Mi számít életnek?
Ez alatt arra gondolok pl csinálnák egy játékot ahol a szereplőknek saját múltjuk volt, saját döntéseik vannak valódi érzelmeik vannak és jövőjük lenne akkor ők élnének?
Esetleg egy robotot csinálnák aminek ugyan ezek a tulajdonságai lennének. Nemtudtam rá keresni lehet valahol már fent van a kérdés az se biztos a legjobb helyre tettem fel de talán az élet legjobban a természethez kapcsolódik
1, CsinálnÉk. 2, Szerintem ez filozófia témakör.
Első kérdésre a válasz: Nem élnének
Másodikra: Nem élnének
Nagyon sokat gondolkoztam már ezen. Szerintem nem a viselkedés vagy az érzelmek határozzák meg azt, hogy valami él-e. Gondolj csak a növényekre. Nem is az, hogy tud-e döntést hozni, hiszen erre évtizedek óta képesek pl a sakkprogramok is. Sokáig úgy gondoltam, hogy az 'én-tudat' miatt lesz valami élő vagy élettelen, majd ezt a lehetőséget is elvetettem, hiszen ez csak az aggyal rendelkező élőlények kiváltsága.
Egy ideje úgy gondolom, hogy a testfelépítésből adódik, hogy él-e valami. De vajon hol a határ? Attól, hogy valakinek műkarja van, még élő embernek számít... Ha minden végtagja alumínium, akkor is... Ha mindent kicserélünk rajta mesterségesre, amit csak ki lehet, akkor is élő? Egy Robotzsru szerű dolog élő lesz attól, hogy egy ember agya irányítja, nem pedig egy szilíciumcsip?
Már próbálkoznak ilyennel a tudósok, hogy biológiai testrészeket növesztenek (fület, agyat, májat...) Ha egyszer egy egész embert növesztenek, az élni fog? Vagy a biológiai élethez kell még valami a működő szerveken kívül? Egy isteni szikra? Vagy valami, amiről még nem tudunk?
kedves első hát nemtudom van benne igazság amit mondasz de nekem ez akkor se függ össze a te nézőpontjaid az életre:
1.élet tartama legyen
2.táplálékot vegyen fel
3.természetes módon szülessen meg
pl: írtad valaki kapna egy műkezet az kéznek számítana ugyan úgy tudja használni csak nem természetes.
sakk gépet nehéz összehasonlítani élettel hiszen nincsen múltja jövője se érzelmei saját döntés is csak korlátozott módon van benne.Ez lehet hülyén hangzik majd de jönne egy "földön kívüli faj" a földre nem kell táplálékot felvenni nekik és meghatározatlan az idő tartamuk akkor ők nem élnének?(ez erős általánosítás lenne arra ami nem hasonlít a földi élethez az nem élő)
A föld is jó szempont lenne egy ilyen játéknak fizikai szabályok vannak,embereknek tulajdonságai pl ilyen módon futna egy program akkor aki kint ülne játéknak tűnne neki/programnak nemtudna beleszólni a döntés hozatalba,attól mi még ugyan úgy élnénk csak a helyszín változna meg.
vagy pedig az számít élőnek aminek élőszervezete van ?
az én meglátásomba ott a hiba pl nézzünk egy embert aki úgy viselkedik mint egy kutya értelmi felfogása mint egy kutyának de attól még nem mondhatom rá hogy ő egy kutya lenne.Az a baj nagyon sok néző pontból meg lehet ezt közelíteni szerintem rendes válasz nincs is rá mint ahogy arra se mi az élet értelme:)
Egy valódi tudattal rendelkező számítógép miért nem számítana élőnek? Csak mert fémdrótok vannak benne, nem fehérje?
Persze még nincs ilyen, de előbb-utóbb lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!