Kémiai kísérletben tudnátok segíteni?
Én úgy tudtam, hogy benzolt ma már nem szokás tanulók kézügyébe adni (még első éves egyetemistáknak se), mert erősen rákkeltő.
Szóval ez a kísérlet szerintem kamu. Ilyet tuti nem kell csinálnotok.
Illetve,ha meg lehet gyújtani mind a kettőt, akkor a benzol erősen kormozó, világító lánggal ég, míg az etanol szép halványkék lánggal.
etanol:78°C
benzol:80°C
A fenti adatok a benzol és az etanol forráspontjai. Igen, az etanol moláris tömege jóval kisebb, mint a benzolé, de molekulái között erős hidrogénkötések vannak, amik azért illékonyságukban nem sok különbséget okoz a két vegyületben...
Ugye a megfigyeltek: Az etanol gyorsabban párolog mint a benzol. Abezol AROMÁS szénhidrogén, míg az etanol "egyszerű" alkohol jobb esetben szagra is különböznek. ha van nálad öngyújtó akkor a láng is más az etanolé alig látható kékes lángal, míg a benzol erősen kormozó lángal ég.
Vedd elő a 10-kémia könyvet és választ kapsz egyéb kérdéseidre is
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!