Miért nem lehet egyértelműen tudni a XXI. sz-ban hogy a mágnesteápia tisztítja az ereket vagy sem?
Nagy vita folyik ma arról, hogy a pulzáló mágnesterápia tisztítja a hajszálereket, a stressztől összeragadt vörösvértesteket szétszedi, ezáltal több oxigénhez juttatva a testet és serkenti a vérkeringést vagy sem.
A szkeptikusfórumon ezt a mágnesterápiát nagyon lehúzzák, de nem is emlegetem többet ezt a fórumot, mert nem érdemli meg, mivel több egyértelműen igazolt keleti gyógymódot ma ugyanúgy lemarhaságozzák.
Ma bementem az SZTK-ba és belül a falakon Bemer mágnesmatracot hírdettek, azok hatékonyságát igazoló ábrákkal. Egy úr feküdt az ágyon a hőkamerás felvételen a terápia előtt, alatt és után. Már 8 perc(sic!) alatt legalább 300%-al javult a vérellátása, mert előtte a test egész része kék volt kivéve ar arcán, majd a terápia után mindenhol sárga és piros színű volt a teste.
Sorolhatnám az érveket mellette : a svájci mikrocirkulációs intézet fejlesztette a matracot és kimutatták, hogy a pulzáló mágnesterápia kitisztítja a hajszálereket, a stressztől összeragadt vörösvértesteket szétszedi, serkenti a vérkeringést stb
Termékbemutatón amit egy másik cég tartott szintén megnőtt az oxigénszaturáció 5 perces terápiától. Kórházi igazgató főorvosok, szakorvosok állítják, hogy a mágnesterápiától érszűkületes, agyvérzéses betegek gyógyúlnak meg stb.
A Tv-ben egy orvos elmondta, hogy a mágnesmatrac valóban hat, de ez placebó. Én nem értem ezt, az agynak van olyan funkciója, előállít olyan vegyületet amivel kitisztítja a hajszálereket ? Az állatok esetében nem beszélhetünk placebóról, akkor mégis van a mágnesterápiának ilyen hatása?
Felmerül a kérdés, miért nem gyártanak közember számára megvehető olcsóbb minőségű matracokat, ahelyett, hogy gyógyszerekkel tömnék tele őket és méregdrága kezelésekre járnának, amit a TB alig tud finanszírozni ?
"A Tv-ben egy orvos elmondta, hogy a mágnesmatrac valóban hat, de ez placebó. Én nem értem ezt, az agynak van olyan funkciója, előállít olyan vegyületet amivel kitisztítja a hajszálereket ?"
A placebót nem arra értette, hogy a beteg erei attól tisztulnának ki, mert elhiszi, hogy a mágnesmatrac jó; hanem a beteg jobban érzi magát, hogy ráfeküdt a mágnesmatracra (és nem a mágneses tértől, hanem csak a tudattól lett jobban).
Ezért kell kontrollált, kettős vakteszttel megtámogatott, reprodukált klinikai kísérleteket végrehajtani (és ezeket megfelelő lapokban publikálni): vagyis nagy egyedszámú (nem 10-et, nem 100-at, hanem több ezret!) embert rá kell fektetni a bekapcsolt mágneses matracra, másik csoportot ugyanazokra a matracokra, kikapcsolt állapotban, és egy harmadik csoportot meg szimpla matracokra. Ha a bekapcsolt mágnesmatracos csoportnál szignifikáns változás áll elő a keringési rendszerben - és ezt több kísérlet konzekvensen bizonyítja - akkor lehet elmondani, hogy van valamilyen hatása - mint ezt már megtették mások, más mágneses orvosi kísérletekben: [link]
"Ma bementem az SZTK-ba és belül a falakon Bemer mágnesmatracot hírdettek"
Sajnos az SZTK-ban (de emlegethetném a háziorvosi rendelőket is) pénz hiányában mindent kiraknak - még az ilyen nem ellenőrzött hatásosságú dolgokat is. ;(
"Kórházi igazgató főorvosok, szakorvosok állítják, hogy a mágnesterápiától érszűkületes, agyvérzéses betegek gyógyúlnak meg stb. "
Miután kaptak némi pénzt...
"Egy úr feküdt az ágyon a hőkamerás felvételen a terápia előtt, alatt és után. Már 8 perc(sic!) alatt legalább 300%-al javult a vérellátása,"
Mi igazolja azt, hogy az úr keringése a fekvéstől "javult" meg? Volt kontrollcsoport?
Mi az, hogy 300%-al? Mihez képest? Attól, hogy felmelegedett a teste - ami mástól is lehet! - még nem biztos, hogy a vérkeringése is felgyorsult (izotópokkal lehetne mérni esetleg, vagy ultrahangos vizsgálattal a keringés sebességét, esetleg a vérnyomás változása is utalhat a vérkeringés sebességének változására).
"a svájci mikrocirkulációs intézet fejlesztette a matracot"
Jó fejleszteni sok mindenki tud. Az eredményekről hol publikáltak?
"kitisztítja a hajszálereket"
Nagyon emlékeztet ez engem a gázfogyasztás-csökkentő/vízkötelenítő csodaketyerére: ott egy drótot kellett a cső köré tekerni és ráadni a feszejt a drót két végére. És ezzel állítólag a gáz-/vízkőmolekulák szétbomlottak volna - fizikus haverom viccből kipróbálta, de csak a tekercset sikerült leégetnie. ;)
"Az állatok esetében nem beszélhetünk placebóról "
Pedig van (Pavlovról tetszett már hallani?):
"Miért nem lehet egyértelműen tudni a XXI. sz-ban hogy a mágnesteápia tisztítja az ereket vagy sem?"
Lehet tudni: Egyértelműen nem tisztítja.
Az érdekes kérdés, a rendelőkbe miért engednének be áltudományos reklámot, szerintem ezt nem lenne szabad megengedni, gyanítom hogy ez nincs is így és az egy valós állítás a mágnesterápiáról
Miket írtnak azok az angol nyelvű vizsgálatok amiket linkeltetek ?
Az állatok meggyógyúlnak a mágneterápiától, nem csak jobban érzik maguk, azért ez több mint placebó...igaz, erről magam nem vagyok meggyőződve, mivel csak hallottam ezt !
Hogyan lehetne reálisan képet kapni erről, úgy hogy ennek utána járna valaki? A SVÁJCI MIKROCIRKULÁCIÓS INTÉZET ORVOSAI elmondták, hogy ők publikálták kivizsgálták, hogy az ezekre jó amiket felsoroltam, akkor ők hazudnak ? Orvosok is mind hazudnak, akik szerint ettől meggyógyúltak ? Nincsen orvosi etika ?
Én, nem tudok utánanézni, hol publikálták, mivel nem értek ehhez, nem vagyok orvos. Nekem használ, sokkal energikusabb vagyok, ez mitől lehet?
"Miket írtnak azok az angol nyelvű vizsgálatok amiket linkeltetek ? "
Arról írnak, hogy folynak kutatások az elektromágneses tér egészségügyi hatásaival kapcsolatosan - de ezek inkább idegrendszeri vagy mozgásszervi bántalmak kezelésénél próbálkoztak a használatával.
"Az állatok meggyógyúlnak a mágneterápiától, nem csak jobban érzik maguk, azért ez több mint placebó...igaz, erről magam nem vagyok meggyőződve, mivel csak hallottam ezt!"
A hallomásból vett "mesék" nem megfelelőek tudományos szempontból.
Hány (és milyen) állaton történt mágnesterápiás kezelés (milyen térerősséggel, frekvencián, ideig), és milyen célból (melyik szervrendszerre hatott)?
Mi volt az eredménye? Volt-e kontrollcsoport? Reprodukálták-e a kísérletet? Hol publikálták?
"A SVÁJCI MIKROCIRKULÁCIÓS INTÉZET ORVOSAI elmondták, hogy ők publikálták kivizsgálták, hogy az ezekre jó amiket felsoroltam, akkor ők hazudnak ?"
Az is elképzelhető, hogy az emlegetett marketinganyag csak felhasználja az intézet/az intézetben dolgozók nevét és valójában ők nem is állnak kapcsolatban a mágnesmatracos céggel.
Az is lehet, hogy álltak/állnak kapcsolatban a céggel, de nem pontosan olyan nyilatkozatot tettek, amit a marketinganyag említ.
"Orvosok is mind hazudnak, akik szerint ettől meggyógyúltak ? Nincsen orvosi etika ? "
Ez is elképzelhető.
Illetve az is, hogy az orvos - aki csak egyedi tapasztalatokat lát - nem veszi figyelembe a placebohatás jelentőségét. Ezért szükségesek a kettős vakteszttel ellátott, nagy egyedszámú, reprodukált, kontrollált körülmények közötti klinikai kísérletek.
"Nekem használ, sokkal energikusabb vagyok, ez mitől lehet?"
Ez a te szubjektív élményed, így könnyen lehet, hogy placebóhatásról van szó.
Svájci mikrocirkulációs intézet: Már a neve is gyanús.
És hogy az orvosok miért terjesztik, reklámozzák? Mert ebből meg a sok ezoterikus baromságból sokkal jobban megélnek, mint az orvosi fizetésükből. És ezt pont az olyan embereknek köszönhetik, mint te.
"Arról írnak, hogy folynak kutatások az elektromágneses tér egészségügyi hatásaival kapcsolatosan - de ezek inkább idegrendszeri vagy mozgásszervi bántalmak kezelésénél próbálkoztak a használatával. "
éS A vérkeringés javító értisztító voltáról nem ? Miért nem? Egy emberen le lehetne tesztelni, azzal mi a helyzet ?
Miért van az, hogy nekem és sok embernek jó, sokkal fittebb oxigéndúsabb vagyok egy kezeléstől, és az oxigénszaturációs vizsgálat szerint is javítja az oxigénellátottságot?
"Mi volt az eredménye? Volt-e kontrollcsoport? Reprodukálták-e a kísérletet? Hol publikálták?"
Ez engem is érdekel, mivel nem tudom
"Az is elképzelhető, hogy az emlegetett marketinganyag csak felhasználja az intézet/az intézetben dolgozók nevét és valójában ők nem is állnak kapcsolatban a mágnesmatracos céggel. "
Az ő szájukból hangzott el a Bemer oldalán, habár ők polarizációs lámpával is gyógyítanak egyidejűleg és tudjuk, hogy az kamu, így azért elég kétes a cég
""Orvosok is mind hazudnak, akik szerint ettől meggyógyúltak ? Nincsen orvosi etika ? "
Ez is elképzelhető. "
Én is attól félek, hogy ez elképzelhető, de akkor egy csomó más orvosi, tudományos eredmény kapcsány ugyanez lehet a helyzet, azaz nem lehetünk semmiben biztosak ha tudományról van szó ! Higyj magadnak és kész ?
"Illetve az is, hogy az orvos - aki csak egyedi tapasztalatokat lát - nem veszi figyelembe a placebohatás jelentőségét. Ezért szükségesek a kettős vakteszttel ellátott, nagy egyedszámú, reprodukált, kontrollált körülmények közötti klinikai kísérletek. "
Orovosok szeint ezek meggyógyúltak és jobbklinikai eredményt mutattak, nem csupán jobb lett a kedvük
""Nekem használ, sokkal energikusabb vagyok, ez mitől lehet?"
Ez a te szubjektív élményed, így könnyen lehet, hogy placebóhatásról van szó."
Nehéz elhinnem
"Mert ebből meg a sok ezoterikus baromságból sokkal jobban megélnek, mint az orvosi fizetésükből."
Ezt azért nem hiszem ! Svájcban magasak a kutatók fizetései, és ha valótlant állítanak a kutatók kirúgják őket
"Miért van az, hogy nekem és sok embernek jó, sokkal fittebb oxigéndúsabb vagyok egy kezeléstől, "
Az, hogy fittebbnek érzed magad, szubjektív tapasztalás.
Az oxigén-szaturáció mérhető. Mivel mérték meg, mennyi volt a kezelés előtt és után?
"Az ő szájukból hangzott el a Bemer oldalán"
A magyar oldalon nem találtam, viszont a külföldi oldalukról elérhető videóban:
szerepel egy Dr. Rainer Klopp nevű ember, aki viszont NEM TAGJA a svájci intézetnek:
hanem egy állítólagos berlini "Institut für Mikrozirkulation" vezetője - de ezen utóbbi intézet nem fellelhető (sem honlapja, sem telefonszáma, sem e-mail címe - az intézettel kapcsolatban csak a Bemerre való utalásokat lehet találni).
Viszont találtam némi érdekességet:
* 100 uT térerősségről értekeznek - a Föld mágneses mezeje 38 és 58 uT (harmada-fele) közötti, egy hűtőmágnes 5 mT (50-szeres), egy MRI berendezés 1,5 T (15000-szeres) térerősséggel bír ( [link] ) - szóval eléggé gyenge (egy MRI-vizsgálat után miért nem tapasztalunk vajh' kimagasló fittséget?)
* MLM-rendszerben értékesített-termék - eleve gyanús
* A készülék által keltett mágneses tér erősségének változása az alábbi képen látható:
arról, hogy minek kell ilyen összetett hullámforma, nem értekeznek - ami ugyancsak gyanakvásra adhat okot.
* Elvileg (mert szakmai lapokban megjelent publikációt nem tartalmaz - csak konferenciákon és termékbemutatókon való szereplés található - Dr. Klopp "publikációs listája") volt kísérlet, de az kis egyedszámú (n=18), nem reprodukált, és az eredmény nem mérhető produktumot mutat.
* Az elérhető reklámanyagok valótlanságokat, gyanús/áltudományos dolgokat tartalmaznak: mindenre hatásos csodagyógymódként hivatkoznak a termékre; állítják, hogy több GCP-szabványnak megfelelő klinikai kísérlet volt (szaklapban publikált egy sem volt); Dr. Klopp 79 euróért elérhető "szakirodalmának" kiadója (Medicare Quant) a Bemer központjában található.
Satöbbi...
De azt jó tudni hogy az Edda frontembere, Pataki "földönkívüli-rabolt" Attila is az elégedett felhasználók között tudhatja magát:
"azaz nem lehetünk semmiben biztosak ha tudományról van szó ! Higyj magadnak és kész ? "
Mint az az előző hozzászólásomban utaltam rá: ha rendes metodikával végzett, nagy egyedszámú, kettős vakteszttel megtámogatott, reprodukált klinikai kísérleteket végeznek, és ezt megfelelő peer reviewed szaklapokban publikálják, akkor bizonyosságot lehet kapni. Viszont mint ezen hozzászólásomban kiderült: ha ezeket hanyagoljuk, akkor lehet csalódni.
"Orovosok szeint ezek meggyógyúltak és jobbklinikai eredményt mutattak, nem csupán jobb lett a kedvük "
Mint ezen hozzászólásomban kiderült: nem voltak megfelelő metodikájú, reprodukált klinikai kísérletek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!