Miért szükséges szervezetünknek a tápanyagként bevitt fehérje? Mi történik a fehérjével (pl. a rántott csirkemell :D )
Lebontja a szervezet, majd az alkotóelemiből felépíti a saját fehérjéit. Testidegen fehérje kemény ellenreakciót vált ki (tehát ha mondjuk némi csirkefehérje oldatot a véráramba nyomsz, akkor abba könnyen bele is hallhatsz, míg ugyanez cukor esetén hírből sincs így.
Így az első lépés a lebontás - majd utána ebből épülnek fel a sejtjeid egy része.
És azért szükséges a fehérje, mert ha elfogynak a különböző aminosavak, akkor leáll a sejtosztódás. Ezt megakadályozandó, a szervezet elkezd lebontani minden, nem létfontosságú szervet és szövetet. Aztán meghal, ha továbbra sem jut fehérjéhez.
Köszönöm, Uraim! :)
Megkérdezném, hogy addig ezek a felvett aminosavak hol tárolódnak?
Amit nem írtak le fentebb, az az, hogy az emberi szervezet nem képes előállítani bizonyos aminosavakat (esszenciális aminosavak), ezért ezeket feltétlenül táplálékkal kell bevinni. Vannak aminosavak, amiket elő tud állítani, de az előbbi aminosavak átalakításával. Végül van olyan is, amit teljesen elő tud állítani magától. Ezen kívül pedig még mindig a fehérje a legfőbb nitrogén forrásunk, noha általánosságban a szervezetünk elég takarékos a nitrogénnel, azért ürül is (húgysav, urea)
A felvett aminosavak nem tárolódnak, vízoldékonyak, így a vérben keringenek, és a sejtplazmában is elúszkálnak. Ezen kívül hát gyakorlatilag a felépült fehérjék le is bomlanak előbb-utóbb, úgyhogy bizonyos értelemben minden aminosav raktár, ami aminosavból épül fel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!