Úgy láttam, hogy van sok okos gyerek akik kvantum
mechanikát olvasgattak meg nézegettek. Én is nézegettem
régebben, de nem láttam értelmét meg nem is jegyeztem
meg. Szóval nektem mi ragadt meg?
Hát az fix, hogy nem is a magyar nyelvtannal foglalkozol.
Doppler-effektussal nem tudom mit lehet sokat foglalkozni, 5 perc alatt levezethető mindkét formájában és még kevesebb alatt megérthető. Kvantummechanikát mélyebb szinten esélytelen, hogy megértsd matematika nélkül. A lényegét bemagolhatod, de fogalmad sem lesz róla, hogy miért úgy van, ahogy. Ezért is nem tudod megjegyezni, ha megértenéd nem lenne ilyen gondod, de ezért nyilván nem lehet hibáztatni, hisz már az is valami, hogy érdeklődsz felőle. (Csak ne akarj erről kioktatni másokat.)
2014. júl. 15. 13:40
Kvantummechanikát is lehet különböző szinteken tanulni. Nyilván van egy mély, matematikai levezetés, ami a korábbi fizikai ismeretekre és komoly matematikai ismeretekre épít, ilyen könyvekből én kábé a kötőszavakat értettem meg. De vannak valamennyire lebutított könyvek, előadások, amik kb. középiskolás matektudás mellett elmagyarázzák egy bizonyos, alapvető szinten a főbb vonalait a kvantummechanikának. Jobb helyeken valamennyire összefoglalják a klasszikus fizikát is. Ajánlom pl. a TTC kvantummechanikai előadássorozatát, a fickó egészen érthetően átadja, persze biztos elég komoly pontatlansági faktorra együtt, de ha valaki nem tudja a matekot, kénytelen beérni úgy is.
2014. júl. 15. 13:46
Aranyos próbálkozás volt.
Olvasgatni lehet mindenféléről, nem jelent az égvilágon semmit.
2014. júl. 15. 15:09
Én Orosz László BME-s előadásait szoktam nézni a youtuben. Nagyon vicces, ahogy kifakad szinte félóránként valamiért. Ajánlom!
2014. júl. 15. 21:40
Igen, igen, de a kérdezőnek a stílusa alapján nincs megfelelő matematikája hozzá. Egyébként vicces, de jogos is. Valahol azért akadt ki, mert konkrétan deriválni nem tudott a mélyen tisztelt hallgatóság, ami még érthető lenne első féléves BSc-s hallgatóknál, de ezek MSc-s mérnökök... Az meg, hogy leváltották szerencsétlen tanárt a sok buktatás végett, megint vicc. Teljesen érthetően és korrekten adta le az egész tananyagot és kettesre nem voltak képesek megtanulni, hát ez már nem vicces. Ahogy az a hozzáállás sem, hogy helyette betesznek valakit, aki átengedi őket és ezekből lesznek a mérnökök... Remek. Szeretem ezt a mentalitást...
2014. júl. 15. 23:02
Leváltották? Honnan veszed? Szerintem még mindig tanít. Az oldalát mindig nézem és fent vannak a tanulói jegyzetek.
2014. júl. 15. 23:51
7/16 anonim válasza:
2014. júl. 15. 23:56
Szerintem sem komplett egyébként. Az előadásaiból a túlzott racionalizmust vettem ki, tehát túlontúl földhöz ragadt és szerinte elvetendő minden olyan eszme, ami nincs alátámasztva.
2014. júl. 16. 00:06
2014. júl. 16. 00:23
"Az előadásaiból a túlzott racionalizmust vettem ki, tehát túlontúl földhöz ragadt és szerinte elvetendő minden olyan eszme, ami nincs alátámasztva."
Szerintem ez az ép elméjű ember definíciója. Mellesleg Orosz stílusa néha tényleg vállalhatatlan, de ugyanakkor tagadhatatlan, hogy rendkívül vicces tud lenni.
2014. júl. 16. 02:01
Kapcsolódó kérdések: