Mi számít életnek?
Ez alatt arra gondolok pl csinálnák egy játékot ahol a szereplőknek saját múltjuk volt, saját döntéseik vannak valódi érzelmeik vannak és jövőjük lenne akkor ők élnének?
Esetleg egy robotot csinálnák aminek ugyan ezek a tulajdonságai lennének. Nemtudtam rá keresni lehet valahol már fent van a kérdés az se biztos a legjobb helyre tettem fel de talán az élet legjobban a természethez kapcsolódik
Pont ezért kértem volna olyan példát, amit annak ellenére tekinthetnénk esetlegesen életnek, hogy zárt rendszerben van. Mert bár zárt rendszerben van, de a definíció többi pontja érvényes rá. Ha viszont nincs ilyen, akkor a definíciónak ez a pontja feleslegesnek tűnik. Hiszen nem zár ki semmi új dolgot. Akkor a nyílt rendszer inkább csak következménye a definíciónak, de nem része.
A "bonyolult"-tal meg az a baj, hogy azt szintén előbb definiálni kéne. Kinek mi a bonyolult :)
Szóval nekem a definícióból két igazán releváns feltétel marad: az önszaporító és az evolutív.
Ilyen értelemben viszont akkor élőnek tekinthető egy okosabb számítógépes vírus vagy egy robot is, ami képes magától különböző robotokat gyártani. (Ráadásul ezekre is érvényes lehet, hogy bonyolultak, és nyílt termodinamikai rendszerben működnek)
"Szóval nekem a definícióból két igazán releváns feltétel marad: az önszaporító és az evolutív.
Ilyen értelemben viszont akkor élőnek tekinthető egy okosabb számítógépes vírus vagy egy robot is, ami képes magától különböző robotokat gyártani. (Ráadásul ezekre is érvényes lehet, hogy bonyolultak, és nyílt termodinamikai rendszerben működnek)"
BINGO! :D
Ez így van.
Bizony, a robotika, informatika erősen abban az irányban halad, hogy mind a kiírt feltételeket megvalósítsa. Nem ma, nem holnap, de előbb-utóbb igen.
A feltételek közé egyelőre be lehet húzni, hogy szénalapú, szerves felépítésű, DNS-sel programozott működésű biokémiai rendszer legyen, aztán majd ha az Európán vagy máshol találunk valami "élőt", amire ez egyik sem igaz, lehet megint fejet vakarni.
Nincsen ultimatív válasz a kérdésre!
Sosem lesz.
Éppen azért, mert állatira semmi alapunk általános szabályt kialakítani az élet definíciójára. Ennek baromi egyszerű oka van, jelenleg csak egyfajta, természetesen létrejött életet ismerünk, itt, a Földön.
Fogalmunk sincs, mi minden lehet még "odakint" olyan, amire, mi után megismertük, rá kell mondanunk, hát igen, ez is élet.
És ki tudja, mikor fogunk mi valami mesterségeset teremteni, amire szintén ezt kell mondanunk.
Véleményem szerint az élet:
Periodikus nyilt rendszerű kémiai változást okozó folyamat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!