Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Szerintetek a világegyetembe,...

Szerintetek a világegyetembe, van ugyanilyen bolygó mint a föld?

Figyelt kérdés
Ugyanez, lehet kisebb , nagyobb, mas kontinensek, de ugyanez... Talán emberek is élnek rajta?! Akkora az univerzum hogy sztem ez se kizárt

2014. jún. 23. 23:47
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:

Ja. :D

Holnap valaki ideállít hirtelen a féregjáratból vagy a térhajtőműs űrhajójukból. :D

(Viccet félretéve ezek igen is lehetséges dolgok)

2014. jún. 24. 11:59
 12/20 anonim ***** válasza:

Szerintem, ha tudnánk használni ezt a féregjáratos dolgot, és nem a háromdimenziós térben tudnánk csak "közlekedni", még így sem lenne esélyünk ellátogatni egy másik intellinens fajhoz, mint ahogy nekik sincsen erre esélyük.

Hogy miért? Mert nem tudnánk az úti célt. Tegyük fel, hogy van ilyen szuper űrhajónk. Oké, de merre induljunk vele? Találomra felkereshetjük az univerzum egy-egy pontját, de ha figyelembe vesszük, milyen óriási az univerzum, mennyi az esélye, hogy pont egy intelligens civilizációra bukkanunk a féreglyuk másik végén?

2014. jún. 24. 12:25
 13/20 Wadmalac ***** válasza:
Hát azért az exobolygó-kutatás produkálja a potenciális POI-kat. :)
2014. jún. 24. 13:37
 14/20 anonim ***** válasza:
Az exobolygók nagy része nem alkalmas arra, hogy élet alakuljon ki rajta. Viszonylag kevés van az élhető zónában. Azokban pedig hogy kialakult-e az élet? Ráadásul intelligens élet? Elég kevés az esély. Túl kevés ilyen bolygót ismerünk még szerintem, "ahhoz képest", bár ez a jövőben persze meg fog változni.
2014. jún. 24. 13:53
 15/20 Wadmalac ***** válasza:

"Túl kevés ilyen bolygót ismerünk még szerintem, "ahhoz képest", bár ez a jövőben persze meg fog változni."

Mire megépítjük a WARP hajtást, tutira. :)

2014. jún. 24. 14:16
 16/20 anonim ***** válasza:

Az a probléma a rádióhullámok vizslatásával, hogy a technológia mint olyan csak egy rövid ideig létezik mint olyan észlelhető formában, szóval a kommunikáció megvalósításához hihetetlen mák kellene. Ugyanis a rádiósugárzás egy rendkívül energiaigényes dolog, miközben a hasznos sávszélességét redukálja.

Ezért egy értelmes civilizáció igyekszik minél hamarabb ezen túllépni, pl. keskenysávú mikrohullámokkal, különféle kábelekkel meg különböző optikai szálakkal és ezt a vonalat ember is pedzegeti, az olyanokról nem is beszélve, aminek a működési elvéről vagy akár a létezéséről is a leghalványabb elképzelésünk sincsen.

Vagy pedig a peak oil elmélet és minden hozadéka egy technológia regresszióval együtt (amit egyes sötétzöldek és radikálisok pedzegetnek) tűnik el a észlelhető spektrum mint olyan. Vagyis diadalmaskodott az idiotizmus és kora újkori színvonalon élő posztmodern társadalomban döglődnek szegény idegenek és esetleg majd mi is akár.

Ezért kénytelenek vagyunk a vakvilágba egyenletesen jeleket sugározni, mivel nem ismerünk egy konkrét úti célt se nem tudunk célzottabban üzenni, de nagyon komoly esély van rá hogy a körülöttünk lévő esetleges technológiai civilizációk még nem, vagy már nem tudják fogni a jeleinket.

Meg van cirka kéttucatnyi lehetséges ok, hogy miért nem smúzolunk a kis zöld emberkékkel, hiába van velük teli az Univerzum:

[link]

2014. jún. 24. 14:17
 17/20 dellfil ***** válasza:
58%

Nem valószínű. De... most azonnal ellentmondok magamnak, mert elolvastam a kérdés kiegészítőét is. Tehát nagyon hasonló. Akkor igen, lehet nagyon hasonló fizikai-kémiai viszonyokkal rendelkező bolygó a világegyetemben. Igen ám, csak akkor azt is meg kellene nézni mekkora ez a hasonlóság.

A csillag - amely körül kering - Nap méretű, ne legyen egy-két százaléknál nagyobb tömegbeli eltérés.

A bolygó ne legyen tőle távolabb mint a Mars a Naptól, de ne is legyen közelebb mint a Vénusz a Naphoz. (Életzóna!?)

A bolygó méret - ne térjen el egy-két százaléknál jobban a Földétől.

Legyen (viszonylag) nagy holdja - kb. egy a nyolcvanas tömeg aránnyal. (Ez a pont nem annyira fontos mint a többi. !?!)

Víz - óceánok, de azért ne olyan sok, hogy ne legyen semmi szárazföld. Óceán-kontinens arány egy az öthöz közelítsen... (Ez sem "életbevágó") :D

Azt hiszem látható, hogy viszonylag "megengedő" határokon belül is milyen erősen lecsökken a valószínűsége a "Földhöz hasonló" bolygók meglétének. Persze lehet érvelni, hogy sokkal "nagyvonalúbban" is bánhatunk a paraméterekkel és akkor nagyon megugrik a szóba jöhető bolygók száma. De ez érdemben nem sokat változtat annak eldöntésében, hogy "Talán emberek is élnek rajta?!".

"Ma már tudjuk, hogy a Világegyetemben található csillagok száma közelítőleg úgy írható le, hogy az 1-es után 23 nullát írunk. Rátekintve erre a számra, minő felsőbbrendűség azt hinni, hogy a miénk az egyetlen Nap, amelynek egyik bolygója az életet hordozza, és ez az egyetlen Naprendszer, amelyikben jelen van az értelmes élet."

Edward J. Weiler a NASA igazgatója nyilatkozta ezt a Washington Postnak 2008-ban.

Na jó. Fogadjuk el, hogy egy Földhöz hasonló bolygón az élet létezésének(!) két alapvető feltétele van, egyrészt maga a Földhöz hasonló bolygó, másrészt az élet létrejötte(!). Ha valóban billiószámra nyüzsögnek a Földhöz hasonló bolygók, honnan tudhatjuk, hogy létre is jött rajtuk az élet? Még ha együtt is vannak a "szükséges paraméterek". Értem persze ezt arra az esetre, ha az élet spontán - mindenféle külső beavatkozás nélkül - keletkezik.

Azt hiszem ez a probléma még tisztázásra vár. (Ezzel nem azt akarom mondani, hogy teremtés hívőknek, vagy a kreacionistáknak van igazuk, hiszen ők - egycsapásramindentmegmagyarázunk elv alpján - merő botorságokat hordanak össze életkeletkezés ügyben.) :D

Lehet, hogy van olyan effektus (vagy inkább olyan lépcsőfokok?) a molekuláris szerveződésekben amelyek a "merő véletlennél" nagyobb esélyt adnak az önmásoló-variálódó molekulák kialakulásának.

Ha ez így van, akkor nyüzsög az élet az univerzumban. Ha nincs, akkor oltári nagy "szerencse" a meglétünk, és tényleg borzasztóan nagy háttér (idő, számosság) kellett hozzá. Akkor tényleg csoda, hogy létezünk. (Istent most mellőztem. :D)

Persze, a fenti gondolatmenet egy (nagy! :D) része nem az én ötletem.

Azután meg kimaradt még az is, hogy mennyire nem szükségszerű (vagy igen!?) az élet meglétéből az "értelem" megléte. Nem beszélve az olyan típusú "értelmekről", amelyeket mi (már, még, egyátalában) nem is vennénk annak. Ugyanígy, lehet persze magán az "életen" is elmélkedni. :) Nyilván ki lehet terjeszteni a definíció érvényességét.

De már így is eltértem az eredeti kérdéstől. Az előttem is megtették. :) Szerintem nincs ellene a kérdező.

dellfil

2014. jún. 24. 18:09
 18/20 Wadmalac ***** válasza:

#16 rátapintott arra, amiért rossz ellenérv közeli civilizációkra a rádiósugárzásuk hiánya.

Tényleg könnyen lehet, hogy egy nálunk fejlettebb civilizáció úgy túllépett már a rádiókommunikáción, mint mi a postakocsikon.

2014. jún. 25. 10:13
 19/20 anonim válasza:
Ha azt vesszük alapul, hogy a világegyetem végtelen nagyságú, így a lehetőségek száma is végtelen, nos ebben a végtelenben benne van az az egy is, hogy létezik. :D De azt, hogy végtelen, nem lehet bizonyítani, maximum az ellenkezőjét, ha megtalálod, hogy hol ér véget. De akkor mi van a végén túl? ÁÁÁ, őrjítő belegondolni :D 19l
2014. jún. 26. 15:27
 20/20 anonim ***** válasza:

"Szerintetek a világegyetembe, van ugyanilyen bolygó mint a föld?"

nincs. (amúgy az N betűt kifelejtetted a "világyetembe" szóból)

2015. júl. 22. 12:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!