A fotonok számára a világegyetem valóban átlátszó?
Az ősrobbanás után nagyjából 380 000 évvel az atommagok és elektronok összeálltak atomokká, és a fotonok (fény) számára a világegyetem átlátszóvá vált.
Nagy vonalakban. Ha egyátalán nem volna "átlátszó", nem tudnánk a csillagokról. Sőt nem látnánk a Napot. Tovább megyek: nem volnának csillagok, galaktikák, egy fia égitest sem, mi sem lennénk természetesen.
Szerinted...?
Hát ha a világegyetem átlátszó lenne, akkor a Napot sem látnánk...
Mivel a Nap is a világegyetem része, ezért ennek is átlátszónak kellene lennie, az átlátszó dolgokat pedig nem látjuk, azokon csak átlátunk...
Vagy hibás a gondolatmenetem?
"Az ősrobbanás után nagyjából 380 000 évvel az atommagok és elektronok összeálltak atomokká, és a fotonok (fény) számára a világegyetem átlátszóvá vált."
Igen, ez igy van, mert a semleges gáz (és nem plazma) már átlátszó az elektromágneses sugárzás számára.
A csillagokká, (ezzel együtt galaxisokká) összeálló gáz ráadásul egyre ritkábbá vált a csillagok, és galaktikák között.
A csillagok plazmaállapotú anyagból vannak, (dacára, hogy semleges gázokból is keletkeztek) és nem átlászóak.(A Nap közepében keletkező energiának kétmillió évre van szüksége míg a felszínére "vergődik").
A fotonok (elektrománeses sugárzás) tapasztalat szerint jól terjednek a viszonylag üres térben.
És még ott van a mikohullámú háttérsugárzás. Eléggé homogén módon érkezik minden féle irányból.
Nem igazán értem, de azért köszi.
Azt még meg tudnátok mondani, hogy mit jelent az, hogy valami egy foton szempontjából átlátszó?
Áthatolható?
Szóval akkor nem arról van szó, hogy az ősrobbanás utáni 380 000 évtől a fotonok mindenen úgy keresztülmennek, mintha ott semmi akadály sem lenne, hanem azt, hogy az említett időpontban a fotonok elkezdtek szabadon utazni.
Jól gondolom?
Így igaz. Nagyon pontos a meghatározásod.
Gyanús vagy... :)
Köszönöm az elismerő szavaid.:)
Igazából kb 10 órával ezelőtt gyakorlatilag semmi konkrét dolgot sem tudtam róluk.
De annyi, amennyit azóta megtudtam, elég is lesz.:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!