reagáltatni, a vízzel is reagálnak (pl nátrium). Ennek lenne reális esélye az alkohol "megkötésére" elreagáltatására, de mint mondtam a kilélegzett vízgőzzel is reagál. Szóval hamar telítődne. Ja, és persze spéci tokozásba kellene szájba tenni a nátriumot, mert a vízzel való reakcióban nátriumhidroxid képződik, ami feloldja a nyelvedet ill. a szájpadlásodat. A réz szerintem szamárság, max. spéci körülmények között katalizálhatja az alkohol oxidálását vízzé, de ez nem az ember normális szájhőmérsékletén történik.
Mellesleg a gazdagabb országok modernebb készülékei már az út mellé telepítve érzékelik, hogy melyik mellettük 5-20 méteren belül elhaladó autóban vannak alkoholmolekulák.
Mivel a szonda esetleg a többértékű alkoholokra (pl. mentol) is fals pozitív jelet ad, ezért a vérvétel a bizonyíték a bírósági gyakorlatban. Szerintem a szonda kikerülése felesleges fáradtság...
Én inkább azt mondom, hogy a szonda messze nem tökéletes műszer és aránylag kevés alkoholt van esély, hogy nem mutat ki.
Pl. volt olyan, hogy egy ismerősöm ivott egy 3 cent pálinkát, jó erőset és bringára szállt és megállította a rendőr. (Akkoriban még nem igazán lehetett biciklit sem vezetni így).
-Ivott?
-Igen, egy kicsit.
Erre megfújatta vele a szondát és szonda meg nem színeződött el... Elküldte szépen... :D
Talán egy hajszálnyit segít, ha vizet iszol és eszel valamit, akkor talán gyorsabban elbomlik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!