Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mi volt az Univerzum előtt?

Mi volt az Univerzum előtt?

Figyelt kérdés
Ha ezen elkezdek gondolkozni, valahogy tudathasadás lép fel :D
2014. ápr. 26. 18:41
1 2
 11/17 2xSü ***** válasza:
53%

Az idő aligha értelmezhető anyag nélkül. Ugye a galaxisok távolságát megmértük, a sebességüket is megmértük. Ebből az jött ki, hogy a világegyetem tágul, ismerjük a tágulás mértékét is. Ha most időben extrapolálod a galaxisok távolságát, az jön ki, hogy minél inkább visszamész az időben, annál közelebb kerülnek. Ráadásul egy irányban tartanak és egyszerre érnek oda. Innen a Nagy Bumm elmélete.

De hogy mi volt a Világegyetem keletkezése előtt? A kérdés értelmetlen. Két szemléletes példa: Ugye a Földön bárhol lehet észak felé menni. De az Északi-sarkon hirtelen értelmét veszti az „északabbra” kifejezés. Nincs ott egy másik gömb, amin tovább lehetne menni északra. A másik példa, vedd a pozitív számokat. A nulla ugye nem pozitív szám, így nincs benne mondjuk a pozitív számok félegyenesében. De bármelyik ponttól lehet balra menni, azaz bármelyik számot is veszem, tudok nála kisebbet mondani. De nincs első pozitív szám. Ugyanígy időben vissza tudunk bármennyi időt menni, de az Ősrobbanásban az a szép, hogy nincs nulladik időpontja. A jelenlegi ismereteink alapján ez nem értelmezhető.

Ha mégis ragaszkodsz a kérdéshez, hogy mi volt az Nagy Bumm előtt, akkor az azt jelenti, hogy nem érted az idő fogalmát, a fejedben egy naív, hétköznapi, abszolút időfogalom él, mint ahogy mindenki fejében. De az idő nem ilyen. Megérteni nem igazán lehet, de ráérezni pl. Einstein relativitáselméletére rá lehet. Lehet matematikailag leírni, lehet vele számolni, tehát annak ellenére is kezelhető a mai idő fogalmunk, hogy ténylegesen megérteni a legtöbben nem tudják.

De ne is erőlködj. Ha nem olvastad a relativitáselméletet, akkor olvasd el, akkor úgymond okosabb leszel. Ha olvastad, akkor meg próbáld megérteni a benne leírtakat.

2014. ápr. 26. 20:57
 12/17 anonim ***** válasza:

" Az idő aligha értelmezhető anyag nélkül. Ugye a galaxisok távolságát megmértük, a sebességüket is megmértük."

Jelenleg milyen sebességgel tágul a világegyetem? Úgy értem, milyen sebességgel távolodnak egymástól a galaxisok, milyen sebességgel repülünk a térben?

Bocsi az offért, de nincs kedvem ezért külön kérdést kiírni, amikor már itt egy hozzáértő. :)

2014. ápr. 26. 22:05
 13/17 anonim ***** válasza:
A sebesség egy viszonylagos érték, tehát csak úgy tudod valaminek a sebességét (pl. egy galaxisét) meghatározni, ha valamihez viszonyítod azt (pl. egy másik galaxishoz). Ha a Tejút sebességét akarod meghatározni, akkor azt csak egy másik galaxishoz viszonyítva lehet megadni. Minél távolabbi galaxist választasz, annál nagyobb lesz a távolodás sebessége is. (Két kivétel van, az egyik az Androméda, a másik a Kis és Nagy Magellán felhő - ezek nem távolodnak tőlünk, hanem közelednek hozzánk.) Tehát ha egy, a Tejúttól százmillió fényévnyire lévő galaxist választasz viszonyítási pontnak, akkor nem ugyanakkora sebességet kapsz, mintha egy tőlünk ezermillió fényévnyire lévő galaxishoz viszonyítod a Tejútrendszer sebességét. Ezért nem nagyon van értelme a kérdésednek. Meg kéne határoznod előbb azt, amihez viszonyítva kíváncsi vagy a Tejutunk sebességére.
2014. ápr. 26. 22:26
 14/17 2xSü ***** válasza:

Gondolom a hozzánk mért sebességre kíváncsi a #12 kérdező. Amúgy az, hogy hozzáértő lennék, az erős túlzás. De azért tanulgattam ezt-azt részben fősulin, részben önszorgalomból, könyvekből, előadásokból…

Mindenesetre minél messzebb van egy galaxis, annál nagyobb sebességgel távolodik tőlünk. A sebességét a Hubble-törvényből lehet kiszámolni: v = H*r, ahol v a sebesség, r a tőlünk mért távolság, H meg a Hubble-állandó, ami kb. 73,8 km/s/Mpc.

2014. ápr. 26. 23:02
 15/17 anonim ***** válasza:

" Minél távolabbi galaxist választasz, annál nagyobb lesz a távolodás sebessége is."

Nem igazán értem ezt, hogyan távolodhatunk két galaxistól egyszerre külömböző sebességgel?

2014. ápr. 26. 23:07
 16/17 2xSü ***** válasza:

#15: Egyszerűen úgy, hogy az a két galaxis is távolodik egymástól.

Mondjuk van egy galaxis 1 millió fényévnyire, meg egy másik 2 millió fényévnyire. Az közelebbi x sebességgel távolodik, a távolabbi 2x sebességgel. Egy bizonyos idő után az egyik 1 fényévnyivel lesz távolabb, a másik 2 fényévnyivel. Tehát az egyik éppen 2 fényévnyi távolságra lesz, a másik meg 4 fényévnyi távolságra. Lásd: [link]

Vagy képzelj el egy gumilepedőt, amire pöttyöket rajzolsz. Ha elkezdik húzni a gumilepedők széleit, akkor bármelyik két pötty között nő a távolság. Minél messzebb van, annál jobban. Vagy egy tűzijáték robbanást is elképzelhetsz, ott is az van, hogy minél távolabb van két darab, annál nagyobb az egymáshoz mért sebességük: [link]

2014. ápr. 27. 00:56
 17/17 anonim ***** válasza:
Értem, köszi hogy elmagyaráztad!
2014. ápr. 27. 06:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!