Így elő lehet állítani étert?
Alapvetően jó, de nagyon pontosan kell beállítani a körülményeket (a hőmérsékletet), mert különben vagy nem megy végbe a reakció, vagy elimináció történik (etilén keletkezik).
Nem kellene vele játszanod mert veszélyes.
Nem fog működni a felvázolt módon.
140 fok, cc. kénsav kell.
Minőségi alkohollal, ne olyannal ami metanol is van, mert dimetil-éter is keletkezhet. Ezzel a módszerrel csak szimmetrikus étereket tudsz előállítani.
Ha viszont kicsit megcsúszik a kezed, rossz a hőmérő és valójában 180 fokon forralod, egy E1 vagy E2 elimináció lesz amiből etén lesz.
Elmondhatom mik ölhetnek meg vagy ronthatják a kitermelésed:
Ha zárt térben csinálod és nem a teljes kénsav reagált el, akkor keletkezhet az etén és kénsavból etil-hidrogén-szulfát. Ezzel még sok baj nincs, kb. egy intermedier szokott lenni a hasonló reakciókban.
Most nagyon figyelj: Az etanol és a kénsav is reagálhat úgy, hogy először etil-hidrogén-szulfát, majd a karcinogén, nagyon toxikus dietil-szulfát keletkezzen. Ha nem is öl meg nagyon gyorsan, a karcinogén hatása miatt a komplikációkba belehalhatsz. Ráadásul folyadék, szóval még elszívóval sem szabadulsz meg tőle és tök színtelen.
Az etén, dimetil-éter és a dietil-éter mind nagyon hajlamosak a gyulladásra, ha sok étert fejlesztesz, egy egyszerű szikra már nem begyulladáshoz hanem robbanáshoz fog vezetni.
Ha mindenképpen meg szeretnéd csinálni, akkor csak vedd figyelembe, hogy tapasztalatlan kézzel megölheted magad és a családod. Lehetőleg olyan helyen csináld ahol másban nem tehetsz kárt, csak magadban.
Tiszta etanolom van meg kénsavam is, igaz csak 88 tömegszázalékos, de betudom töményíteni ha csak cc.-vel működik. És miért kéne forralni az oldatot? nem elég összeönteni a két anyagot? És akkor bele lehet rakni szobahőmérsékletű vízbe a lombikot és, így tuti nem megy 140 fok fölé a hőmérséklet. Bár nem tudom mennyire exoterm a folyamat. Amúgy meg kint csinálnám úgy, hogy nem hiszem, hogy kinyírom magam. Nem akarok kötözködni, de akkor laborokban hogy csinálják? Összeönteni csak nem olyan bonyolult.
Ja és köszi, hogy jól elmagyaráztad, majd vigyázok.
Ne haragudj, de ezen látszik mennyire nem vagy képben:
"Összeönteni csak nem olyan bonyolult."
Nem, nem elég, ha nem érted miért kell odafigyelni a hőmérsékletre akkor végképp nem. Sima etanol + kénsavval kis melegítéssel etil-hidrogén-szulfátot kapsz, ami tovább alakul dietil-szulfáttá. Ha ez magadra fröccsen, már kinyírtad magad.
A hőmérsékletet azért emeled, mert ha gyorsan megy a reakció a két alkoholod képes egymással reakcióba lépni. Ezt nevezzük az alkoholok dehidratálásának. Itt jön a képbe a kénsav, mivel ő egy tökéletes vízelvonószer.
140 fokon a reakcióban két-két egymás felé fordult -OH csoportból lép ki a víz, és így létesítenek éterkötést egy Sn2 reakció keretén belül. Ha jobban emeled a hőmérsékleted 180 fokra, az etanol alfa-szénatomjáról indul el egy elimináció, ahonnan leszakad egy hidrogén és magával viszi az etanol -OH csopiját. Ez ebben az esetben E2 elimináció.
Ha halvány gőzöd nincs miről beszéltem, akkor komolyan állj le. Látszik hogy nem éred be ennyivel, de nincs kedvem a Tényekben nézni hogy te 100 m2 területre lőtted szét a szerveid, vagy szétégett a tested.
Már csak annyi a kérdésem... eleve mi a fenével fogod fel az étert, ha az kérlek szépen éppen gáz halmazállapotú lesz? És mivel kint csinálod, nagy eséllyel az is fog maradni... gondolom a hűtésre sem gondoltál. Komolyan, nézz ki valami egyszerűbbet... és az isten verje meg neki ne állj nekem ezt füstölgő kénsavval csinálni...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!